Slovník pojmů
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Výsledky:
Výraz | Popis |
---|---|
Kadeřávek |
je kadeřavá kapusta chutí podobná něčemu mezi kapustou, kedlubnou, brokolicí a v syrovém stavu s jemně štiplavou chutí. Kadeřávek má vysoký obsah vitamínu K( nejvyšší ze všech listových zelenin), obsahuje více železa než například steak. Má vysoký obsah vitaminu A(karotenu), luteinu, folátů a vitaminu B, vitamínu C, kterého mimo jiné obsahuje 17x více než například mrkev. Je plný vlákniny a antioxidantů díky kterým působí protirakovinově, protizánětlivě a skvěle detoxikuje organismus. Sklízí se po prvních mrazících. Vydrží teploty na polích do -15°C. Kadeřávek je nejlepší konzumovat syrový nebo po kratší tepelné úpravě. Při skladování více než 5 dní v chladu kadeřávek hořkne. Hodí se do salátů, jako příloha, ale i ve špagetách, do polévek, rizot a k luštěninám
|
Recepty: |