Slovník pojmů
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Výsledky:
Výraz | Popis |
---|---|
Metaxa |
|
Medovina |
je kvašený alkoholický nápoj vyrobený z medu a vody.
|
Ravioli
|
těstovinové taštičky čtvercového, nebo obdélníkového tvaru plněné různými surovinami(špenát, sýr, maso, šunka, ..), které se vaří ve vodě. Podávají se s rajčatovými nebo smetanovými omáčkami.
|
En papillote |
je francouzský název pro vaření v pergamenu. Při tomto způsobu přípravy pokrmu se pokrm pečlivě zabalí do potravinářského papíru(pergamenu), alobalu nebo voskového papíru a pak se dá péct. Díky tomu se uvnitř udržuje vlhkost a pokrm není vysušený. Zároveň se propojí všechny chutě všech surovin, které jsme použili. Takto můžeme připravovat všechny druhy masa a zeleniny.
|
Hruškovice |
je pálenka z hrušek. Velmi je ceněna její ovocná chuť. Chuť se neznásobuje s vyššími % alkoholu.
Má načervenalou barvu a pije se v Chorvatsku s trochou mléka. |
Coppa
|
je tradiční italský salám z regionu Emilio-Romagna. Jedná se o sušenou vepřovou krkovičku/plec.
Coppa má nasládlou a výraznější chuť a vůni než prosciutto crudo. Krájí se na velmi tenké plátky a používá se jako antipasti (předkrm) , nebo k olivám a vínu. |
Kaškaval |
je typický bulharský pařený sýr z ovčího mléka. Jeho výroba je podobná výrobě sýrů Mozzarella a Provolone. Při výrobě se sýrová hmota paří v horké vodě a poté se tvaruje do své podoby.
Používá se jako chuťovka, ale i v salátech, pokrmech( grilované, zapečené,...), v kombinaci s rýží a těstovinami |
Brukev řepka |
nebo také tuřín je zelenina z čeledi brukvovitých. Jedná se o kořenovou zeleninu s výraznou chutí.
Používá se do omáček nebo do dušených pokrmů. Může se vařit i dusit. |
Gin |
je většinou neslazená lihovina příjemné, jemné chuti a vůně po jalovčinkách a dalších aromatických látek (koriandr, angelika, pomerančová a citronová kůra, puškvorec, kosatec, lékořice, anýz, …). Gin získal název z anglické zkráceniny slova „genever“, holandského výrazu pro jalovec (Juniperus sp.).
|
Blumy
|
je ovoce, které spadá do skupiny slivoní(jako švestky, ryngle, mirabelky,..). Je to typickým ovocem pro období babího léta.
Dužina blumy je chuťově podobná švestce, ale oproti švestce je šťavnatější. Blumy můžou mít různé barvy. Od žluté, zelené po fialovo-červenou. Blumy jsou bohaté na vitaminy A, B, C, E dále obsahují draslík, forfor, vápník a železo. Blumy můžete konzumovat čerstvé, ale i v džemech a marmeládách, do koláčů a bublanin. |
Spaghettini |
jsou velmi tenké špagety původem z Itálie vyrobené z nekynutého těsta z mouky a vody (a vajec)
|
Zakysaná smetana |
nebo také kysaná smetana je mléčný výrobek, který se vyrábí fermentací pomocí baktérií mléčného kvašení. Zakysaná smetana obsahuje většinou mezi 10-15 % tuku. Zakysaná smetana se používá zejména ve studené kuchyni( do salátů, krémů, zálivek, marinád,...), ale i k dochucení teplých pokrmů (omáčky, polévky - boršč,..). Obdobně je francouzský crème fraîche, který se však vyrábí jinou metodou. Není tak kyselý a je méně tučný.
Zakysaná smetana obsahuje vitaminy rozpustitelné v tucích(A, D, E, K), vitamin B, plnohodnotné mléčné bílkoviny, minerální látky - především vápník. Zakysaná smetana také napomáhá střevní mikroflóře. |
Cukr krystal |
je rafinovaný bílý cukr. Je hrubší konzistence než cukr krupicový a pomaleji se rozpouští. Je vhodný spíše na zavařování ovoce a marmelád než na pečení, kde by mohla vadit jeho hrubší konzistence.
|
Mangostan |
je drobné exotické ovoce, které váží kolem 30 gramu a má velikost rajčete.
Má hrubou kožovitou silnou slupku červenohnědé až fialové barvy. Uvnitř plodu se nachází 4-7 dílků, které mají měkkou sladkokyselou dužinu bílé barvy s jadérky, které můžete také zkonzumovat. Mangostan obsahuje vysoký obsah vitaminu C, antioxidanty, nejvyšší množství superoxidantu Xantony, kyselinu fytovou, chlorogenovou a elagovou, vlákninu, menší množství bílkovin, minerálních látek a tuků. Obsahuje i cukry a škroby. Mangostan má antibiotické a antiparazitní účinky při hojení ran, tlumí bolest, vhodný při vyrážkách, zánětech, střev.potížích. Mangostan se konzumuje přímo, ale vyrábí se z něj i džemy, pudinky, džusy, krémy |
Wrap |
je velká stočená plněná pšeničná tortilla.
|
Počet let zrání Metaxy na lahvích je označen počtem hvězdiček. Po skončení procesu zrání se destilát míchá s archivními ročníky muškátových vín a tajemnou směsí řeckých bylin, která obsahuje například lístky růží. Tato směs pak ještě půl roku zraje. Obsahuje 38% alkoholu.