Slovník pojmů
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Výsledky:
Výraz | Popis |
---|---|
Pektin |
|
Smrž |
je chuťově výborná houba a její konzumace bývá gurmánským zážitkem. Dá se nadívat ,být součástí omáček k masu, výborně se hodí na smaženici, do polévek, k masitým jídlům.
Smrže jsou po utržení křehké. Před tepelnou úpravou se doporučuje smrže rozkrojit a spařit. |
Brillat Savarin |
patří mezi nejznámější a nejslavnější francouzské sýry, který najdete ve všech kuchyních světa
Brillat Savarin je francouzský sýr z oblasti Burgundska z kravského mléka do které se přidává navíc smetana. Je velmi jemný, ale i tučný(75% tuku v sušině), který rozpoznáte díky silné vrstvě ušlechtilé plísně sametové chuti. Často se servíruje s kouskem papáji na povrchu. |
Polévkové koření |
je směs koření a sušené zeleniny do polévky a jiných pokrmů. Polévkové koření dělíme na tekuté(např.Maggi),zrnité(Podravka) a tuhé(v kostkách-bujóny)
|
Brebirousse |
jedná se o měkký, krémový a aromatický sýr z pasterizovaného ovčího mléka. Pochází z oblasti kolem města Lyon, kde ovce celoročně pobývají na pastvinách. Má bílou kůru s oranžovým lemováním. Známka dostatečné zralosti je klesání obvodu sýru. Tehdy je sýrová hmota až tekutá a konzistencí i barvou připomíná vanilkový pudink. Vyznačuje se máslově slanou chutí se sladkými podtóny.
|
Bobkový list
|
je sušený list vavřínu vznešeného. V gastronomii je velmi používaný do polévek a smetanových omáček, marinád, teriny,při nakládání masa, hub a okurek, do kyselých jídel a do zvěřiny.
Bobkový list podporuje trávení a působí lehce sedativně a má antiseptické účinky a snižuje hladinu krevního cukru v těle. |
Well Done Steak |
Stupeň propečení steaků:Maso je kompletně propečené, steak není šťavnatý.
|
Raki, Rakija, Rakije |
je čirá anýzová pálenka ze zkvašených vinných hroznů. Je osmanského původu. Je podobná jako je řecké Ouzo.
Obsahuje mezi 40 - 45% alkoholu. Je velmi oblíbená na Balkáně a používá se i k léčbě špatného trávení. |
Bezlepková mouka |
je směs různých druhů mouky, které neobsahují lepek.
Prodávají se univerzální bezlepkové mouky, které se hodí například k výrobě palačinek, těstovin, bramborového těsta, do omáček, k výrobě chleba |
Kebab |
nebo také kebap, kebabi je výraz z arabských zemí a Balkánu. Označuje se tak např. dušené maso se zeleninou na způsob perkeltu nebo guláše nebo nejčastěji kořeněné maso na jehle, které se otáčí kolem grilu a odřezává se po tenkých plátcích na opečených stranách(označuje se jako Döner Kebab) nebo opečené plátky v platce(Pideli)
|
Šerbet |
je orientální nealkoholický chlazený nápoj vyrobený z cukru a ovoce ( např. granátových jablek) nebo kvašením hlíz šáchoru jedlého.
|
Ústřicová omáčka - Oyster sauce |
tekutý kořenící přípravek hnědé barvy a výrazné vůně.Známý zejména z asijské kuchyně. Je vyrobena z extraktu z ústřic vařených v solném roztoku a v omáčce z fermentovaných sojových bobů. Používá se hlavně jako přísada k ochucení pokrmů z masa, ryb, zeleniny a ryb podobně jako sojová omáčka.
|
Rostlinný tuk |
je získáván z rostlin, které hromadí ve svých bobulích, semenech, plodech nebo jiných částech rostlin tuk(kokos, sója, slunečnice, řepka, palma olejná, podzemnice olejná, sezam,....).
Z rostlinných tuků se vyrábějí zejména: rostlinné oleje pokrmové tuky emulgované tuky rostlinné tuky(margaríny). Obsahují vícenenasycené mastné kyseliny, které mají pro naše zdraví příznivější vliv než je tomu u živočišných tuků. Rostlinné tuky naleznete i například ve zmrzlinách, sladkém pečivu a sušenkách. |
Arašídový olej |
Arašídový olej
je olej z podzemnice olejné(arašídů). Je využívaný zejména v asijské kuchyni na smažení, fritování a grilování díky velmi dobrému snážení vysokých teplot. Obsahuje nasycené, jednoduché nenasycené, vícenásobně nenasycené kyseliny, vitaminy E, K |
Julienne |
(žilien)nazýváme potraviny, zeleninu(zelenina,kořenová zelenina např.do polévky), nakrájenou nebo nastrouhanou na jemné nudličky. Julienne ve francouzské gastronomiijsou jsou tenčí plátky o šíři sirek nebo ještě méně a o délce 3 - 5 centimetrů.
|
Vyrábí se ze slupek citrusových plodů.
Vysoký obsah pektinu mají také jablka a červený rybíz.