Slovník pojmů
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Výsledky:
Výraz | Popis |
---|---|
Kadeřávek |
je kadeřavá kapusta chutí podobná něčemu mezi kapustou, kedlubnou, brokolicí a v syrovém stavu s jemně štiplavou chutí. Kadeřávek má vysoký obsah vitamínu K( nejvyšší ze všech listových zelenin), obsahuje více železa než například steak. Má vysoký obsah vitaminu A(karotenu), luteinu, folátů a vitaminu B, vitamínu C, kterého mimo jiné obsahuje 17x více než například mrkev. Je plný vlákniny a antioxidantů díky kterým působí protirakovinově, protizánětlivě a skvěle detoxikuje organismus. Sklízí se po prvních mrazících. Vydrží teploty na polích do -15°C. Kadeřávek je nejlepší konzumovat syrový nebo po kratší tepelné úpravě. Při skladování více než 5 dní v chladu kadeřávek hořkne. Hodí se do salátů, jako příloha, ale i ve špagetách, do polévek, rizot a k luštěninám
|
Kachna |
je označení pro menší vrubozobé ptáky.
Kachní maso obsahuje velké množství bílkovin(20%), tuků, malé množství cukrů, vitamínů, minerálních látek a vody. Má jemnou chuť, příjemnou vůni a je lehce stravitelná. |
Kaiserschmarrn |
neboli také císařský trhanec je rakouská specialita, která se vyrábí s těsta z mouky, žloutků, vyšlehaných bílků, mléka, cukru, rozinek naložených v rumu a špetky soli. Těsto se vlije do pánve s rozpuštěným máslem a osmaží se z obou stran. Placka se pánvi během smažení natrhá. Podává se posypaná moučkovým cukrem s jablečným pyré, ovocnou(např. švestkovou)zavařeninou nebo kompotem.
|
Kaki
|
je ovoce stromu tomelu japonského pocházející z Asie. Plody kaki mají oranžovou barvu a tvarem připomínají rajče.
Má sladkou, lehce mazlavou dužinu vanilkové chuti připomínající broskev a meloun. Nezralé plody mají trpkou chuť díky vysokému obsahu taninu. Slupka zralého kaki se může i konzumovat, ale většinou se loupe. Používá se do míchaných ovocných, nebo zeleninových salátů, do sladkých nápojů, šťáv, kompotů, marmelád a freshů, sušené, v asijské kuchyni ve sladkých rýžových pokrmech. Plody by při nákupu neměli nakupovat potlučené. Jsou li tvrdé a nezralé, nechte je dozrát doma při pokojové teplotě až budou zralé a měkké. Kaki obsahuje vysoké množství vitaminu C, A, vlákniny, fosforu a draslíku. Konzumace kaki je vhodná při dietě vzhledem k vysokému obsahu fenolu a vlákniny, při kornatění tepen, u těhotných žen, u malých dětí, pomáhá regulovat funkci střev. |
Kanadské borůvky
|
pochází ze severoamerického kontinentu. Oproti klasickým borůvkám jsou plody větší.
Kanadské borůvky nejsou tak aromatické jako klasické lesní borůvky. Kanadské borůvky jsou zdraví prospěšné. Zvyšují obranyschopnost, podporují růst u dětí, podle průzkumů mají protirakovinné účinky, odstraňují bolesti očí a zlepšují zrak, podporují léčbu dny, revmatismu, a cukrovky, při léčbě průjmu a zažívacích problémů. Konzumují se samotné, ve sladkých pokrmech, pohárech, moučnících, zavařují se do kompotů a marmelád. |
Kanapky |
je označení pro jednohubky, minichlebíčky
|
Kanerbullar |
je typické švédské pečivo. Jedna se o skořicový šnek(někdy nazývaný i jako skořicový suk) z kynutého těsta.
|
Kapary |
jsou malá, uzavřená poupata tropického keře kapary trnité. Mají ostře pikantní, nakyslou a nahořklou chuť. Nakládá se do kyselých, olejových nebo solných nálevů.
Používá se do omáček, těstovin, pod masa, ryby, do pomazánek a salátů. Jsou zejména součástí italské, španělské a řecké kuchyně, ale můžete se s nimi setkat po celém světě. Rozlišují se dle velikostí. Malé kapary se nazývají se nonpareilles. Ty největší se nazývají grossos. Plody z rozkvelého kaparovníku se nazývají carpberries. S tímto názvem jste se mohli setkat |
Kapusta hlávková
|
je košťálová zelenina, která má bublinkaté zkadeřatelé listy.
Hlávkovou kapustu lze vařit, dusit, smažit, zapékat i zadělávat jako zelí. Používá se do polévek i do omáček a jiných pokrmů. Občahuje vitaminy C, E, B6, A,bílkoviny a vlákninu. |
Kapusta růžičková
|
je druh košťálové zeleniny. Obsahuje vysoké množství živin(mangan, síra, draslík) včetně vitaminu B1, C a vlákniny.
|
Karafa |
je široká láhev s užším hrdlem používaná většinou na víno
|
Kardamon |
je exotické a velmi drahé koření původem z Indie.
Využívá se k ochucení rýže, masa a uzenin, do omáček, do kořenících směsí, do cukroví, zeleninových i sladkých pokrmů, do nápojů, džemů a kompotů. V Egyptě se špetka kardamonu přidává do čaje a kávy k prohloubení jejich chutí. Kardamon má příjemnou vůni s lehce citrónovým nádechem. Chutná kořenitě a nasládle. Kardamon se v používá celý nebo mletý. Kardamon se rovněž používá v lékařství, v tabákovém průmyslu a při výrobě parfémů. Kardamon napomáhá : trávení působí jako prevence virovým onemocněním posiluje organismus pomáhá při revmatických bolestech při plynatosti srdeční slabosti léčbě zánětů dásní a zubů při bolestech v krku |
Kari koření |
je směs koření skládající se většinou z kurkumy(dává koření oranžovo-žlutou barvu), pepře, chilli, kardamomu, koriandru, zázvoru, římského kmínu, muškátu, skořice a dalších. Složení kari může být odlišné.
|
Kaškaval |
je typický bulharský pařený sýr z ovčího mléka. Jeho výroba je podobná výrobě sýrů Mozzarella a Provolone. Při výrobě se sýrová hmota paří v horké vodě a poté se tvaruje do své podoby.
Používá se jako chuťovka, ale i v salátech, pokrmech( grilované, zapečené,...), v kombinaci s rýží a těstovinami |
Kaviár |
je vyroben z rybích jiker.
Je považován za delikatesou. Za tzv. pravý kaviár je označován kaviár černý z jesetera. Používá se na pečivo, kanapky,... Kaviár známe i červený vyrobený z jiker lososovitých ryb. |
Kebab |
nebo také kebap, kebabi je výraz z arabských zemí a Balkánu. Označuje se tak např. dušené maso se zeleninou na způsob perkeltu nebo guláše nebo nejčastěji kořeněné maso na jehle, které se otáčí kolem grilu a odřezává se po tenkých plátcích na opečených stranách(označuje se jako Döner Kebab) nebo opečené plátky v platce(Pideli)
|
Kebbe |
jedná se o tradiční středovýchodní pokrm. Smažené jehněčí a bulguropšeničné balíčky s náplní z mletého masa
|
Kečup |
je omáčka z rajčatového protlaku, koření a dalších přísad. Původ má ve východní Asii, kde se používal jako omáčka na ryby.
|
Kedlubna
|
je košťálová zelenina z čeledi brukvovitých.
Kedlubna obsahuje málo kalorií, velké množství rozpustné a nerozpustné vlákniny, velké množství vitaminu C, selen, vápník, draslík, železo. Kedlubna je ideální zeleninou k snižování cholesterolu, snižování obezity, zlepšení činnosti a průchodnosti trávicího traktu, podporuje vylučování žluče, zvyšuje imunitu, má protirakovinné účinky, pomáhá krvetvorbě, zlepšuje stav pokožky, vlasů a nehtů. Jedlé jsou i listy kedlubny, které obsahují více vitaminu C, vápníku, železa a draslíku než bulva!!. Mladé listy jsou výborné do polévky a salátů. Kedlubna se může jíst syrová i tepelně upravená. Je vhodná jako příloha k pokrmům, jako součást jídel zeleninových a masových jídel, dušená, v zelí, v polévce,... |
Kimchi |
neboli také Kimčchi je korejské národní jídlo, kterého kořeny sahají až do 12. století. Je připravované z nakládané a fermentované(kvašené)zeleniny, která kvasí několik týdnů až měsíců v kameninových nádobách, které jsou většinou zakopané v zemi. Obsahuje čínské zelí, okurky, bílé ředkvičky, koření(v současnosti často i chilli papričky) a sůl. Složení se může lišit.
Nakládá se koncem léta, aby jej bylo dostatek na zimu. Obsahuje totiž spoustu enzymů, vitaminů, minerálů a dalších tělu prospěšných bakterií napomáhajících dobrému trávení, vitalitě a předcházení nemocem. Kimchi je podávané jako příloha k obědu nebo večeři. Má velmi výraznou chuť, která se zmírňuje s konzumací s rýží, ale i polévkou nebo jiným jídlem. |
Kiwano
|
|
Kiwi
|
je ovoce původem z Asie, které obsahuje 10x více vitaminu C než je tomu například u pomeranče.
Pod chlupatou, nejedlou slupkou je sladká zelená dužina s černými semínky. Má antioxidační a protirakovinné účinky, obsahuje vlákninu. Konzumace kiwi pomáhá při bolestech kloubů. Kiwi se jí samotné, ale i v míchaných ovocných a zeleninových salátech, moučnících a koktejlech a nápojích, freshích. Kiwi by se nemělo používat v kombinaci s hovězím a skopovým masem. Při kombinováním s jiným masem by se mělo přidávat naposledy, jelikož rozkládá živočišnou bílkovinu. |
Kjapoolu |
je bulharský pokrm. Jedná se o pyré z lilku s česnekem a ořechy
|
Kjufteta |
je bulharský pokrm. Jedná se o nočky z mletého masa.
|
Klobásníky
|
jsou krajovou specialitou typickou pro Moravskoslezský kraj. Kdysi se pekli pouze na Velikonoce a na Vánoce.
Klobásníky se plní buď mletým masem nebo hotovými klobásami a podávají se pokrájené na jednotlivé porce s kysaným zelím |
Kluci v akci |
je zábavná kuchařská show produkovaná a vysílaná Českou televizí. Pořadem provází kuchařská dvojice Filip Sajler a Ondřej Slanina, kteři v pořadu zábavnou formou představují tradiční i netradiční recepty.
|
Kmín
|
je koření, které se nejvíce používá v evropské kuchyni. Koření se jím například pečivo, brambory, drůbež, vepřové maso, používá se do omáček, salátů. Kmín má charakteristickou chuť a vůni. Obsahuje velké množství silic, olej, bílkoviny, flavonoidy.
Je vhodný k podpoře chuti k jídlu při nechutenství, při nadýmání, při křečích hladkých svalů v trávicím ústrojí, zklidňuje žaludek, podporuje vylučování žaludečních šťáv. Silice mají podobné účinky jako u anýzu a fenyklu. |
Kófty |
jsou indické smažené knedlíčky z mleté tresky, vajec, feferonek v pikantní omáčce z rybího vývaru, česneku, rajčat, kari koření a skořice.
|
Kokos
|
|
Kokosové mléko |
obsahuje vysoké množství vitamínů, minerálů a bílkovin. Kokosové mléko ještávu z kokosového ořechu a jeho jemně rozemleté dužiny. Vzniklá tekutina je hustá. Používá se jako součást pokrmů asijské kuchyně(dochucení pokrmů, zahušťování polévek a omáček) nebo se vychladí a konzumuje se jako nápoj. Kokosové mléko pokrm ovoní a zjemní.
|
Kokosový krém |
se používá zejména při přípravě kari, ale používá se i při přípravě dortů, dezertů nebo nápojů. Obsahuje všechny zásadní živiny, vitaminy, minerály. Napomáhá kardiovaskulárnímu a imunitnímu systému lidského těla.
V asijské kuchyni se používá k přípravě jídel místo stolního oleje. |
Kokosový olej |
Kokosový olej
je vhodný zejména na smažení pro svoji dobrou tepelnou stabilitu. Vyrábí se z dřeně kokosových ořechů. V tropických oblastech je to téměř nejužívanějších zdrojů tuků. Kokosový olej se používá i ve farmacii a kosmetickém průmyslu.Kosokový olej má vysokou teplotní stabilitou a odolností proti žluknutí. Olej uchováváme při běžné pokojové teplotě, protože má nízků bod tuhnutí kolem 20°C. Olej obsahuje kyselinu laurinovou(obsahuje ji i mateřské mléko), která je vhodná pro obranu imunitního systému.. |
Kome |
- rýže. Na sushi je nejčastěji používá speciální lepkavá krátkozrnná japonská rýže s vysokým obsahem škrobu. Používá se zejména na přípravu sushi.
|
Konfitování |
je způsob úpravy masa velmi pomalou tepelnou úpravou. Konfitované maso se nejdříve marinuje v soli a koření. Pak pokrm velmi pomalu několik hodin dusíme ve vlastní šťávě a tuku.
Nejčasteji se konfituje kachna nebo husa, ale může se konfitovat i jiný druh masa. |
Konkase |
Concasse - je francouzský termín pro rozmixovanou, nasekanou nebo rozmačkanou základní surovinu - většinou zeleninu.
Tento termín se používá zejména u loupaných rajčat |
Kopr |
Jeho listy a semena se používají při zavařování, do omáček a do studených polévek(např.tarator), na rybí pokrmy. Kopr pomáhá při nadýmání.
Kojencům se dává odvar z kopru jako projímadlo |
Koriandr |
Jeho lístky se používají do polévek, salátů a zeleninových pokrmů. Listy a semena se používají zejména v asijské kuchyni. Koriandr je nezbytnou přísadou do kari.
Koriandr se používá při léčbě zánětů močových cest, při žaludečních a srdečních problémech. |
Koření na perník |
je směs na okořenění perníků a dalšího svátečního pečiva.
Obsahuje fenykl, nové koření, skořici, koriandr, muškát, hřebíček, anýz, pomerančovou kůru a kypřící prášek |
Koření pěti vůní |
je sladce vonící směs na přípravu asijských masových pokrmů. Obsahuje fenykl, badyán, hřebíček, pepř, skořici. Někdy obsahuje i kardamom a zázvor.
|
Kořenová zelenina |
je jí označována směs mrkve, celeru a petržele. Nejčastěji se krájí na kostičky nebo nudličky. Nejvíce se používá do svíčkové omáčky, do polévek, ale i ke zvěřinovým pokrmům
|
Kostkový cukr |
je potravinářský cukr zpracovaný do podoby kostek. Je zpravidla z řepkového nebo třtinového cukru. Kostkový cukr je český vynález. Do poloviny 19.století se cukr prodával v cukrových homolích a v případě potřeby cukru se musel cukr z homole odsekávat. Za objevitele kostkové formy cukru je považován Jakub Kryštof Rad- ředitel rafinérie v Dačici. Kostkový cukr si nechal patentovat v roce 1843. Kostkový cukr může mít různé tvary a barvy.
|
Kozí sýr
|
je sýr vyrobený z kozího mléka. Spousta lidí kozí sýr nevyhledává vzhledem k jeho typicky častému aroma. Konzumace kozího sýru je zdraví prospěšná.
Kozí sýr se může konzumovat samotný, nebo se používá do míchaných zeleninových salátů. Kozí sýr můžeme zapékat například s masem nebo těstovinami a noky. |
Králičí maso |
má bílé maso, které obsahuje oproti jiným masům méně cholesterolu a tuku. Je bohatým zdrojem plnohodnotných bílkovin se zastoupením všech esenciálních aminokyselin, obsahuje vitaminy B2, B6, B12, draslík, fosfor, síru, hořčík , zinek a puriny.
Králičí maso je vhodné při dietách. Lze jej upravovat různými způsoby: vařením, smažením, dušením, grilováním, pečením ve vodní lázni. |
Králík |
má bílé maso, které obsahuje oproti jiným masům méně cholesterolu a tuku. Je bohatým zdrojem plnohodnotných bílkovin se zastoupením všech esenciálních aminokyselin, obsahuje vitaminy B2, B6, B12, draslík, fosfor, síru, hořčík , zinek a puriny.
Králičí maso je vhodné při dietách. Lze jej upravovat různými způsoby: vařením, smažením, dušením, grilováním, pečením ve vodní lázni. |
Krém Chantilly |
je původem z Francie. Jedná se o šlehačku ochucenou cukrem, vanilkovým luskem, někdy i s Brandy nebo koňakem Grand Marnier.
Používá se do dezertů, k dortům a zákuskům. |
Kremžská hořčice |
se vyrábí mletím směsi semen černé a bílé hořčice.
Díky vyššímu obsahu cukru má sladší chuť, jen mírně palčivá. Používá se jen v ČR, Slovensku a Rakousku k dochucení pokrmů, ke grilovaným a pečeným masům a uzeninám, do omáček a do salátových zálivek. |
Krocan |
je samcem od krůty a patří mezi drůbež, která je velmi oblíbená v Severní Americe. Konzumuje se nejvíce v období Dne díkůvzdání a vánoc.
Krocan váží okolo 10 kg a měří až 120 cm. Jeho maso obsahuje vitamin B12, má vysoký obsah zinku, obsahuje aminokyselinu tryptophan, která snižuje deprese, odstraňuje nespavost, má vyšší obsah bílkovin ve svalovině, nízký obsah tuku. Maso lze grilovat, smažit, dusit, vařit, udit, zapékat. Krocaní maso je vhodné pro osoby s problémy se srdcem, s vyšším cholesterolem a je vhodné při dietách. |
Krompiruša |
- chorvatský pokrm. Jedná se o závin plněný bramborami a cibulí. Má většinou kulatý šnekovitý tvar.
|
Kroupy |
Jedná se vyloupaná zrna různých obilovin -oves, pšenice, ječmen nebo pohanka. Jde o celozrnné obiloviny, které obsahují obilovinné klíčky a jsou bohaté na vlákninu. Obsahují vitamíny B a E a větší množství sacharidů. Kroupy jsou velmi výživné, ale mají tužší konzistenci. Konzumují se jako hlavní jídlo i jako základ kaše.
|
Krupky |
jsou vyrobené z ječmenných zrn. Krupky jsou menší velikosti než jsou kroupy. Používají se například jako zavářka do polévek, podávají se vařené jako příloha, vytvářejí se z nich pokrmy typu rizot(Houbový Kuba).
|
Krupnik |
- sladký likér z obilné pálenky, medu, bylin a koření. Pochází z Pobaltí, kde je velmi oblíben(stejně i v Polsku). Je to vzdálený příbuzný medoviny. Obsahuje 40- 50% alkoholu.Ve druhé světové válce byl používán jako běžná vnitřní dezinfekce a lék vojáků.
Pije se chlazený i horký. Má medově sladkou chuť s kořeněným buketem. Kořeněnou vůni přináší do likéru vanilka, skořice, hřebíček, muškátový oříšek, nové koření, pepř a pomerančová kůra a další koření a byliny. |
Krůta |
patří mezi drůbež jako kuřata, krocani,.. Krůta má bílé nízkotučné maso s vysokým obsahem bílkovin ve svalovině. Maso je lehce stravitelné, nepodporuje usazování cholesterolu v krvi, má vysoký obsah zinku, železa, vápníku, selenu, obsahuje vitamin B12, který zabraňuje chudokrevnosti a podporuje nervový systém a obsahuje aminokyselinu tryptophan, která pomáhá snižovat deprese a odstraňuje nespavost.
Krocani jsou velmi oblíbeni v Severní Americe. |
Křemešník |
je trvanlivý fermentovaný salám s bílou plísní na povrchu z vepřového a vepřového sádla, soli, koření, startovacích kultur, hořčice, koření a cukru.
Křemešník má dlouhou dobu zrání díky němuž získá svoji specifickou a nezaměnitelnou chuť. |
Křemešník |
je fermentovaný trvanlivý salám vyrobený z vyzrálého vepřového masa, sádla a směsi koření
|
Křepelčí vajíčka
|
je vejce křepelek, které je velmi zdraví prospěšné. Je cca 5x menší než slepičí vejce.
Obsahuje vysoký obsah vitaminu A, B1, B2. Oproti slepičímu vejci obsahuje pětinásobné množství fosforu, draslíku a železa. Jsou velmi dietní. Obsahují měď, kobalt, niacin a esenciální aminokyseliny. Konzumace křepelčích vajec povzbuzuje potenci, pomáhá při silných bolestech hlavy, astmatech, žaludečních potížích. Zlepšuje krevní tlak a trávení. Konzumace vajec je velmi vhodná pro osoby s oslabenou imunitou, děti a těhotné ženy. Křepelčí vejce se používají v míchaných zeleninových salátech, v pokrmech teplé kuchyně. |
Kukuřice
|
je obilovina původem ze střední Ameriky. Je přirozeně bezlepková a je vhodná pro celiaky Má mnohostranné využití. Vysušená zrna se melou na mouku, kterou můžeme použít například na polentu do sušenek, moučníků a místo pšeničné mouky. Sušená zrna se používají jako krmivo pro zvěř nebo na výrobu popcornu. Dále se zrna dají sterilovat, používat v salátech, pokrmech a v polévkách. Kukuřice má příjemnou nasládlou chuť a vůni. Zrna se používají rovněž k výrobě oleje, škrobu a biopaliv.
Kukuřice obsahuje velké množství glukózy, vitaminu B, který snižuje cholesterol, zlepšuje stav vlasů, pleti a nehtů. Obsahuje také selen, zinek, mangan, hořčík a železo, které jsou důležité pro správnou funkci krvetvorby, okysličování buněk, zlepšují plodnost a potenci a udržují správnou hladinu hormonů. |
Kukuřičný olej |
Kukuřičný olej
se vyrábí lisováním kukuřičných klíčků. Má světle žlutou barvu a je téměř bez chuti a vůně. Dělíme je na oleje lisované zastudena a na oleje rafinované.Vhodný ke smažení a používá se při výrobě tuků. Je vhodný pro lidi s dietou. Používá se v kosmetice i ve farmacii. Má regenerační a hojivé účinky, používaný je i jako laxativum. |
Kukuřičný škrob |
je komplexní sacharid, který se získává z kukuřičných zrn. Používá se k zahuštění a zjemnění pokrmů, polévek, dortů, koláčů, polev, na přípravu ovocných omáček, náplní, dezertů.
|
Kurkuma |
nebo taky známá jako indický šafrán je název pro koření pocházející z Jižní Asie(největší producent je Indie) vyrobené ze sušeného oddenku kurkumovníku dlouhého. Kurkuma má jasně žlutou barvu a používá se často jako barvivo do potravin. Kurkuma je součástí kari koření. Kurkuma má výborné protizánětlivé a antioxidační účinky, podporuje činnost mozku. Výtažky z kurkumy se používají i jako lék na rakovinu. Z kurkumy se také vyrábí škrobová moučka, která se používá k zahušťování rybích a želvích polévek. Na trhu ji naleznete pod názvy koa nebo Arrowrot. Složka kurkumin obsažená v kurkumě má zemitou, nahořklou, pepřovitou a hořčici podobnou chuť.
|
Kuře |
je označení pro ptačí mládě hrabavých ptáků. Nejčastěji Kura domácího - Slepice.
Kuřecí maso je celosvětově nejoblíbenějším masem. Dá se grilovat, smažit, dusit, zapékat, vařit. Kuřecí maso je snadno stravitelné. |
Kuřecí maso |
je maso mladých Slepich(brojlerovaných kuřat)
Kuřecí maso je celosvětově nejoblíbenějším masem. Dá se grilovat, smažit, dusit, zapékat, vařit. Kuřecí maso je snadno stravitelné, neboť oproti červeným masům neobsahuje kolagen. Kuřecí maso je bohaté na obsah plnohodnotných bílkovin, v nichž jsou v dobrém vzájemném poměru zastoupeny aminokyseliny(lidské tělo se bez nich neobejde a nedokáže samo vytvořit). Nejvíce bílkovin obsahují nejméně tučné partie kuřete. V porovnání s ostatními masy má kuřecí nižší energetickou hodnotu a obsah cholesterolu. Kuřecí maso je bohaté na forfor, draslík, vápník, hořčík, železo, vitamin B3,B5,B6. Kuřecí maso je vhodné pro osoby s nemocemi žlučníku a trávicího traktu, diabetiky, starší osoby a při dietách. |
Kuřecí prsa |
mají bílé, nízkokalorické maso, které je lehce stravitelné. Kuřecí prsa jsou nejméně tučnou partií z kuřete s nejvyšším obsahem bílkovin(obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které jsou pro lidské tělo nepostradatelné). Kuřecí maso obsahuje vysoké množství draslíku, síry, fosforu, chlóru, sodíku, také menší množství hořčíku a vápníku.Na rozdíl od červeného masa obsahuje nižší množství zinku a železa. Kuřecí maso má výhodu, že neobsahuje vysoký podíl nasycených tuků. Dá se upravovat dušením, smažením, grilováním, zapékáním, vařením, uzením.
|
Kuskus |
je většinou označena nasekaná semolinová pšenice, která je nezbytnou součásti severoafrické kuchyně.
Připravuje se rychle a jednoduše. Zalije se vařící vodou nebo vývarem a nechá stát, aby nabobtnala a do 5 minut je připravena k ochucení(zeleninou, masem, rozinkami)a ke konzumaci. |
Kůzlečí maso |
je maso mladých kůzlat(koz). Maso je velmi křehké, šťavnaté a má specifickou chuť. Má načervenale hnědou barvu a má kratší vlákna. Obsahuje stejné množství cholesterolu jako hovězí maso.
Kůzlata do stáří 3 měsíců se prodávají nejčastěji k velikonocům, 4-12 měsíční se prodávají na podzim a v zimě. Kuzlečí maso se nejčastěji peče v celku spolu s česnekem a bylinkami nebo spolu s bůčkem, také se griluje na roštu nebo na grilu a můžete jej smažit - pomalu(před smažením je vhodné maso předvařit v osolené vodě. |
Kuzu |
je čistě bílý škrob z obřího kořene japonského vinného kamene, který se pěstuje zejména v Japonsku, ale i v USA. Využívá se v tradiční japonské a čínské medicíně, kde pomáhá snižovat krevní tlak, cholesterol, migrény, posiluje imunitu, ulevuje při nachlazení, vzhledem ke své zásaditosti snižuje překyselení žaludku. Mimo použití v medicíně se velmi často používá v gastronomii, kde se může použít k zahuštění polévek, omáček, marmelády, kaše, pudinku. Kuzu je chuťově neutrální a neovlivní tak chuť připravovaného pokrmu. K dostání je ve formě prášku nebo kousků vypadající jako kousky rozbité křídy. Použití je jako u klasického škrobu.
|
Květák
|
je košťálová zelenina obsahující vitamíny C, B, E a beta-karoten. Z minerálních látek obsahuje především draslík, sodík, vápník a železo. Usnadňuje trávení, někoho však může nadýmat, proto je vhodné květák kombinovat s kořením jako je kmín, anýz nebo fenykl. Květák má málo kalorií a přesto dokáže nasytit. Květák s vajíčkem bez problému nahradí u dětí i dospělých lidí masitý pokrm.
|
Kysané zelí |
je jemně nakrouhané bílé hlávkové zelí zpracované mléčným kvašením. Nakrouhané hlávkové zelí se osolí a okoření kmínem, podle chuti se může přidat cibule, jablka, mrkev nebo jiné suroviny.
|