Slovník pojmů
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Výsledky:
Výraz | Popis |
---|---|
Fajitas |
znamená zdrobněle ve španělštině podvazkový pás. Označován byl takto způsob krájení masa. Nyní se název Fajitas používá i pro koření k ochucení masa.
|
Farfalle
|
jsou původem italské těstoviny z nekynutého těsta. Vyrobené z pšeničné mouky a vody. Farfalle známe několik druhů. Mohou být vaječné(těsto obsahuje vejce), bezvaječné, celozrnné,....
|
Farfalline |
jsou malé farfalle, které se používají do polévek
|
Fazole |
patří mezi významné luštěniny, které jsou nedílnou součástí spousty národních kuchyní( Brazílie, Mexiko,...). Fazole rostou v luscích. Obsahují cca 25 % bílkovin, 1 % tuku, cca 55 - 60 % sacharidů a 1-4 % vlákniny, provitamin A a komplex vitaminů B. Zralé fazole obsahují jedovaté látky, které se neutralizují tepelnou úpravou.
Fazolí známe několik druhů. Z fazolí se vaří různé pokrmy, mele se z nich mouka, používají se do salátů, |
Fazolové výhonky |
se používají do salátů a pokrmů. Jsou vhodné pro redukční dietu. Naklíčením fazolek se znásobí množství obsažených látek, to znamená že mají větší množství vitamínů a proto jsou biologicky velmi cenné. U sojových výhonků se jedná hlavně o vitamíny skupiny B. Jsou oblíbené v asijských kuchyních, především Nezanedbatelný je i obsah vlákniny
|
Feferonky
|
neboli také chilli paprička. Většinou se pojmenování feferonka v receptech používá pro papričky s nižším obsahem kapsaicinu - méně pálivé.
Feferonky jsou zdraví prospěšné díky obsahu kapsaicinu, který má podle průzkumů protinádorové účinky, povzbuzují metabolismus, pomáhají při rýmě, při střevních onemocněním a krémy a gely z chilli papriček se používají na masírování těla a konzumace chilli papriček je považováno jako afrodiziakum. Mimo to obsahují vitamin B a C. Feferonky se používají do salátů, jako součást jídel a polévek. Je-li při konzumaci jídlo pro vás příliš pálivé, je vhodné jej zapít mlékem nebo alkoholem. Kapsaicin je totiž rozpustný v tucích a alkoholu a zapití zmírní jeho projevy. |
Feijoada |
je typickým jídlem v Brazílii. Jedná je o pikantní guláš z černých fazolí a vepřového masa.
|
Fenykl
|
je zelenina, která má jemnou anýzovou chuť. Požívat se dá za syrova například v salátech, ale i tepelně upravený v pokrmech(dušený, zapékaný, plněný, vařený).
S fenyklem se můžete setkat ve formě semen, která se například používají při nadýmání, zácpě a pocitu plnosti, pomáhající při odkašlávání, ale i jako řapíkatou zeleninu, která se používá zejména v jihoevropské kuchyni. Fenykl má léčivé účinky |
Feta |
je bílý ovčí sýr, který má svý původ v Řecku. Vyrábí se z čerstvého ovčího (někdy i kozího)mléka, které zraje více než 2 měsíce v slaném roztoku. Feta je slaný sýr tvarohového typu s vyšším obsahem tuku. Používá se ve studené(saláty) i teplé kuchyni(těstoviny, zapékané pokrmy z masa, brambor a zeleniny.
|
Fettuccine |
jsou široké dlouhé nudle, které jsou širší než tagliatelle.
|
Fettuccine |
jsou typické italské těstoviny. Jedná se o široké nudle připravované ze semolinové mouky a vajec. Fettuccine jsou širší než tagliatelle. Často se podávají s ragú
|
Filet Mignon |
steak z kusu pravé svíčkové
|
Filírování |
je kuchařská technika. Jedná se o krájení na tenké plátky. Může se jednat o filírování masa nebo ovoce a zeleniny. Pojem filírování se používá rovněž i u ryb ze kterých si vyřezávají filety.
|
Filo těsto |
- těsto Kanaki je řeckého původu. Jedná se o velmi tenké plátky těsta vyrobené z vody, mouky, oleje a soli. Je vhodné k výrobě pečiva například baklavy nebo se dá plnit různými náplněmi(špenátem, sýrem, sladkými - mandlovou náplní).
|
Finnan haddie |
je skotský recept na tresku vyuzenou v rašelinovém dýmu. Pokrm je součást tradiční anglické snídaně (kadgeree). Podává se s rýží, máslem a vejcem.
|
Fiskepuding |
je norský pokrm. Jedná se o rozmačkané rybí filé smíchané s pudinkem. Konzumuje se s bílou omáčkou nebo samotné.
|
Flambování |
Flambování (z fr. flamber = hořet) je opalování některých pokrmů alkoholem, který je aromatizovaný (koňakem, likérem, rumem, vodkou, hruškovice,...). Aby páry z nápoje se vznítili, tak je důležité, aby měl nápoj alespoň 50% alkoholu. Tato tepelná úprava zlepšuje chuť a vzhled připravovaného pokrmu.
Flambování se dělá tak, že malé množství alkoholu, kterým se polije obsah pánve se následně zapálí a nechá se hořet tak dlouho, až se všechen alkohol spálí a ve flambovaném pokrmu zůstane jen složení šťávy z nápoje, v níž veškerý přebytek tuku byl spálen a spotřebován plamenem. Flambování nese velká rizika popálenin a případného požáru, proto je nutné připravovat pokrmy touto cestou, co neopatrněji, aby nedošlo k vylití nebo přelití zapálené pánve a polití kuchyňského příslušenství nebo potřísnění se alkoholem. |
Flan |
je původem španělský dezert, ale je oblíbení i ve Francii a v Portugalsku. Jedná se o pudink, který je většinou přelitý karamelem. Karamel se vlije do tukem vymazané formy a poté se přelije směsí na pudink a dá se do vodní lázně v troubě.
|
Flank Iron Steak |
označení pro steak z lopatky z hovězí loupané plece. Oproti jiným steakovým masům se jedná se o levný kus masa, přitom velmi šťavnatý, provoněný s výrazným mramorováním.
Maso obsahuje středovou šlachu, kterou je třeba před grilováním odstranit. |
Flank steak |
steak ze spodní části šálu - pupku mladých býčků. Často se setkáte s názvem hovězí pupek. Velmi rychle a jednoduše se připravuje. Maso je chuťově výrazné, tužší s dlouhými vlákny.
Správně vyzrálý flank steak je po 4-6 týdnech zrání ve visu nebo ve vakuu. Flank steak je výborný pouze ochucený pepřem, solí a olivovým olejem, abychom si mohli vychutnat přirozenou chuť masa. Griluje se vcelku. Může se grilovat na grilu, pánvi, nebo se může i dusit. |
Focaccia
|
je italské pečivo. Je také nazýván tradičním italským chlebem pro chudé. V poslední době je celosvětově velmi oblíben.
Je podobného stylu a textury jako je pizza. Většinou je navrchu ozdoben kořením, olivami nebo jinou ingregiencí. Jeho výroba je velmi snadná. Viz. recept zde: http://www.senzarecepty.cz/recept/ostatni/824-chleb-focaccia/ |
Fond |
je extra silná redukce získaná pomalým vařením a redukováním silného vývaru. Fond může být například světlý, tmavý, zeleninový, telecí, zvěřinový, rybí nebo masový).
Fond se používá k dochucování omáček a polévek, které chceme mít chuťově výraznější |
Fondue |
je jídlo původem ze Švýcarska. Jedná se většinou o omáčku z několika druhů sýrů, vína, pepře a koření, která se na plotně nechá roztavit. Do této omáčky se poté pomocí vidliček na fondue namáčí pečivo, zelenina.
Fondue může být i sladké, kdy se do roztavené čokolády namáčí ovoce. |
French press |
je jedna z nejjednodušších příprav kvalitní kávy. Ve světě patří mezi nejoblíbenější metodu. Zmínky o podobné přípravě pocházejí z 19.století z Francie. Avšak patentovat si jej nechal o dost později Ital Attilio Calimani.
Příprava kávy: Kávu nameleme nahrubo, uvaříme vodu, kterou necháme minutu odstát. Kávu nasypeme do skleněné nádoby na french press a zalijeme touto vařící vodou. Promícháme, necháme 4 minuty odstát a pomocí pístu kávu stlačíme ke dnu. Poté již kávu můžeme podávat. |
Friseé |
je název pro salát. Jedná se o kadeřavou endivii. Frissé je podobné rukole, ale má silnější listy. Má delikátní hořkou chuť. Hodí se do míchaných salátů, ale i do pokrmů teplé kuchyně.
|
Fuet |
je tenký suchý salám z vepřového masa typický pro oblast Katalánska.
|