Slovník pojmů
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Výsledky:
Výraz | Popis |
---|---|
Aceto balsamico |
je balzamikový ocet - vinný ocet z červené révy doplněný o směs bylinek a voných esencí, která zraje v sudech několik let(3-25 let). Používá se do salátových zálivek, ale i pro dochucení studené a teplé kuchyně.
|
Acidofilní mléko |
- při jeho výrobě se používá acidofilní(probiotická) kultura- Lactobacillus acidophilus napomáhající střevní mikrofloře.
Díky své kyselosti se musí ještě míchat v poměru asi 1:9 se smetanovým zákysem. Acidofilní mléko obsahuje vápník, vitaminy A,B,D a bílkoviny |
Ačokča |
je zelenina původem z Ameriky, kde jsou velmi oblíbené od Bolívie až po Mexiko.
Ačokče se říká mexická okurka. Má hráškovou chuť, zvláštní tvar a všestranné použití v kuchyni, která spojuje okurku s paprikou. Jí se syrová, přidává se do omáček, polévek, plní se masem, nakládá se do sladkokyselého nálevu jako sladkokyselé okurky. Má léčivé účinky - protizánětlivé, prevence při cukrovce, při respiračních chorobách, při zánětech ucha, snižuje cholesterol, upravuje krevní tlak |
Adžika |
je směs koření(česnek, koriandr, paprika, chmuli-suneli, kopr, sumah). Je ideální na dochucení mletého masa,kuřecího, jehněčího masa, ale i do vegetariánských pokrmů, především z luštěnin - fazole, čočka, cizrna.
|
Ajvar |
je hustá sterilovaná zeleninová pasta. Na výrobu se používají rajčata, papriky, česnek, lilek, chilli, cibule,...
Typické dochutovadlo v Turecku, v bývalé Jugoslávii, Maďarsku, Slovinsku. Ideální jako příloha k masům, jako přísada do omáček, polévek, ale i například na chleba. |
Ajvar |
je čalamáda připravovaná z 80% z červených paprik s lilkem, rajčaty, česnekem a chilli. Ajvar má původ v srbské kuchyni a je velmi populární na celém Balkáně.
Ajvarů existuje několik desítek druhů (pálivé, nepálivé, česnekové,...) Ajvar se konzumuje jako pomazánka na pečivo, příloha k masům nebo se přidává jako přísada do salátů a do pokrmů. |
Al dente |
výraz používaný v italské kuchyni zejména u přípravy těstovin, které musí být al dente, neboli na zkus, čili tvrdší
|
Al Forno |
je italský výraz pro pečený. Většinou je myšleno pečení v peci.
|
Alfabetti |
jsou polévkové těstoviny ve tvaru písmenek a čísel. Jsou velmi populární mezi dětmi
|
Amuse Bouche
|
je francouzský výraz pro předkrm ve formě jednohubky - může se jednat o předkrm podávaný ve skleničce, na keramické lžičce nebo jako kanapka
|
Ananas
|
Je exotické ovoce sladké chuti, který obsahuje enzym bromelin, který rozkládá tuky a proto je vhodný při dietě, kde dokáže nahradit 1 jídlo denně.
Pozor ale na to, že enzym bromelin způsobuje srážení šlehačky a zabraňuje tuhnutí želatiny. Když chceme vytvořit ananasovou želatinu je nutné použít pektin nebo agar-agar a šlehačku s ananasu přidat těsně před podáváním. |
Anglická slanina
|
je slanina, která se vyrábí z vepřového boku bez kostí a chrupavek. Anglická slanina se vyrábí několika různými způsoby:
*Nasolením , povařením a vyuzením. *Naložením do slaného láku s česnekem, kde se nechá uležet i několik týdnů, poté se udí studeným kouřem několik dní. Průmyslově se slanina vyrábí tak, že se používá umělý kouř a dobarvuje se umělými barvivy. |
Angrešt |
je bobulovina s velmi chutnými plody. Obsahuje mnoho cenných kyselin - kyselinu vinnou, šťavelovou, jablečnou a hlavně citronovou. Má stejný obsah vitaminu C jako má citron, dále obsahuje vitaminy B a E a vlákninu. Minerální látky - fosfor, vápník, draslík, železo, mangan, zinek, karoten, biotin, fluor, křemík a měď. Angrešt má nízký obsah kalorií.
Angrešt je vhodný na přípravu marmelád a džemů, k zavařování, do koláčů a do ovocných salátů. |
Anona |
je exotické ovoce hruškovitého tvaru s hrbolatým povrchem ukrývající krémový vnitřek. Ovoce je původem z Ekvádoru a Peru. Chutí připomíná směs banánů, ananasu a papáji.
Ovoce je vhodné např. do ovocných salátů, ke zmrzlinám, do krémů a sorbetů |
Antipasti |
je italský pojem pro předkrmy, které mají nabudit chutě na hlavní jídlo
Antipasti jsou například olivy, nakládané papričky, kapine nebo žampiony, vinný list s rýží, sýry, salámy, crostini, salát caprese |
Anýz |
je koření mírně sladké vůně podobné lékořici. Používá se zejména jako přísada do sladkého pečiva, perníku, sušenek nebo k dochucení ovocných salátů, kompotů(jablečných, švestkových, hruškových), ale používá se i v indické a čínské kuchyni pro přípravu kari, masových a zeleninových jídel. Anýz je součástí některých alkoholových nápojů(anýzovka, ouzo, pastis, raki, arak).
|
Arašídové máslo |
velmi oblíbená pochoutka v USA a Mexiku. Je to nahnědla pastovitá hmotu vyrobená z mletých pražených arašídů někdy smíchaných s rostlinnými oleji nebo tukem a solí. Výrobci mohou do arašídového másla přidávat cukr, čímž docílí sladší chutě, ale přesto je slaná chuť v másle stále zřetelná.
Máslo se ještě rozlišuje na jemné a s kousky arašídů.Konzumuje se jako pomazánka na toustovém chlebu, nebo v sladkých pokrmech(palačinky, lívance). |
Arašídový olej |
Arašídový olej
je olej z podzemnice olejné(arašídů). Je využívaný zejména v asijské kuchyni na smažení, fritování a grilování díky velmi dobrému snážení vysokých teplot. Obsahuje nasycené, jednoduché nenasycené, vícenásobně nenasycené kyseliny, vitaminy E, K |
Artyčok
|
je vytrvalá rostlina z čeledi hvězdicovitých, která se podobá bodláku. Je pěstována v teplejších oblastech.
V ledničce nám seříznuté artyčoky vydrží zabalené cca 3 týdny. Artyčok je znám jak v gastronomii, tak ve farmacii pro své léčivé účinky. Obsahuje inulin( cukr vhodný pro diabetiky ), cynarin,organické kyseliny, vitaminy A,B,C, draslík, vápník, zinek, železo a hořčík. Zvyšuje tvorbu žluči a její vylučování, podporuje detoxikaci jater a žlučníku, snižuje obsah cukru v moči. V gastronomii je používán tepelně upravený(dušený, pečený, smažený, dušený), plněný masem nebo podávaný s omáčkami. Artyčoky se upravují tak, že je nejprve zbavíme stonků, oschlých nebo tvrdých částí a poté se uvaří ve vroucí osolené vodě s trochou octa nebo citronu. Srdíčko artyčoku patří k nejhodnotnější části, ale tepelně se upravují i listy. Ty se jedí jako pochoutka namáčené v různých dipech. |
Asti |
je název pro italské šumivé víno, které se vyrábí v oblasti Alto Monferrato.
Víno má nezaměnitelné aroma s tóny hrušky, pomeranče a květu černého bezu. |
Aurore omáčka teplá |
do omáčky velouté(světlá bílá omáčka se žloutky, smetanou a pár kapkami citronové šťávy)se přidá lžička rajčatového protlaku, špetka soli, pepře a muškátového oříšku.
|
Avokádo
|
je plod ovocného stromu hruškovce přelahodného. Chutí připomíná oříšky nebo olivy. Zralé avokádo má tmavozelenou až černou barvu s měkkou světležlutou roztíratelnou dužinou a velkou tvrdou nejedlou peckou.
Avokádo může vážit až 1 kg. Avokádo obsahuje velké množství minerálních látek jako jsou měď, magnesium, draslík, fosfor, vitaminy A,E, C, K, H, B3 a B5, kyselinu palmitovou, linolovou, olejovou. Avokádo se plní, používá do pomazánek( nejznámější je guacamole), polévek, salátů. Avokádo velmi pomáhá zdravému hubnutí. POZOR: Avokádo obsahuje persin, který je silně jedovatý pro kanárky a papoušky. Taktéž by je neměli konzumovat psi a kočky!!! |
Avokádový olej |
Avokádový olej
je velmi vhodný na restování na pánvi wok, na vaření, do salátů a zálivek.má skvělou chut a vlastnosti, pro které je milován mezi šéfkuchaři. Patří mezi absolutní špičku na světě mezi jedlými oleji.Není nahořklý jako olivový olej, a proto nepřekrývá chutí ostatní suroviny. Má vysoký obsah draslíku, vitaminu B6 a rostlinné složky Beta-Sitosterol a je to také vydatný zdroj antioxydantů -vitaminu E a C. Snižuje cholesterol, ulevuje při prostatických potížích, zabraňuje některým druhům rakoviny, ovlivňuje krevní tlak, činnost srdce a nervové soustavy Používá se i v kosmetice a ve farmacii |