Slovník pojmů
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Výsledky:
Výraz | Popis |
---|---|
Pak Choi |
|
Paleo dieta |
nebo-li paleolitická dieta je dietní režim, při které člověk držící tuto dietu se stravuje jako lidé v paleolitu-době kamenné, kdy se lidé dělili na lovce(lov mamutů, ryb a zvěře) a sběrače(ženy, které sbírali ovoce, zeleninu, bobule, houby,..). Lidé, kteří drží tuto dietu, vyřazují z jídelníčku zemědělské produkty jako mléko, sýry, obiloviny a další. Jídelníček se skládá s masa, ryb, ovoce, hub, vajec a zeleniny - zkrátka ze všeho, co se dalo v paleolitu ulovit a nasbírat.
|
Palmový cukr |
je cukr z květů palmy Arenga. Má výraznou chuť připomínající karamel. Má méně kalorií než cukr řepný a třtinový, je více komplexnější, karamelovější a má příjemně aromatickou chuť. Palmový cukr se skvěle hodí jako sladidlo do kávy se smetanou. Palmový cukr obsahuje vysoké možství vitamínu C,minerálů, draslíku. Velmi hodnotné sladidlo, které napomáhá snižovat krevní tlak.
Složení: 100% palmový cukr |
Palmový olej |
Palmový olej
je vhodný na fritování a smažení. Je získaný z dužiny plodu palmy. Je vícestupňově rafinovaný.Je bohatým zdrojem antioxidantů, karotenů, chrání před kardiovaskulárními chorobami, snižuje riziko šedého zákalu a rakoviny. Díky vysoké tepelné stabilitě (300°C) je vhodný k fritování a několikanásobnému použití-nepřepaluje se ani neuvolňuje nepříjemný zápach. Uchovává se v pokojové teplotě. Používá se i jako složka biopaliva. Pro své dobré vlastnosti při vysokých teplotách se používá hojně v potravinářství ke smažení produktů (smažení bramborových lupínků,..) |
Pancetta |
je italská slanina, vyrobena z vepřového masa, které se nakládá se solí, pepřem, fenyklem a někdy i s muškátovým oříškem. Pancetta se sušší cca 3 měsíce
Každý region, kde se Pancetta vyrábí má své postupy, kdy se i lehce zauzuje - Uzená pancetta. Pancettu můžeme mít rolovanou nebo rovnou jako je anglická slanina |
Pangasius
|
je sladkovodní ryba. Celým jménem sumeček žraločí, či pangas siamský.
Dnes je nejprodávanější rybou v Česku. Má jemné, lehce narůžovělé maso bez kostí a maso není cítit rybím zápachem. Pangasius se chová ve velkých sladkovodních nádržích v údolí řeky Mekongu, ve Vietnamu. Dorůstá až 130 cm délky a až 44 kg. Obsahuje 4 gramy tuku na 100 gramu váhy masa. |
Panýrunk |
se používá v komerčních kuchyních na obalování řízků, ryb.
Je to směs mouky, vajec, soli a pepře, mléka. Někdy se můžete setkat, že se panýrunk šidí a mléko se nahradí pouze vodou nebo se vajíčka vynechají. Strouhanka pak na obalované potravině hůř drží. Postup obalování panýrunkem je jednoduchý. Potravina se namočí do panýrunku a poté se obalí ve strouhance a pokrm můžeme hned smažit |
Papája
|
je exotické ovoce. Má oválný až hruškovitý tvar lososově růžovou až oranžově žlutou barvu dřeně, která je měkká, šťavnatá a nádherně voní po čerstvých meruňkách.
|
Pappardelle
|
jsou těstoviny italského původu. Jsou stočené do klubíček. Jsou to cca 1 cm široké nudle
|
Paprika |
byla objevena Španěly v Mexiku. Odtud se rozšířila do celého světa. Nejvíce zdomácněla v Maďarsku, kde se stala národním symbolem.
Paprika má velké množství fytonutrientů, které jsou životu prospěšné, protože posilují naši obranyschopnost a stimulují zažívání, napomáhá chránit zrak, kůži a tkáně. Čím více je paprika zabarvená, tím obsahuje více látek To znamená, že červená paprika je tou nejlepší volbou z hlediska zdraví, protože obsahuje nejvyšší množství vitamínu C, A, B1, B2 a E, draslíku, hořčíku, vápníku, železa, zinku a jódu. Obsahuje až 3x více vitaminu C než pomeranč. Červenou barvu je vytvořeno barvivem lykopenem, které patří mezi karotenoidy a dále třeba lutein, nebo kapsaicin. Papriky můžeme konzumovat syrové, tak i tepelně upravené - grilované, pečené, dušené, vařené. Používají se jako příloha, do salátů, k masu, do zeleninových pokrmů, omáček, polévek. |
Paprika červená
|
byla objevena Španěly v Mexiku. Odtud se rozšířila do celého světa. Nejvíce zdomácněla v Maďarsku, kde se stala národním symbolem.
Paprika má velké množství fytonutrientů, které jsou životu prospěšné, protože posilují naši obranyschopnost a stimulují zažívání, napomáhá chránit zrak, kůži a tkáně. Čím více je paprika zabarvená, tím obsahuje více látek To znamená, že červená paprika je tou nejlepší volbou z hlediska zdraví, protože obsahuje nejvyšší množství vitamínu C, A, B1, B2 a E, draslíku, hořčíku, vápníku, železa, zinku a jódu. Obsahuje až 3x více vitaminu C než pomeranč. Červenou barvu je vytvořeno barvivem lykopenem, které patří mezi karotenoidy a dále třeba lutein, nebo kapsaicin. Papriky můžeme konzumovat syrové, tak i tepelně upravené - grilované, pečené, dušené, vařené. Používají se jako příloha, do salátů, k masu, do zeleninových pokrmů, omáček, polévek. |
Paprika pálivá mletá |
je označení pro chilli papriku. Rostlina má původ ve Střední a Jižní Americe odkud ji Španělé dovezli do Evropy. Mezi nejkvalitnější papriky se dnes považují ty z Maďarska a Španělska.
Používá se zejména do masitých jídel - gulášů, perkeltů, směsí, omáček, uzenin, sýrů. Pokrmům dodá paprika chut a sytě červenou barvu. Pálivost paprice dávají kapsaiciny. Čím více jich obsahuje, tím je pálivější. Pálivost se měří v SHU(Scoville heat units)-Scovilleho jednotkách pálivosti. Silně pálivá paprika obsahuje 300.000 SHU. Na trhu můžete nalézt papriky obsahující rekordních 2.000.000 SHU (Trinidad Moruga Scorpion Red). Papriky obsahují řadu významných látek - sacharidy, proteiny, bílkoviny, silice, barviva a minerální látky - draslík, vápník, železo, zinek, hořčík, jód, vitaminy C, B1, B2, E. Červená paprika obsahuje 3x více vitaminu C než pomeranč o stejné váze. Pálivá paprika podporuje trávení, přidává se do masážních hřejivých krémů, pomáhá snižovat bolest, léčí pásový opar, lupenku, osteo |
Paprika sladká mletá |
je jedno z nejpoužívanějších koření. Nepálivé papriky(kapie) se suší a poté se melou na prášek. Původ je v Mexiku. Nyní se ve velké míře pěstuje v Maďarsku, kde je národním kořením.
Sladká paprika je aromatická, má sytě červenou barvu, má nepatrně nahořklou až lehce pálivou chuť. Sladká paprika se používá do různých jídel(omáček, polévek, uzenin, grilovacích koření,mas,...), je nedílnou součástí gulášů, kterým dodává chuť a výraznou červenou barvu. Obsahuje hodně vitaminu C. Paprika podporuje chuť k jídlu, napomáhá snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění. |
Paprika zelená
|
Paprika má velké množství fytonutrientů, které jsou životu prospěšné, protože posilují naši obranyschopnost a stimulují zažívání, napomáhá chránit zrak, kůži a tkáně. Zabarvení papriky je způsobeno stupněm dozrání. Čím zralejší je paprika, tím je tmavší a obsahuje větší množství vitamínu C, A, B1, B2 a E, draslíku, hořčíku, vápníku, železa, zinku a jódu. Paprika obsahuje 2 - 3x více vitaminu C než pomeranč.
|
Paprikáš |
je pokrm typický pro maďarskou kuchyni. Může být připraven z jakéhokoliv masa, z hovězího, vepřového, telecího, jehněčího, z kuřete, králičího nebo z rybího masa. Obsahuje obvykle méně mleté papriky než perkelt.
Ke konci vaření se přidává do paprikáše hustá smetana na zjemnění chuti paprikáše. |
Parmská šunka |
je sušená vepřová šunka -(italsky Prosciutto di Parma). Je to typický produkt pro oblasti mezi Via Emilia (Emílijská cesta z Milána do Rimini) a korytem řeky Enza poblíž města Parmy.Jak název napovídá, tak má původ v Parmské provincii,a smí se vypalovat pouze tam.
|
Pasta |
je italské označení pro těstoviny
|
Pastiňák |
Pastiňák pochází z Asie a v Evropě roste planě. Jedná se o dvouletou cizosprašnou zeleninu z čeledi miříkovité – Apiaceae, pěstovanou pro zdužnatělý kořen. Rostlina je až 150 cm vysoká s lichospeřenými listy, květenství je okolík složený z krémově zelených květů, které vytvoří druhý rok. Plodem jsou žebernaté nažky, které stejně jako celá rostlina obsahují mnoho aromatických látek.
|
Pastrami
|
je delikatesa z konzervovaného libového masa ( obvykle z hovězího hrudí, pupečního žebra, nebo i z vepřového, kuřecího, husího nebo skopového masa ) pocházející z Rumunska, kde je známá jako pastramă. Velmi je oblíbená v USA.
Maso se potře směsí ledku, česneku, soli a koření, zatíží se a uloží v chladu. Pak se vyudí na tvrdém dřevě. Krájí se na velmi tenké plátky a v USA je oblíbené jako košér jídlo a používá se do sendvičů a obložených míst. |
Patatas bravas |
je španělský pokrm. Jedná se o brambory v pikantní rajčatové omáčce.
|
Patizon
|
patří mezi tykvovitou zeleninu. Má bílou, některé druhy také oranžovou a světle zelenou barvu a má tvar disku nebo slunečnice. Obsahuje až 90% vody, minerální látky - sodík, vápník, železo, draslík, vitamin C, betakaroten. Patizon můžeme v kuchyni upravovat různými způsoby(vařením, vařením v páře, smažením, grilováním, zapékáním, dušením, pečením), také je výborný plněný masem nebo zeleninou, strouhaný a připravený jako bramborák. Patizon má spíše moučnou dužinu chutí připomínající cuketu, dýni nebo lilek a obsahuje semena, která lze též konzumovat.
Skladujte jej na temném chladném místě. Konzumace patizonu je vhodná zejména pro osoby trpící otoky nohou, při snaze o snížení vysokého krevního tlaku a při nerovnováze organismu. Působí také močopudně. |
Pažitka |
je tradiční bylinkou s všestranným použitím k dochucení polévek, pomazánek a dalších pokrmů.
|
Pekanové ořechy
|
jsou plody ořechovce pekanového pocházející z jihu Severní Ameriky.
Pekanové ořechy jsou podobné vlašským ořechům. Pekanové ořechy jsou sladší a jemnější. Jí je samotné, ve sladkých moučnících, pokrmech a pečivu, v müsli,.. Konzumace pekanových ořechů chrání před degenerací mozkových neuronů, laterární skleróze, Alzheimerově a Parkinsonově nemocí, rakovině a chorobám srdce. Obsahují vitamin E, který je přírodní antioxidant. Vitamin A, vápník, zinek, hořčík, fosfor a vitamin C. |
Pektin |
je silný želírovací prostředek, který se používá k zahušťování, k zavařování - marmelády a džemy.
Vyrábí se ze slupek citrusových plodů. Vysoký obsah pektinu mají také jablka a červený rybíz. |
Pelmeni
|
patří mezi pokrmy typické pro oblast bývalého Sovětského svazu(Rusko, Ukrajina, Bělorusko,...). Jsou to plněné taštičky z těsta na nůdle. Nejčastější náplní jsou houby a mleté maso. Podávají se přelité máslem,vařené ve vývaru, nebo v zakysané smetaně.
|
Penne
|
italské těstoviny válcovitého tvaru(rourky) se skosenými konci
|
Peperini |
jsou malé kuličky nebo kostičky, které se používají jako zavářka do polévky
|
Pepř barevný |
je směs černého, bílého, zeleného a růžového pepře.
|
Pepř bílý |
je plod pepřovníku černého.
Pepřovník je stálozeléná popínavá rostlina, která vzdáleně připomíná chmel. Dorůstá do délky až 15 metrů a dožívá se až 60 let. Původem pochází z Indie a užíval se již od starověku. V současnosti se dováží z řady tropických zemí. Pepř bílý se vyrábí ze zcela zralých bobulí ze kterých se oddělí červená slupka. Pepř se používá z dochucování jídel. |
Pepř bílý mletý |
je jemně mletý plod pepřovníku černého.
Pepřovník je stálozeléná popínavá rostlina, která vzdáleně připomíná chmel. Dorůstá do délky až 15 metrů a dožívá se až 60 let. Původem pochází z Indie a užíval se již od starověku. V současnosti se dováží z řady tropických zemí. Pepř bílý se vyrábí ze zcela zralých bobulí ze kterých se oddělí červená slupka. Pepř se používá z dochucování jídel. |
Pepř černý celý |
je plod pepřovníku černého.
Pepřovník je stálozeléná popínavá rostlina, která vzdáleně připomíná chmel. Dorůstá do délky až 15 metrů a dožívá se až 60 let. Původem pochází z Indie a užíval se již od starověku. V současnosti se dováží z řady tropických zemí. Pepř černý se vyrábí fermentováním nedozralých zelených bobulí. Pepř se používá z dochucování jídel. |
Pepř černý mletý |
je jemně mletý plod pepřovníku černého.
Pepřovník je stálozeléná popínavá rostlina, která vzdáleně připomíná chmel. Dorůstá do délky až 15 metrů a dožívá se až 60 let. Původem pochází z Indie a užíval se již od starověku. V současnosti se dováží z řady tropických zemí. Pepř černý se vyrábí fermentováním nedozralých zelených bobulí. Pepř se používá z dochucování jídel. |
Pepř zelený |
je plod pepřovníku černého.
Pepřovník je stálozeléná popínavá rostlina, která vzdáleně připomíná chmel. Dorůstá do délky až 15 metrů a dožívá se až 60 let. Původem pochází z Indie a užíval se již od starověku. V současnosti se dováží z řady tropických zemí. Pepř zelený se vyrábí tak, že se rychle usuší nedozralé zelené bobule. Pepř se používá z dochucování jídel a pokrmů. |
Perkelt |
je pokrm z masa(většinou hovězího, ale může být i z jiného např. z kuřecího nebo rybího masa) původem z Maďarska(maďarsky Pörkolt). Je podobný guláši, ale používá se méně vody. Maso se nakrájí na středně velké kostky. Na kostičky nakrájenou cibuli osmahneme na tuku dozlatova, zasypeme sladkou nebo pálivou paprikou, přidáme trochu vody. Až se voda trochu odpaří, přidáme nakrájené maso, utřený česnek, sůl, kmín a pod pokličkou podusíme cca 30-40 minut. Během dušení přidáme oloupaná rajčata.
Podáváme s rýží, noky, těstovinami, pečivem nebo s tarhoňa. Perkelt je někdy u nás označován jako vídeňský guláš. |
Pero |
- kuchařské označení pro jídlo pro personál (PERsonální Oběd)
|
Persil |
je slangový výraz používaný kuchaři. Slovem Persil (z francouzštiny) se označuje petrželová nať.
|
Pesto |
je směs rozemletých nebo rozmixovaných surovin s olivovým olejem.
Nejznámější je bazalkové pesto, ale existuje i petrželkové pesto, rukolové pesto, ořechové pesto, červené pesto( ze sušených rajčat a bazalky) |
Petržel
|
je druh kořenové zeleniny vhodné do polévek, za základů omáček, k zavařování do směsí zeleniny, pod maso.
Používá se celá rostlina. Kořen, semena i nať. Sušená petržel se používá do sušených kořenících směsí. Petržel obsahuje silice(Apiol, Terpeny, Felandren, Cymol, Pinen), dále obsahuje flavonoidy(Apiin, Polyacetylen) a kyselinu listovou, která je obsažena v petrželové naťi. Petržel má močopudné, dezinfekční účinky, podporuje zažívání a chuť k jídlu, používá se při léčbě zánětů močových cest. Vysoké dávky petržele se nedoporučují těhotným ženám, protože můžou vyvolat stahy dělohy. |
Petrželová nať |
obsahuje množství vitaminu C a železa. Přidává se do salátům, pomazánek, polévek, do vaječných, bramborových a rybích pokrmů. Často se používá jako ozdoba pokrmů.
Žvýkání nati osvěžuje dech. |
Pilaf |
Pilaf - pokrm jejíž základní surovinou je rýže nebo pšenice (bulgur). Většinou se osmaží na oleji a potom vaří v kořeněném bujónu. Pilafů je několik druhů. S ohledem v jaké zemi je připravován, tak může obsahovat jiné příměsi příměsi - koření,zeleninu, ovoce, různé druhy masa. Můžete jej přidat do zeleninového kari nebo jej nakombinovat s indickou čočkou dhal
|
Piniové oříšky |
jsou vlastně semínka borovice(pinie). Velmi často se používají do pokrmů italské kuchyně(teplé i studené), ale mohou se konzumovat i samotné. Mají lahodnou chuť. Jsou velmi bohaté na proteiny, polynenasycené mastné kyseliny(kyselina linolová, pinolová), vitamin B1 a železo a mají vysokou nutriční hodnotu. Mají blahodárný účinek na cévy a na nervovou soustavu. Skladují se v uzavřených nádobách, jinak se rychle kazí.
Po konzumaci piniových oříšků může u těch nekvalitních(které jsou zřejmě smíchány se semínky nejedlého druhu pinie) dostat Syndrom piniových oříšků(angl.: PINE NUT SYNDROME). Chuťové buňky konzumenta jsou ochromeny a stalo se, že i několik týdnů po konzumaci konzumenti vnímali v ústech pouze hořkou, kovovou nebo měděnou příchuť u všech pokrmů a nápojů, které konzumovali. |
Pisco |
Je tradiční jihoamerická pálenka z hroznů. Původem z Chile a Peru. Přesně místo není známo.
Obsahuje mezi 30 - 56% alkoholu. |
Pistácie
|
|
Pistou |
čte se Pista. Jedná se o francouzskou omáčku. Připravuje se z česneku, zelených bylinek(bazalka, pažitka, tymián, petrželka), na jemno nastrouhaného parmazánu a olivového oleje.
Podává se k zeleninovým krémům - polévkám, masu, těstovinám,... |
Pišot |
jedná se o tradiční romské jídlo. Jedná se o taštičky z hrubé mouky a vody plněné tvarohem, mačkanými bramborami nebo sušenými švestkami.
Vaří se ve vodě cca 10 minut. Po scezení se přelijí rozpuštěným máslem se solí. Toto jídlo se jedlo pravidelně na vánoce. |
Pitahaya
|
nebo zkráceně pitaya, dále také dračí ovoce nebo dragon fruit je název pro tropické ovoce kaktusu původem ze Střední Ameriky. Je hodně vodnaté. Vnější tuhá růžová až červená slupka se nejí. Jedlý bílý(u některých červený) vnitřek se černými semínky je hodně vodnatý a obsahuje malé množství cukru. Je vhodné při dietách. Pitahaya se jí syrová nakrájená na měsíčky nebo v salátech.
Má vysoký obsah vitaminu C, karotenů, vápníku, vlákniny a železa. Chuť má mírně nakyslou. Podobající směsi melounu a angreštu. |
Pizza |
se připravuje z mouky, kvasnic, olivového oleje a soli. Takto připravené těsto se nechá nakynout a pak se vyvájí na tenké kulaté pláty. Potírá se rajčatovou směsí(sugo) a zdobí různými surovinami. Peče se v pecích a troubách.
|
Pizzoccheri |
jsou původem italské těstoviny z nekynutého těsta. Jedná se o nudle, vyrobené z 80 % pohankové mouky
|
Pljeskavica
|
je balkánský pokrm z mletého hovězího masa do které se přidává oproti čevabčiči(čevabi) cibule. Pokrm se griluje a podává se s Ajvarem.
|
Plnotučná hořčice |
je vyrobena mletím semen bílé hořčice.
Vyznačuje se jemnou, méně palčivou chutí než je u jiných druhů hořčic. Používá se ke grilovaným a pečeným masům, k ochucení omáček, k marinování |
Plundra |
je druh sladkého pečiva z kynutého těsta, které je plněno náplní, např. tvarohovou
|
Podmáslí |
je vedlejší produkt, který vzniká při výrobě másla. Také se vyrábí kysáním mléka a odstraňováním mléka. Podmáslí není tučné. Obsahuje asi 0,5% tuku. Obsahuje vysoké množství lecitinu, vápníku a mléčných bílkovin. Chuť podmáslí je nakyslá. Používají se do studených nápojů a do pokrmů.
|
Podravka
|
je obchodní název kořenící přísady do jídel společnosti PODRAVKA-LAGRIS a.s.. Kořenící směs je známá od roku 1959, kdy byla na trh uvedena pod názvem VEGETA. Tento výraz pro kořenící směs zdomácněl a lidé jej používají i pro konkurenční výrobky. Podravka se používá k okořenění polévek, omáček, mas a dalších pokrmů.
|
Pohanka |
je obilovina původně pocházející ze střední Asie. Pohanka má vyváženou skladbu 18 aminokyselin, má vysoký obsah vícenenasycených mastných kyselin(zejména kyselinu linolovou), obsahuje vlákninu, zinek, měď, selen, mangan a vitamíny B1, B2, niacin, cholin, rutin, vitaminy C a E. Pohanka je zdrojem cenných dietních bílkovin pro osoby citlivé na lepek, je vhodná při těhotenství k detoxikaci organismu, regeneruje jaterní buňky poškozené alkoholem a chorobami, pomáhá snižovat krevní tlak a cholesterol, pomáhá cévní pružnosti, napomáhá při léčbě vředů, střevních nádorech a při stavech místního krvácení a při silných a dlouhých menstruacích.
Pohanková mouka se používá na pečení a přípravu bezlepkových pokrmů, pohanková semínka se dají konzumovat vařená(např. s brynzou), zapékat, připravovat ji na sladko i naslano, do polévek, karbanátků a jiných pokrmů |
Pohanková mouka |
Pohanková mouka se používá na pečení a přípravu bezlepkových pokrmů, pohanková semínka se dají konzumovat vařená(např. s brynzou), zapékat, připravovat ji na sladko i naslano, do polévek, karbanátků a jiných pokrmů. Vyrábí se mletím pohanky, což je obilovina původně pocházející ze střední Asie. Pohanka má vyváženou skladbu 18 aminokyselin, má vysoký obsah vícenenasycených mastných kyselin(zejména kyselinu linolovou), obsahuje vlákninu, zinek, měď, selen, mangan a vitamíny B1, B2, niacin, cholin, rutin, vitaminy C a E. Pohanka je zdrojem cenných dietních bílkovin pro osoby citlivé na lepek, je vhodná při těhotenství k detoxikaci organismu, regeneruje jaterní buňky poškozené alkoholem a chorobami, pomáhá snižovat krevní tlak a cholesterol, pomáhá cévní pružnosti, napomáhá při léčbě vředů, střevních nádorech a při stavech místního krvácení a při silných a dlouhých menstruacích.
|
Poké |
je rybí salát z Havaje, který se servíruje jako předkrm. Součástí jsou pokrájené syrové rybí maso(losos, tuňák)nebo korýši. Slovo Poke znamená v havajském jazyce krájet, řezat nebo části. Poke hodně ovlivnila asijská kuchyně. V Poke mimo ryb můžete nalézt sójovou omáčku, zelenou cibulku, sezamový olej, mořské řasy, wasabi, rybí jikry, chilli. Složení Poke je různé. Existuje jich spousta druhů.
|
Polenta |
je kukuřičná kaše nebo se jí označuje i kukuřičná krupice. Polenta je typická příloha v Itálii.
|
Polévkové koření |
je směs koření a sušené zeleniny do polévky a jiných pokrmů. Polévkové koření dělíme na tekuté(např.Maggi),zrnité(Podravka) a tuhé(v kostkách-bujóny)
|
Polohrubá mouka |
je označení většinou pro pšeničnou mouku o střední zrnitosti. Jedná se o nejprodávanější mouku v ČR. Mnozí ji používají jako univerzální k zahušťování, ale i do těst a k výrobě těstovin.
Mouka obsahuje sacharidy a to především škrob, bílkoviny, vodu, menší množství vlákniny. Z minerálních látek například vápník, hořčík, fosfor, draslík, síra a selen. Vitaminy skupiny B(B1,B2, B3 a B6), které jsou rozpustné ve vodě, vitamin E - rozpustný v tucích. Hrubá pšeničná mouka obsahuje také lepek. Na lepek mohou mít mnozí lidé alergii nebo nesnášenlivost. |
Pomelo |
je kulaté ovoce zelené až žlutozelené barvy, které je známé i pod názvem šedok. Jedná se o křížence pomeranče a grapefruitu.
Zralost pomela poznáte tak, že je pomelo na dotek měkké. Pomelo blahodárně působí na zažívání, při kašli, zahlenění, na snížení cholesterolu a jako prevence kardiovaskulárních nemocí. 100 gramů pomela obsahuje 130 % doporučené denní dávky vitaminu C. Mimo vitaminu C obsahuje vysoké množství draslíku, železa, vitaminu A a vody. Konzumuje se oloupané a syrové a jako součást pokrmů. Kůra pomela se používá se zejména v čínské kuchyni a medicíně. |
Pomeranč
|
je plod pomerančovníku pravého. Pomeranče se pěstují v tropických a subtropických oblastech.
Pomeranč obsahuje vysoké množství vitaminu C. Pomeranče se konzumují v syrovém stavu, vymačkávají se do šťáv a sirupů, kompotují se, vyrábí ze z nich džemy, dřeně, přidávají se do jídel a salátů, zmrzlinových směsí. Ze slupek pomerančů se získává pektin a esenciální oleje, které se hojně využívají v kosmetice a v potravinářství k aromatizaci potravin |
Pomerančová kůra |
se používá k dochucení pokrmů, dezertů, omáček, kterým přidá pomerančové aroma. Používá se taktéž ze zdobení pokrmů, k výrobě kandovaného ovoce. Má i léčebné účinky. Pomerančová kůra obsahuje mnoho léčivých látek. Například bioflavonoidy, které si lidský organismus sám nedokáže vytvořit a které jsou důležité pro pro optimální využití vitaminu C, pro funkci a stav cév, pro léčbu žilních zánětů, křečových žil, při léčbě hemoroidů, posiluje organismus a pomáhá při infekcích a alergiích
|
Poprášení |
je jemné posypání pokrmů kořením, moukou nebo cukrem.
|
Pór |
středomořská cibulovina - zelenina
|
Porridge |
(čte se poridž)je kaše z ovesných vloček, která se vaří ve vodě nebo v mléce. Dříve se jedla pouze slaná a nyní se jí spíše sladká.
Je typickou součástí snídaně ve V.Británii. |
Potočnice |
celým jménem potočnice lékařská je vodní rostlina se kterou se můžete setkat v okrasném jezírku, v potoce, ale i jako bylinku v květináči nebo v truhlíku za oknem. Potočnice patří do čeledi brukvovitých a dorůstá do výšky 30 - 40 cm. Má trojčlenné lístky a hranatou lodyhu. Je velmi bohatá na vitaminy. Obsahuje vitaminy A, B, C, D, E, vlákninu, síru, jód, hořčičné oleje a fenylethylhořčičnové silice. Léčí se s ní chudokrevnost, zánětlivá a horečnatá onemocnění, posiluje imunitní systém. Pomáhá vykašlávání, pročisťuje játra, upravuje hladinu cukru, zlepšuje zažívání, čistí krev a působí močopudně. Je vhodná zvláště při jarní únavě.Potočnice byla oblíbenou pochoutkou Napoleona. V kuchyni se potočnice používá do salátů, polévek, pomazánek, dipů, rybích a zeleninových pokrmů. Většinou se používají listy a semena, ale dá se použít i stonek, který se vzhledem ke své tuhosti, musí déle tepelně zpracovat. Listy(nejchutnější jsou vrchní) mají nahořklou, štiplavou a kořenitou chuť. Chutí se poto
|
Poutine |
je tradiční kanadský pokrm z provincie Quebec. Můžete se s ním setkat i v některých oblastech Severní Ameriky, kde se prodává pod názvem Disco Fries. Jedná se o domácí 1x -2x smažené hranolky smíchané s hnědou omáčkou(Gravy) a pařeným sýrem. Často se Poutine servíruje s taženým vepřovým nebo hovězím masem natrhaným na nitky, kombinací obojího nebo se slaninou.
|
Prášek do pečiva |
je suché chemické kypřidlo, které se vyrábí z jedlé sody, které se používá do těst(koláče, muffiny, vdolečky, piškoty, pečivo,..., aby se jim odlehčila struktura a zvětšil se jim objem. Prášek funguje na bázi uvolňování oxidu uhličitého acidobazickou reakcí. Používá se zejména tam, kde není žádoucí vůně a chuť kvasinek z droždí. V Evropě se též používají pro pečení samokypřící mouky, které prášek do pečiva již obsahují.
|
Prosciutto |
pršut, prošuto je sušená nasolená vepřová šunka původem z Itálie. Suší se několik měsíců až roků na větraném místě.
|
Prosecco |
je oblíbený šumivý nápoj vyráběný z odrůdy Glera.
Prosecco můžete dostat ve verzích brut a extra dry. Prosecco druhotně kvasí v tlakových nádržích po dobu 1 měsíce, kdy se pod tlakem 3 atmosfér plní do láhví a získá právo na označení spumante (šumivé víno). Pokud se tohoto tlaku při stáčení nedosáhne, musí se značit jako frizzante (perlivé víno). |
Proso |
patří mezi jedny z nejstarších základních zemědělských plodin. Pravděpodobně pochází ze Severní Afriky, V Africe je obvyklé, že se mele na mouku a z té se vytváří placky - injery.
Z prosa se vymlacují jáhly, což jsou vyloupaná zrníčka. Z jáhlů se připravuje například jahelník. Proso má vysoký obsah bílkovin a vlákniny, sacharidy, obsahuje fosfor, mangan a hořčík. Konzumace prosa(jáhel) je vhodná pro zdravou životosprávu. Je vhodné při bezlepkové dietě. |
Provensálské byliny |
Směs sušených bylinek:tymiánu, majoránky, saturejky, rozmarýnu, levandulových listů o poměru 4:3:1:1:1.
|
Pršut |
nebo také prosciutto, prošuto je sušená nasolená vepřová šunka původem z Itálie. Suší se několik měsíců až roků na větraném místě.
|
Pstruh |
je dravá všežravá ryba, která žije ve vodních tocích s čistou vodou. Naleznete jej v chladných jezerních vodách, v řekách, potocích, mořích.
Pstruh má bílé velmi chutné maso obsahující málo tuku, které není třeba nikterak výrazně dochucovat. Ochucuje se kmínem, sladkou paprikou, tymiánem, citronem nebo obyčejnou petrželkou. Můžeme jej grilovat, smažit, dusit, udit, vařit,... Pstruh obsahuje lehce stravitelné bílkoviny, tuk s obsahem omega 3 mastných kyselin, které jsou prospěšné pro srdce a cévy. Obsahuje vitaminy A, B1, vápník, železo, fosfor a jód. Maso pstruha je vhodné i pro děti(pozor na kosti) |
Pak Choi je velmi nutričně výživný s vysokým obsahem vitaminu A, B a C, betakarotenu, niacinu, draslíku, vápníku, hořčíku nebo sodíku. Pak Choi podporuje zažívání, má protisklerotické a detoxikační účinky. V posledních výzkumech se zjistili i antikarcinogenní účinky.
Pak Choi se hodí do wok pokrmů, polévek, dušených a smažených pokrmů, salátů, v kombinacích s mořskými plody, syrové.