Slovník pojmů
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Výsledky:
Výraz | Popis |
---|---|
Nektarinka
|
|
Crema Catalana |
neboli katalánský krém je španělský dezert z Katalánska, který je obdobou Creme Brulee.
V krému se používá plnotučné mléko, citronová kůra( někdy i pomerančová) a skořice. Servíruje se vychlazený, posypaný třtinovým cukrem a oflambovaný flambovacím zapalovačem v keramických mističkách, ale pomerančovou verzi můžete dostat i ve vydlabané půlce pomeranče. Dezertu se také říká Crem de Joseph a tradičně se podává 19.března na svátek Josefa. Někdy se můžete setkat i s názvem Crema Cremada |
Ananas
|
Je exotické ovoce sladké chuti, který obsahuje enzym bromelin, který rozkládá tuky a proto je vhodný při dietě, kde dokáže nahradit 1 jídlo denně.
Pozor ale na to, že enzym bromelin způsobuje srážení šlehačky a zabraňuje tuhnutí želatiny. Když chceme vytvořit ananasovou želatinu je nutné použít pektin nebo agar-agar a šlehačku s ananasu přidat těsně před podáváním. |
Anona |
je exotické ovoce hruškovitého tvaru s hrbolatým povrchem ukrývající krémový vnitřek. Ovoce je původem z Ekvádoru a Peru. Chutí připomíná směs banánů, ananasu a papáji.
Ovoce je vhodné např. do ovocných salátů, ke zmrzlinám, do krémů a sorbetů |
Kokos
|
|
Pepř černý celý |
je plod pepřovníku černého.
Pepřovník je stálozeléná popínavá rostlina, která vzdáleně připomíná chmel. Dorůstá do délky až 15 metrů a dožívá se až 60 let. Původem pochází z Indie a užíval se již od starověku. V současnosti se dováží z řady tropických zemí. Pepř černý se vyrábí fermentováním nedozralých zelených bobulí. Pepř se používá z dochucování jídel. |
Pomelo |
je kulaté ovoce zelené až žlutozelené barvy, které je známé i pod názvem šedok. Jedná se o křížence pomeranče a grapefruitu.
Zralost pomela poznáte tak, že je pomelo na dotek měkké. Pomelo blahodárně působí na zažívání, při kašli, zahlenění, na snížení cholesterolu a jako prevence kardiovaskulárních nemocí. 100 gramů pomela obsahuje 130 % doporučené denní dávky vitaminu C. Mimo vitaminu C obsahuje vysoké množství draslíku, železa, vitaminu A a vody. Konzumuje se oloupané a syrové a jako součást pokrmů. Kůra pomela se používá se zejména v čínské kuchyni a medicíně. |
Smrž |
je chuťově výborná houba a její konzumace bývá gurmánským zážitkem. Dá se nadívat ,být součástí omáček k masu, výborně se hodí na smaženici, do polévek, k masitým jídlům.
Smrže jsou po utržení křehké. Před tepelnou úpravou se doporučuje smrže rozkrojit a spařit. |
Paprika červená
|
byla objevena Španěly v Mexiku. Odtud se rozšířila do celého světa. Nejvíce zdomácněla v Maďarsku, kde se stala národním symbolem.
Paprika má velké množství fytonutrientů, které jsou životu prospěšné, protože posilují naši obranyschopnost a stimulují zažívání, napomáhá chránit zrak, kůži a tkáně. Čím více je paprika zabarvená, tím obsahuje více látek To znamená, že červená paprika je tou nejlepší volbou z hlediska zdraví, protože obsahuje nejvyšší množství vitamínu C, A, B1, B2 a E, draslíku, hořčíku, vápníku, železa, zinku a jódu. Obsahuje až 3x více vitaminu C než pomeranč. Červenou barvu je vytvořeno barvivem lykopenem, které patří mezi karotenoidy a dále třeba lutein, nebo kapsaicin. Papriky můžeme konzumovat syrové, tak i tepelně upravené - grilované, pečené, dušené, vařené. Používají se jako příloha, do salátů, k masu, do zeleninových pokrmů, omáček, polévek. |
Sushi |
jsou malé ručně tvarované kousky marinované rýže, doplněné nejčastěji syrovou rybou. Je zde velká rozmanitost tvarů a kombinací surovin. Pro přípravu sushi se nemusí pouze syrové rybí maso, ale i např. předvařené krevety, plátky vaječné omelety, houby, avokádo, čekanka, okurka, chřest, ředkvičky atd.
Součástí přílohy sushi nebo sashimi je vždy velmi ostrý japonský zelený křen wasabi, sojová omáčka a plátky marinovaného zázvoru amazu - gari. V misce se sojovou omáčkou si nejdříve rozmícháme špetku wasabi. Do této směsi namáčíme jednotlivé kousky sushi, které následně vkládáme celé do úst. Mezi jednotlivými sousty jíme kousky marinovaného zázvoru. Sushi lze jíst nejen pomocí hůlek, ale i pouhýma rukama. |
Pastrami
|
je delikatesa z konzervovaného libového masa ( obvykle z hovězího hrudí, pupečního žebra, nebo i z vepřového, kuřecího, husího nebo skopového masa ) pocházející z Rumunska, kde je známá jako pastramă. Velmi je oblíbená v USA.
Maso se potře směsí ledku, česneku, soli a koření, zatíží se a uloží v chladu. Pak se vyudí na tvrdém dřevě. Krájí se na velmi tenké plátky a v USA je oblíbené jako košér jídlo a používá se do sendvičů a obložených míst. |
Hrubá mouka |
je mouka nejčastěji vyrobená z pšenice. Má jednu z nejvyšší hrubosti. Více hrubá je jen krupice. Hrubá mouka se nejčastěji používá k výrobě knedlíků. noků a těstovin. Mouka obsahuje sacharidy a to především škrob, bílkoviny, vodu, menší množství vlákniny. Z minerálních látek například vápník, hořčík, fosfor, draslík, síra a selen. Vitaminy skupiny B(B1,B2, B3 a B6), které jsou rozpustné ve vodě, vitamin E - rozpustný v tucích.
Hrubá pšeničná mouka obsahuje také lepek. Na lepek mohou mít mnozí lidé alergii nebo nesnášenlivost. |
Žurek |
je polská kyselá polévka s vajíčkem a brambory
|
Jura |
je švýcarský chléb kulatého tvaru, který je nejvíce oblíbený ve francouzsky mluvící oblasti. Je ozdobený berlou biskupa v jedné polovině a v druhé proužky, což jsou symboly místní vlajky.
|
Grep
|
je zkrácený výraz pro grapefruit, což je tropické ovoce nahořklé chuti s vysokým obsahem vitaminů C, B1 a K. Má rovněž vysoký obsah flavonoidů. Konzumací grepu zvýšíte obranyschopnost organismu, zlepšíte krevní oběh, pomáhá při snížení krevního cholesterolu. Konzumace grepu snižuje riziko rakoviny žaludku a plic.
Grep se může konzumovat přímo( zde spousta lidí si grep přislazuje cukrem. To však není moc dobré, protože grep pak v organismu kvasí!!!!), v salátech, ovocných pokrmech a polévkách a nápojích. |
Nektarinky jsou bohaté na vitamin A,C, Niacin, riboflavin a draslík.
Konzumují se syrové, naleznete je v koláčích a sladkých knedlících, v moučnících, v salátech a v některých masových pokrmech. Vyrábí se z nich šťávy, džemy a dřeně, sorbety.