Slovník pojmů
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Výsledky:
Výraz | Popis |
---|---|
Jablečný ocet |
|
Jablko |
je plod jabloně. Jablka jsou velmi důležitou součástí našeho jídelníčku. Vyrábí se z nich octy, džusy, mošty, destiláty, džemy, čaje, kompoty. Používá se do sladkých jídel(koláče, buchty, koláče, štrúdly, přidávají se do zelí, slaných pokrmů a nádivek(kuřecí maso,..).
Jablka zvyšují imunitu, snižuji krevní tlak, cholesterol, čistí střeva, posilují dásně, napomáhají při stresu, obsahují vitamin C, draslík, fosfor, vápník, železo, hořčík, karoten, nenasycené mastné kyseliny, antioxidanty, vlákninu. Konzumace jablek snižuje tvorbu kyseliny močové v těle a jsou tak výborné k léčbě revmatismu a dny. |
Jacques Pépin |
světoznámý francouzský kuchař, který se narodil v roce 1935. Byl osobním kuchařem 3 francouzských prezidentů včetně Cherlese de Gaula. Od roku 1959 žije v USA a je velmi známou kuchařskou televizní osobností.
V současnosti působí jako děkan speciálních programů v Mezinárodním kulinářském institutu(Francouzský kulinářský institut) v New Yorku. Na internetu má své on-line lekce vaření a vydává kuchařské knihy |
Jáhly |
se vyrábějí loupáním prosa. Jsou to žluté kuličky cca 1 mm velké.
Z jáhel se připravuje např.Jáhelník, jahelné kaše a škubánky. Obsahují hořčík, draslík, měď, železo, zinek, vlákniny a vitaminy skupiny B. |
Jakitori |
je japonské národní jídlo.
Jedná se o maso(kuřecí) napíchnuté na špejli, které se v průběhu grilování potírá marinádou ze sojové omáčky, česneku, vína, mladé cibulky a cukru. |
Jalapeños |
jsou velmi pálivé mexické chilli papričky
|
Jalovec |
Plody jalovce je používají jako koření -nejčastěji v pokrmech ze zvěřiny. Jalovec se drtí a zvěřina se jím obaluje, aby "dozrála", ale používají se i do rybích marinád. Koření se jimi kysané zelí, někdy i guláše a drůbež, aby získaly zvěřinovou příchuť.
Plody mají nasládlou a výrazně pryskyřičnou chuť a vůni. Jalovec je hlavní surovinou při přípravě Borovičky a Ginu. Směs jalovce a koriandru se také používá při nakládání masa před uzením. |
Jamie Oliver |
James Oliver (* 27. května 1975, Clavering, Essex, Anglie) více známý spíše jako Jamie Oliver je kuchař, autor kuchařských knih, moderátor, podnikatel v oblasti gastronomie pocházející z Anglie, je známý též jako šéfkuchař bez čepice. Oliver uváděl několik televizních show s tématikou vaření jako např. The Naked Chef atd. Též vydal několik kuchařských knih.
Zdroj:wikipedia |
Jarní cibulka
|
je zelenina příjemně štiplavé chuti, která obsahuje vitamíny C, B, A, minerální látky. Pomáhá při boji s jarní únavou, má protiplísňové a antibakteriální účinky, působí na zažívací trakt, srdce, krevní tlak.
Je vhodná do masových a zeleninových jídel, do polévek, pomazánek, do bramborových pokrmů a salátů. |
Javorový sirup |
je přirodní sladidlo. Jedná se o sladký sirup, který je získán navrtáváním kůry javoru cukrového(ale i jiných javorů)nebozezem. Produkuje se především v USA a Kanadě. Používá se k ochucení lívanců, palačinek, do moučníků, pečiva, polev, náplní.
Javorový sirup obsahuje zejména sacharózu a vodu, ale i fruktózu a glukózu, organické kyseliny(jablečnou,..), draslík, vápník, zinek, mangan, vanilin, aminokyseliny |
Jehněčí maso |
je maso jehněte(do věku maximálně 10 měsíců)ovce. Maso je velmi jemné, šťavnaté a typickou, ale jemnější příchutí než je u masa skopového. Díky příchuti se maso připravuje s česnekem, majoránkou, provensálskými bylinkami nebo oregánem. Maso je chuťově dá srovnat něco mezi hovězím a králičím masem.
|
Jidášovo ucho - černé houby - Shiitake |
je v asijské kuchyni neodmyslitelnou ingrediencí. Je křupavá a má pevnou konsistenci. Díky pevné konzistenci se dá znovu ohřívat. Houby se přípraví tak, že se namočí do studené vody cca na 1 hodinu a pak je jí možné použít v pokrmech. Používá se do smažených, vařených jídel, omáček, polévek a salátů.
|
Josta |
je ovoce. Jedná se o křížence černého rybízu a angreštu, který vznikl ve Východním Německu.
Chutí může připomínat rybíz, angrešt, borůvky, někdy i kiwi nebo jiné ovoce. Má vysoký obsah vitaminu C. Hodí se do koláčů, sladkých jídel, marmelád, sirupů, kompotů, ovocných dortů |
Julienne |
(žilien)nazýváme potraviny, zeleninu(zelenina,kořenová zelenina např.do polévky), nakrájenou nebo nastrouhanou na jemné nudličky. Julienne ve francouzské gastronomiijsou jsou tenčí plátky o šíři sirek nebo ještě méně a o délce 3 - 5 centimetrů.
|
Jura |
je švýcarský chléb kulatého tvaru, který je nejvíce oblíbený ve francouzsky mluvící oblasti. Je ozdobený berlou biskupa v jedné polovině a v druhé proužky, což jsou symboly místní vlajky.
|
Jus |
je výpek z pečeného masa zbavený tuku, kteří se vaří s vývarem nebo fondem. Jus musí mít silnou chuť.
|
Používá se do zeleninových salátů, zálivek, pokrmů, na nakládání, pomazánek, buchet, hořčice, omáček, dortů, pudinků, štrúdlů.