Slovník pojmů
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Výsledky:
Výraz | Popis |
---|---|
Filo těsto |
- těsto Kanaki je řeckého původu. Jedná se o velmi tenké plátky těsta vyrobené z vody, mouky, oleje a soli. Je vhodné k výrobě pečiva například baklavy nebo se dá plnit různými náplněmi(špenátem, sýrem, sladkými - mandlovou náplní).
|
Satay |
původem specialita indonéské kuchyně, která se rozšířila do celého světa.
Satay jsou to malé kousky skopového, vepřového nebo drůbežího masa napíchané na bambusových špejlích, opečené na grilu nebo na gridlu a podávané s ostrými omáčkami. |
Brebirousse |
jedná se o měkký, krémový a aromatický sýr z pasterizovaného ovčího mléka. Pochází z oblasti kolem města Lyon, kde ovce celoročně pobývají na pastvinách. Má bílou kůru s oranžovým lemováním. Známka dostatečné zralosti je klesání obvodu sýru. Tehdy je sýrová hmota až tekutá a konzistencí i barvou připomíná vanilkový pudink. Vyznačuje se máslově slanou chutí se sladkými podtóny.
|
Pistácie
|
|
Créme Fraiche |
(krém freš) je francouzká hustá zakysaná smetana, která má vyšší obsah tuku než běžná zakysaná smetana.
|
Kukuřičný škrob |
je komplexní sacharid, který se získává z kukuřičných zrn. Používá se k zahuštění a zjemnění pokrmů, polévek, dortů, koláčů, polev, na přípravu ovocných omáček, náplní, dezertů.
|
Tvrdý sýr |
je sýr tuhé konzistence. Mezi tvrdé sýry patří Eidam, Gouda, Ementál, Parmezán, Čedar, slovenské oštěpky.
|
Hořčičné semínko |
je známé koření z jednoleté hořčice bílé. Semeno je kulaté, žluté barvy a má štiplavou chuť. Používá se při konzervaci zeleniny(zelí, řepa, okurky) a ryb. Lze ji použít i na vaření. Konzumace hořčičných semínek má pozitivní význam i pro lidský organismus. Prokrvuje zažívací trakt, urychluje látkovou výměnu a trávení. Doporučuje se při špatné funkci střev a nízké tvorbě žluči, při kornatění cév, proti vysokému krevnímu tlaku a při tišení revmatických bolestí.
|
Cayenský pepř |
Cayenský pepř je odrůda velmi ostrých chilli papriček, které se používají k přiostření omáček, gulášů, polévek a ostatních pikantních pokrmů kuchyní celého světa.
Již indiáni používali chilli jako jako léčivo, které podporuje krevní oběh a působí antibakteriálně, při větším množství vyvolává pocení. |
Chlodník |
je polská kyselá polévka. Je hustá a velmi sytá. Obsahuje kuřecí maso, červenou řepu, kopr, vejce, okurku,...
|
Flank steak |
steak ze spodní části šálu - pupku mladých býčků. Často se setkáte s názvem hovězí pupek. Velmi rychle a jednoduše se připravuje. Maso je chuťově výrazné, tužší s dlouhými vlákny.
Správně vyzrálý flank steak je po 4-6 týdnech zrání ve visu nebo ve vakuu. Flank steak je výborný pouze ochucený pepřem, solí a olivovým olejem, abychom si mohli vychutnat přirozenou chuť masa. Griluje se vcelku. Může se grilovat na grilu, pánvi, nebo se může i dusit. |
sýr Niva |
je vyrobený z kravského mléka s modrou plísní uvnitř hmoty. Je obdobou francouzského ovčího sýra Roquefort. Obsahuje 52% sušiny, 50% tuku v sušině.
Sýr má smetanovou až smetanově žlutou barvu, slanou chuť. Povrch se světle hnědý a má celistvou poloměkkou konzistenci. Vnitřek sýru může být drobivý až lehce roztíratelný. Záleží na zralosti sýru. |
Listové těsto |
je křehké, kynuté, lehké těsto z několika vrstev tuku. Na přípravu tohoto těsta je potřeba 2 těst, které před koncem procesu spojíme dohromady v 1 těsto.
Listové těsto můžeme používat, jak na sladko( jsou velmi oblíbené štrůdly, záviny), tak na slano (vepřová panenka Wellington, slaný štrůdl, slané kapsy s masovou, pizza směsí) |
Gravlax |
je pojmenování pro lososa naloženého v soli, kopru a cukru, který se uloží do jámy v zemi - hrobu, tedy gravu, aby zde vyfermentoval a získal svoji trvanlivost.
Je to pradávná severská lahůdka, která seveřanům zajišťovala dostatek jídla až do dalšího úlovku. Podává se s hořčičnou nebo koprovou omáčkou. Maso je křehké s lepkavou strukturou s sladkoslanou chutí s jemnou příchutí kopru. |
Glutasol |
nebo také glutamát, glutamát sodný, wei-su je bezbarvá krystalická látka, která se používá zejména v asijské kuchyni, ale i ve výrobě, protože přidává masovou chuť do pokrmů. Chuť glutamátu se označuje jako umami.V přírodě tuto látku naleznete zejména v houbách, v některých zrajících sýrech nebo rajčatech. Potraviny, které obsahují glutamát mají na balení značku E621. Glutamát se hodně přidává do kořenících přípravků, sójových omáček, sušených polévek.
Nadměrné používání glutamátu může vyvolat bolesti hlavy, zvracení, pálení v krku, pocení, závratě a bušení srdce a tzv. Kwokovu nemoc. Potraviny s glutamátem by neměli konzumovat děti do 3 let. |