Slovník pojmů
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Výsledky:
Výraz | Popis |
---|---|
Galangal |
( Kah) je příbuzný zázvoru, který je ale ještě více ostřejší a voňavější. Má narůžovělou barvu. Používá se zejména v asijské kuchyni(thajská, indická,...), kde se používá do polévek, omáček, thajských kari past, smažených jídel. V gastronomii se používá čerstvý nebo sušený. Sušený galangal je nutné před použitím namočit v horké vodě.
|
Garam masala |
je světle hnědá indická směs koření typické vůně po římském kmínu a hřebíčku. Obsahuje také pepř, koriandr, skořici, mauškát, citronovou kůru, kardamom.
Hodí se na kari, na maso, luštěniny i zeleninu. |
Geitost |
je norský sýr z kozího mléka a karamelu
|
Gemelli
|
typ italských těstovin ze semolinové mouky. Plátky těstovin jsou stočené do tvaru S a kroucené. Vzniknou tak tyčinky o délce 3 cm.
Gemellini v italštině znamená dvojčata. Říká se jim také rohy jednorožců |
Ghí |
je přepuštěné nesolené máslo, které je považováno za ajurvédský elixír života.
Používá se k dušení zeleniny, k smažení potravin,k pečení nebo k zjemnění nebo posílení chuti pokrmů. Má léčivé účinky - snižuje cholesterol, posiluje látkovou výměnu a obranischopnost organismu, detoxikuje organismus od jedů rozpustných v tucích. Obsahuje vitaminy A, E, niacin, minerály : sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo. Používá se i v kosmetice do krémů, protože má regenerační a omlaďující účinky. Připravuje se tak, že se nesolené máslo rozehřeje v hrnci a pomalu se zahřívá(i několik hodin), aby se vypařila voda( té je v másle kolem 20%) a vysrážela se bílá bílkovina, která se objeví na hladině. Bílkovinu nechte zbarvit do zlatohněda a okamžitě ghí stáhněte z plotny, aby se nespálilo. Ghí přeceďte přes jemné plátno do jiné nádoby, aby bylo čiré a bez kalu. Skladovat jej můžete např. v uzavřené sklenici i několik měsíců. Lze skladovat v lednici i při pokojové teplotě. |
Gin |
je většinou neslazená lihovina příjemné, jemné chuti a vůně po jalovčinkách a dalších aromatických látek (koriandr, angelika, pomerančová a citronová kůra, puškvorec, kosatec, lékořice, anýz, …). Gin získal název z anglické zkráceniny slova „genever“, holandského výrazu pro jalovec (Juniperus sp.).
|
Glanc |
(význam slova ) je kuchařské označení pro tuk, který vystoupal na hladinu tepelně upraveného pokrmu(omáčky, polévky). Dříve se na pokrmech nechával. Dnes je trend je jej z hladiny pokrmu stáhnout pomocí naběračky.
|
Glazování |
je postup, který se používá k tomu, aby se docílilo u některých pokrmů při pečení nebo po dokončení vlhkého a lesklého povrchu - glazury.
Ke glazování před pečením se používají tekutiny - mléko, pivo, rozšlehaná vejce, zředěný med. U hotových pokrmů můžeme použít želatinu, marmeládu nebo rosol. |
Glutasol |
nebo také glutamát, glutamát sodný, wei-su je bezbarvá krystalická látka, která se používá zejména v asijské kuchyni, ale i ve výrobě, protože přidává masovou chuť do pokrmů. Chuť glutamátu se označuje jako umami.V přírodě tuto látku naleznete zejména v houbách, v některých zrajících sýrech nebo rajčatech. Potraviny, které obsahují glutamát mají na balení značku E621. Glutamát se hodně přidává do kořenících přípravků, sójových omáček, sušených polévek.
Nadměrné používání glutamátu může vyvolat bolesti hlavy, zvracení, pálení v krku, pocení, závratě a bušení srdce a tzv. Kwokovu nemoc. Potraviny s glutamátem by neměli konzumovat děti do 3 let. |
Gnocchi
|
jsou noky vyrobené většinou z bramborového těsta. Může se do nich použít pšeničná i kukuřičná mouka. Mají tvar malých kuliček nebo šišek.Používají se jako příloha. Velmi oblíbené jsou v Itálii. Gnocchi jsou velmi chutné i zapečené.
|
Gorgonzola
|
je italský typ plísňového sýru a patří spolu s rokfórem a stiltonem mezi nejkvalitnější plísňové sýry.
Vyrábí se z plnotučného kravského mléka s obsahem 48% tuku v sušině. Sýr zraje 2-3 měsíce v přírodních jeskyních s kontrolovanou teplotou. Používá se do rizot, omáček a náplní, ale i pouze s kouskem chleba a silným červeným vínem. |
Gouda |
je typ tvrdého sýru z kravského mléka s vysokým obsahem tuku(48%). Tuk dává sýru vnitřní krémovitost. Původ goudy sahá do Nizozemí. Gouda má žlutou barvu vnitřní hmoty a jemnou chuť. Sýr má většinou tvar kol nebo bloků a tradičně balí do voskovaných papírů. Kůra goudy je žlutá a čím je sýr starší, tím je kůra tmavší a drolivější. Sýr zraje mezi 1 měsícem až 2 lety.
Dle doby zrání se dělí na : Mladý sýr (jong kaas) - zraje 4 týdny. Mladý uleželý (jong belegen) - zraje 6-8 týdnů. Uleželý (belegen) - zraje 8-12 týdnů. Pikantně uleželý (pikant belegen) - zraje 4-6 měsíců. Extra uleželý (extra belegen) - zraje 7-8 měsíců. Starý sýr (oud kaas) - zraje 10-12 měsíců. Přestárlý sýr (overjärig kaas) - zraje déle než 1 rok. |
Granátové jablko
|
je aromatické ovoce, které má sladkokyselou chuť. Granátová jablka rostou na granátovnících, což jsou menší stromy, které naleznete zejména ve Středozemí.
Granátové jablko má průměr okolo 12 cm. Pod tlustou slupkou naleznete šest až dvanáct pouzder v jejíchž rosolovitém míšku naleznete kolem 600 semen. Granátová jablka obsahují 77 % vody, železo, hořčík, vápník, fosfor, draslík, sodík, cukry, esenciální a neesenciální kyseliny, organické kyseliny, vitaminy B1, B2, B3, C a vitamin A. Z granátových jablek se využívá šťáva(do koktejlů, džusů, limonád. Nejznámějším nápojem z granátovým jablkem je orientální nealkoholický nápoj šerbet. Oblíbený je také nápoj grenadina. Granátová jablka se používají do salátů, ve studené kuchyni, v teplé kuchyni například k rybám, drůbežímu a grilovanému masu. Granátová jablka mají i životu prospěšné účinky(antioxidační účinky, léčba nemocí horních cest dýchacích,..) |
Grappa |
je italská pálenka z vinné révy. Vyrábí je buď z celých bobulí révy vinné nebo z matoliny (slupky vinné révy, které zbyly po lisování vína).
Grappy známe několik druhů( mladá, stará, zlatá, jednodruhová, vícedruhová, aromatizovaná,..). |
Graubünden |
jedná se o tradiční švýcarské pečivo - chléb ze směsi pšeničné a žitné mouky ve tvaru kroužku(zavěšený vydrží jedlý i několik měsíců, který můžete najít i pod místními názvy Brascidela nebo Bracciadella
|
Gravlax |
je pojmenování pro lososa naloženého v soli, kopru a cukru, který se uloží do jámy v zemi - hrobu, tedy gravu, aby zde vyfermentoval a získal svoji trvanlivost.
Je to pradávná severská lahůdka, která seveřanům zajišťovala dostatek jídla až do dalšího úlovku. Podává se s hořčičnou nebo koprovou omáčkou. Maso je křehké s lepkavou strukturou s sladkoslanou chutí s jemnou příchutí kopru. |
Green chilli |
je jemnější verze chilli.
|
Grenadina |
je sirup sytě červené barvy a hořko sladké chuti vyrobený z granátových jablek. Používá je zejména v míchaných nápojích např. Tequila sunrise
|
Grep
|
je zkrácený výraz pro grapefruit, což je tropické ovoce nahořklé chuti s vysokým obsahem vitaminů C, B1 a K. Má rovněž vysoký obsah flavonoidů. Konzumací grepu zvýšíte obranyschopnost organismu, zlepšíte krevní oběh, pomáhá při snížení krevního cholesterolu. Konzumace grepu snižuje riziko rakoviny žaludku a plic.
Grep se může konzumovat přímo( zde spousta lidí si grep přislazuje cukrem. To však není moc dobré, protože grep pak v organismu kvasí!!!!), v salátech, ovocných pokrmech a polévkách a nápojích. |
Griddle |
je typ grilu. V čechách se někdy nazývá horkou plotnou, horkou deskou, švédskou deskou.
Jedná se o grily s ocelovým mírně skloněným plátem. Griluje se plynem i elektrikou. |
Grilovací koření |
je mix koření na steaková masa.
Mívá různá složení. Základem grilovacího koření je kmín, chilli, koriandr, česnek, hořčičné semínko a paprika. |
Guacamole |
je název dipu připraveného z avokáda, ochucený citronem a česnekem. Všechny přísady se rozmixují nebo pečlivě rozmačkají.
Používá se zejména v mexické kuchyni. |
Gumbo |
je pokrm pocházející z jižní Louisiany.
Všechny suroviny se vaří v Obsahuje maso(kuřecí, korýši, ryby, jíšku, celer, papriku, ibišek, cibuli, okru(africká zelenina)a koření. Podává se s rýží |
Gyros koření |
je řecká směs koření, která se používá do salátů a mas. Součástí gyros koření bývá paprika, saturejka, česnek, rozmarýn, bazalka, cibule, petržel, tymián, chilli a sůl.
|