je přepuštěné nesolené máslo, které je považováno za ajurvédský elixír života.
Používá se k dušení zeleniny, k smažení potravin,k pečení nebo k zjemnění nebo posílení chuti pokrmů.
Má léčivé účinky - snižuje cholesterol, posiluje látkovou výměnu a obranischopnost organismu, detoxikuje organismus od jedů rozpustných v tucích.
Obsahuje vitaminy A, E, niacin, minerály : sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo.
Používá se i v kosmetice do krémů, protože má regenerační a omlaďující účinky.
Připravuje se tak, že se nesolené máslo rozehřeje v hrnci a pomalu se zahřívá(i několik hodin), aby se vypařila voda( té je v másle kolem 20%) a vysrážela se bílá bílkovina, která se objeví na hladině. Bílkovinu nechte zbarvit do zlatohněda a okamžitě ghí stáhněte z plotny, aby se nespálilo. Ghí přeceďte přes jemné plátno do jiné nádoby, aby bylo čiré a bez kalu. Skladovat jej můžete např. v uzavřené sklenici i několik měsíců. Lze skladovat v lednici i při pokojové teplotě.
Používá se k dušení zeleniny, k smažení potravin,k pečení nebo k zjemnění nebo posílení chuti pokrmů.
Má léčivé účinky - snižuje cholesterol, posiluje látkovou výměnu a obranischopnost organismu, detoxikuje organismus od jedů rozpustných v tucích.
Obsahuje vitaminy A, E, niacin, minerály : sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo.
Používá se i v kosmetice do krémů, protože má regenerační a omlaďující účinky.
Připravuje se tak, že se nesolené máslo rozehřeje v hrnci a pomalu se zahřívá(i několik hodin), aby se vypařila voda( té je v másle kolem 20%) a vysrážela se bílá bílkovina, která se objeví na hladině. Bílkovinu nechte zbarvit do zlatohněda a okamžitě ghí stáhněte z plotny, aby se nespálilo. Ghí přeceďte přes jemné plátno do jiné nádoby, aby bylo čiré a bez kalu. Skladovat jej můžete např. v uzavřené sklenici i několik měsíců. Lze skladovat v lednici i při pokojové teplotě.