Slovník pojmů
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Výsledky:
Výraz | Popis |
---|---|
Polenta |
je kukuřičná kaše nebo se jí označuje i kukuřičná krupice. Polenta je typická příloha v Itálii.
|
Cukr moučkový |
je velmi jemně mletý bílý rafinovaný cukr. Používá se při přípravě a dochucování sladkých pokrmů. Moučkový cukr v receptech může být označen jako cukr moučka nebo cukr práškový
|
Čurďi Marikľi |
jedná se o tradiční romské jídlo.
Z hrubé mouky a vody vypracujeme těsto, které vyválíme na tenkou placku, kterou nasucho opečeme z obou stran a necháme vysušit, aby byla tvrdá. Mezitím na sádle připravíme pokrájené kysané zelí, které opepříme. Špek pokrájíme na kostičky a necháme na pánvi trochu uškvařit. Tvrdou placku nalámeme to teplé vody, vařečkou kousky placky potopíme a přikryjeme talířem a necháme chvíli odstát. Poté zcedíme a vložíme do mísy, přidáme uvařené zelí a špek s vyškvařeným sádlem. Vše promícháme |
Balzamikový ocet |
je vinný ocet z červené révy doplněný o směs bylinek a voných esencí, která zraje v sudech několik let(3-25 let). Používá se do salátových zálivek, ale i pro dochucení studené a teplé kuchyně.
|
Rýže jasmínová |
je velmi podobná rýži basmati, ale má velmi lepivou strukturu. Rýže má ovesnou vůni, žlutohnědou barvu a používá se nejčastěji v asijské kuchyni.
Jasmínová rýže napomáhá snižovat hladinu cholesterolu. |
Nové koření
|
je sušeny plod Pimentovníku pravého.
Je to koření, které má peprnou, palčivou a mírně nasládlou chuť připomínající hřebíček, skořici i pepř. Proto se v některých oblastech světa nazývá jamajský pepř nebo hřebíčkový pepř. V kuchyni se používá k nakládání vepřového, hovězího nebo rybího masa, do marinád, omáček a polévek, do svařeného vína, likérů, do sladkého pečiva, cukroví nebo pudinků. |
Vaječný likér
|
je alkoholický nápoj s nízkým obsahem alkoholu(kolem 15-18% alkoholu).
Základ tvoří vaječné žloutky, rum, kondenzované mléko, moučkový nebo vanilkový cukr. Vaječný likér se může konzumovat samotný. O vánocích se přidává do vánočního pečiva. Může se přidávat i do moučníků(bábovky) |
Créme Fraiche |
(krém freš) je francouzká hustá zakysaná smetana, která má vyšší obsah tuku než běžná zakysaná smetana.
|
Olivy |
jsou plody olivovníku a původně pocházejí z Asie. Dnes se s nimi setkáte často v středozemních oblastech Evropy. Známe zelené a černé olivy. Liší se obdobím sklizně. Zelené olivy se sklízejí na podzim a jsou nezralou formou černých oliv, které se sklízí začátkem prosince ve své nejlepší zralosti.
Z oliv se vyrábí olivový olej a to buď za studena(např. panenský olivový olej) nebo za tepla( levnější olivové oleje z pokrutin). Olivy mají velmi dobrý vliv na lidský organismus. Mají detoxikační účinky, pomáhají v boji proti stárnutí, civilizačním a srdečním chorobám, zlepšují trávení(zvyšují hladinu žaludečních šťáv) a chuť k jídlu. Obsahují mononenasycené mastné kyseliny, vitaminy A, D, E, K, polyfenoly a flavonoidy. Můžeme se setkat i s plněnými olivami např. ančovičkou, mandlí, sýrem, lososem, tuňákem, slaninou, citronem, krevetou, paprikou, mandarinkou,... Olivy by se měli servírovat v misce bez nálevu s párátky, lehce pokapané oliv.olejem, aby si zachovali lesk a čerstvost. |
Bouquet garni |
je svazek aromatických byin. Přísady se svážou dohromady kuchyňským provázkem a vložíme do pokrmu.
|
Holubky |
je mleté maso v zelném listu vařené v rajské omáčce.
Je to jídlo typické pro polskou a slovenskou kuchyni. |
Souvlaki |
je typicky řecký pokrm. Jedná se o kousky masa, někdy i zeleniny grilované na špejli. V některých regionech, zejména na jihu Řecka a v okolí Atén, se můžete setkat s pojmenováním souvlaki pro gyros sendvič.
Souvlaki vzniklo zdrobnělinou řeckého slova souvla ( špejle). |
Brandy
|
je obecné označení pro vinnou nebo ovocnou pálenku ). Může být vyráběna přímo z vinných hroznů nebo zvinného moštu (např. Cognac, Armagnac),z hroznových výlisků (slupky, stopky a semena zbylá po lisování vína - v Itálii se označuje jako Grappa), ve Francii se označuje jako marc, a nakonec ovocnou brandy, která se vyrábí z ostatního fermentovaného ovoce kromě hroznů (např. calvados, Kirschwasser, slivovice).
|
Pohanka |
je obilovina původně pocházející ze střední Asie. Pohanka má vyváženou skladbu 18 aminokyselin, má vysoký obsah vícenenasycených mastných kyselin(zejména kyselinu linolovou), obsahuje vlákninu, zinek, měď, selen, mangan a vitamíny B1, B2, niacin, cholin, rutin, vitaminy C a E. Pohanka je zdrojem cenných dietních bílkovin pro osoby citlivé na lepek, je vhodná při těhotenství k detoxikaci organismu, regeneruje jaterní buňky poškozené alkoholem a chorobami, pomáhá snižovat krevní tlak a cholesterol, pomáhá cévní pružnosti, napomáhá při léčbě vředů, střevních nádorech a při stavech místního krvácení a při silných a dlouhých menstruacích.
Pohanková mouka se používá na pečení a přípravu bezlepkových pokrmů, pohanková semínka se dají konzumovat vařená(např. s brynzou), zapékat, připravovat ji na sladko i naslano, do polévek, karbanátků a jiných pokrmů |
Čekanka |
je listová dvouletá zelenina. Čekanku lze konzumovat čerstvou i tepelně upravenou.
Čekanka má nasládle hořkou chuť, bíložluté pevné, křehké listy. Čekanka se pěstuje na tmavých místech a musí být uchovávána v temnu, aby nezhořkla. Abychom zjemnili její chuť můžeme ji vložit na 5 minut do teplé vody nebo mléka. Tímto ale neztratí jen svou hořkou příchuť, ale i vitamíny a minerály (vysoký obsah draslíku, fosforu, hořčíku, železa a vápníku) |