Slovník pojmů
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Výsledky:
Výraz | Popis |
---|---|
Okurka salátová
|
|
Olivový olej |
Olivový olej
je považovám za krále mezi rostlinnými oleji. Získává se lisováním oliv a liší se tím, jestli se lisují zastudena (panenské oleje), rafinací( se zahříváním) nebo směsí obou. Lisováním zastudena získáme nejkvalitnější olivový olej, tzv. Panenský olej. Extra panenský olivový olej je vyroben z oliv vyjímečné jakosti. Rafinováním(se zahříváním) vzniká olej tak, že se zbytky oliv z lisování zastudena zahřejí a vylisují znovu. Získaný olej se rafinuje, aby bylo možné jej použít. Olivový olej je skvělý do marinád, salátů, zálivej. Dá se na něm dusit, restovat i grilovat. Konzumace olivového oleje je zdraví prospěšná, protože obsahuje mono-nenasycené mastné kyseliny a vitamin. V přírodním léčitelství se používá za velmi dobré a šetrné laxativum. Pro své dobré vlastnosti a účinné látky se používá i ve farmacii a kosmetice. Olivový olej je nedílnou součástí středomořské kuchyně. Po sklizni oliv se musí do 4 dní vylisovat, aby byl stále kvalitní. |
Olivy |
jsou plody olivovníku a původně pocházejí z Asie. Dnes se s nimi setkáte často v středozemních oblastech Evropy. Známe zelené a černé olivy. Liší se obdobím sklizně. Zelené olivy se sklízejí na podzim a jsou nezralou formou černých oliv, které se sklízí začátkem prosince ve své nejlepší zralosti.
Z oliv se vyrábí olivový olej a to buď za studena(např. panenský olivový olej) nebo za tepla( levnější olivové oleje z pokrutin). Olivy mají velmi dobrý vliv na lidský organismus. Mají detoxikační účinky, pomáhají v boji proti stárnutí, civilizačním a srdečním chorobám, zlepšují trávení(zvyšují hladinu žaludečních šťáv) a chuť k jídlu. Obsahují mononenasycené mastné kyseliny, vitaminy A, D, E, K, polyfenoly a flavonoidy. Můžeme se setkat i s plněnými olivami např. ančovičkou, mandlí, sýrem, lososem, tuňákem, slaninou, citronem, krevetou, paprikou, mandarinkou,... Olivy by se měli servírovat v misce bez nálevu s párátky, lehce pokapané oliv.olejem, aby si zachovali lesk a čerstvost. |
Opluskance |
je tradiční slovácký sladký pokrm. Jedná se o obdobu halušek z polohrubé mouky. Lžící nebo nožem se vhazují malé kousky do horké vody, kde se uvaří. Po vyplavání na hladinu se vyloví a scedí. Poté se na talíři smíchá s povidly, posypou se mletým mákem a pokapou se rozpuštěným máslem.
|
Oregano |
nebo česky také dobromysl má výraznou chuť, podobnou majoránce. Používá se na pizzu a do italské kuchyně. Chuť oregána se rozvine až při tepelné úpravě.
Má léčivé účinky, napomáhá vylučování žluči, uvolňuje křeče hladkého svalstva. Při nemocech ústní dutiny se kloktá. Vývar tlumí kašel. |
Orzo |
známé také jako risoni je označení pro italskou těstovinovou rýži(těstoviny ve tvaru rýžových zrn)vyrobenou ze semolinové mouky. Hodí se pro teplou kuchyni(směsi se zeleninou, sugem a mletým masem, s pancettou, do polévek..), ale i do salátů.
Poslední dobou je oblíbená příprava orza ve stylu italského rizota, kdy se orzo vaří se všemi ingrediencemi a škrob z těstovin vytvoří krémovou konzistenci pokrmu. |
Ořechový olej |
Ořechový olej
má světle žlutohnědou barvu a výraznou vůni po oříškách. Vhodný při pečení moučníků nebo do salátů |
Osso buco |
je italská specialita z Milána. Jedná se o telecí plátky z kližky s morkovou kostí dušené se zeleninou, bílým vínem a vývarem. Osso buco je často podávané s omáčkou gremolata(směs česneku, citronové kůry a plocholisté petrželky) a s milánským risottem nebo polentou.
Osso buco je známé ve 2 verzích: 1)pouze se zeleninou, vývarem a vínem 2) s výše uvedenými ingrediencemi + drcenými rajčaty |
Ostružiny
|
jsou sladké plody ostružiníku. Plody jsou černé až 2 cm velké. Ostružiny mají silné ochranné a antioxidační účinku díky obsaženým bioflavonoidům, obsahují draslík, hořčík a železo, sacharidy, organické kyseliny a mají i vysoký obsah vitaminu C.
Sirup z ostružin a cukru se používá při horečnatých onemocněních. Ostružiny mohou předcházet nádorovým a srdečním onemocněním, detoxikují organismus, zpomalují stařeckou degradaci mozku, napomáhají léčbě zápal plic a jiné zánětlivých onemocnění, snižují následky ozáření a chemoterapie. Chrání zrak a další orgány před volnými radikály. Ostružiny se konzumují čerstvé, ale i tepelně upravené(zavařeniny, džemy, sirupy, do omáček, sladkých pokrmů, dezertů). Můžeme je i uchovat zmražené a použít je později( např. do zmrzlin, dření,...), ale i sušené. Pro léčebné účely používáme plod i list ostružiníku. |
Ouzo |
řecky Uzo je anýzový alkoholický nápoj. Obsahuje kolem 40% alkoholu.
Používá se i v míchaných nápojích. Ouzo je čiré barvy, ale pokud je smícháno s vodou, jeho barva se změní na mléčně bílou. |
Obsahuje malé množství tuků, cukrů, bílkovin
Šťáva z okurek obsahuje betakaroteny, B1, B2 a PP vitaminy a kyselinu askorbovou.
Salátová okurka je vhodná na redukční dietu.