Slovník pojmů
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Výsledky:
Výraz | Popis |
---|---|
Naan |
|
Nachos
|
jsou placaté,lehce solené, osmažené křupavé kukuřičné trojúhelníkové lupínky.
Jedí se samotné, ale i se salsou a jinými namáčecími omáčkami - Dipy(např. avokádové guacamole) |
Nduja |
je velmi pikantní kouřem z aromatického dřeva uzený italský salám z Kalábrie, který se dá roztírat na pečivo, nebo se nadehřívá nad svíčkou a pak se dá do něj pečivo namáčet.
Obsahuje vepřové maso, tuk, sůl a chilli papričky peperoncino. Prý má afrodiziakální účinky. |
Nektarinka
|
je zvláštní druh neochmýřené broskve s hladkou slupkou.
Nektarinky jsou bohaté na vitamin A,C, Niacin, riboflavin a draslík. Konzumují se syrové, naleznete je v koláčích a sladkých knedlících, v moučnících, v salátech a v některých masových pokrmech. Vyrábí se z nich šťávy, džemy a dřeně, sorbety. |
Nokedli |
jsou nočky z nudlového těsta typické pro maďarskou kuchyni, kde se používají jako zavářka do polévky nebo jako příloha např. k paprikáši nebo perkeltu.
|
Normandská omáčka |
je omáčka z bílé základní světlé omáčky(jíška z másla a mouky, která se smíchá s vodou), která se více opepří a osolí. Přidává se do ní smetana a někdy i žloutky a houby.
|
Nové koření
|
je sušeny plod Pimentovníku pravého.
Je to koření, které má peprnou, palčivou a mírně nasládlou chuť připomínající hřebíček, skořici i pepř. Proto se v některých oblastech světa nazývá jamajský pepř nebo hřebíčkový pepř. V kuchyni se používá k nakládání vepřového, hovězího nebo rybího masa, do marinád, omáček a polévek, do svařeného vína, likérů, do sladkého pečiva, cukroví nebo pudinků. |
Nutella |
je obchodní název lísko-oříškové čokoládové pomazánky vyráběné italskou společnosti Ferrero, která se používá k natírání na pečivo, do dezertů a sladkých pokrmů a jako náplň.
Recept na Nutellu vznikl v roce 1941, kdy se v Itálii zdanili kakaové boby a klasická čokoláda byla moc drahá Původně byla známá pod názvem Giaduja a obsahovala 50% mandlí a/nebo lískových oříšků a 50% čokoláda. Giuduja měla pevnou konzistenci, která se časem změnila na výrobu krémové konzistence. Název Nutella nese od roku 1963. |
Jednou z oblíbených příchutí je naan česnekový