Slovník pojmů
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Výsledky:
Výraz | Popis |
---|---|
Harissa |
je velmi pálivá pasta z chilli papriček, česneku, koriandru, soli a kmínu a speciálního koření, která se využívá v severoafrické kuchyni(Tunis, Maroko). Přidává se například do kebabu, kterému dává říznou chuť.
|
Hejk |
je dravá mořská ryba, které se taky říká mořská štika(Štikozubec obecný, Mník mořský), která se živí menšími rybami.
Má velmi chutné bílé maso s nízkým obsahem tuku. Hejk se dá dusit, grilovat a péct. |
Hibachi |
je japonský způsob grilování. Většinou se griluje na dřevěném uhlí
|
Hladká mouka |
je označení mouky s nejjemnější zrnitostí. Nejčastěji se v ČR na hladkou mouku mele pšenice. Hladká mouka se používá do sladkých a slaných těst, k zahušťování polévek.
Mouka obsahuje sacharidy a to především škrob, bílkoviny, vodu, menší množství vlákniny. Z minerálních látek například vápník, hořčík, fosfor, draslík, síra a selen. Vitaminy skupiny B(B1,B2, B3 a B6), které jsou rozpustné ve vodě, vitamin E - rozpustný v tucích. Hrubá pšeničná mouka obsahuje také lepek. Na lepek mohou mít mnozí lidé alergii nebo nesnášenlivost. |
Hlíva ústřičná
|
je dřevokazná houba, která má léčivé účinky a využívá se nejen v léčitelství ale i v gastronomii.
Hlíva ústřičná má hojivé účinky, obsahuje zejména vitaminy skupiny B, minerály, proteiny, steroly, aminokyseliny, mastné kyseliny, stopové prvky(Fosfor, Draslík, Sodík, Železo, Zinek, Selen, Měď,..), glukany, houbovou vlákninu. Hlíva také zvyšuje obranyschopnost organismu, snižuje cholesterol a cukr v krvi, odstraňuje virové bradavice, zmírňuje strnulost končetin a šlach, reguluje peristatiku střev, upravuje krevní tlak, zpomaluje stárnutí a posiluje funkci cévního systému. Hlíva ústřičná se výborně hodí do polévek, omáček, pod maso nebo i do salátů |
Holubky |
je mleté maso v zelném listu vařené v rajské omáčce.
Je to jídlo typické pro polskou a slovenskou kuchyni. |
Horchata |
jedná se o tradiční osvěžující nápoj ze Španělska, který se vyrábí z tzv. tygřích ořechů( španělsky chufas(čte se čufas))- hlízky šáchoru jedlého. Chutí Horchata připomíná sladké mléko.
|
Hořčičné semínko |
je známé koření z jednoleté hořčice bílé. Semeno je kulaté, žluté barvy a má štiplavou chuť. Používá se při konzervaci zeleniny(zelí, řepa, okurky) a ryb. Lze ji použít i na vaření. Konzumace hořčičných semínek má pozitivní význam i pro lidský organismus. Prokrvuje zažívací trakt, urychluje látkovou výměnu a trávení. Doporučuje se při špatné funkci střev a nízké tvorbě žluči, při kornatění cév, proti vysokému krevnímu tlaku a při tišení revmatických bolestí.
|
Hovězí hrudí |
je přední maso, které obsahuje hodně vaziva a tuku, je vhodné na různé hašé či sekaniny nebo do polévek
|
Hovězí kližka |
je přední maso, které obsahuje vedle svaloviny i hodně vaziva a šlach, proto je tak oblíbena při přípravě gulášů
|
Hovězí plec |
jedná se o přední část skotu - plece, tudíž o maso přední. Kvalitativně je ale jako maso zadní.
|
Hovězí přední - krk |
Maso z krční části býka. Univerzálně použitelné, jemně prorostlé. Ideální jako maso k omáčkám nebo např. pro libovější guláš než z kližky.
|
Hovězí roštěná vysoká - vysoký roštěnec |
je část zadní čtvrtě skotu. Nalézá se zhruba v polovině páteře a řadí se mezi zadní maso.
Je kvalitní a šťavnaté, výborné ke grilování, na steaky, minutky. |
Hovězí váleček - falešná svíčková |
je jemná a křehká část zadního masa. Říká se mu též "falešná svíčková".
|
Hrách |
je luštěnina plná rostlinných bílkovin. Hrách nás velmi dobře nasytí, dá nám spoustu energie.
Hrách obsahuje vysoký obsah vitaminu C(zejména mladý - cukrový hrách), karoten, B1, B2, B3, hořčík, vápník, draslík, fosfor, měď, nukleové kyseliny a vlákninu. Hrách podporuje růst svalové hmoty, pevnost kostí, tkání, je energií pro mozek, nervové buňky a tkáně. Hrachu by se měli vyhýbat lidé nemocní dnou. Z hrachu můžeme v kuchyni uvařit kaši, polévku, přidat jí do omáček, zeleninových a masových polévek, do rizot, těstovin, omelet, masových rolád, uzenin, karbanátků a sekané. |
Hrášek |
nebo li hrách je luštěnina, která je bohatá na látky podporující tvorbu svaloviny, posilující nervy, je elixírem mládí a je energeticky bohatá. Mladé lusky tzv. cukrového hráchu můžeme konzumovat celé. Jsou šťavnaté a velmi křehké. Dorostlá semena vylupujeme z lusku a dají se ihned konzumovat, ale i vařit, sušit, nakládat nebo zamrazit na pozdější použití.
Hrách obsahuje vitaminy C, B1, B2, B3, karoteny, hořčík, vápník, fosfor, draslík, měď, nukleové kyseliny, cukry, vlákninu. |
Hroznový olej |
Hroznový olej
je jemný a nehodí se na smažení. Využití je ve studené kuchyni například do salátů a dresinků. |
Hrubá mouka |
je mouka nejčastěji vyrobená z pšenice. Má jednu z nejvyšší hrubosti. Více hrubá je jen krupice. Hrubá mouka se nejčastěji používá k výrobě knedlíků. noků a těstovin. Mouka obsahuje sacharidy a to především škrob, bílkoviny, vodu, menší množství vlákniny. Z minerálních látek například vápník, hořčík, fosfor, draslík, síra a selen. Vitaminy skupiny B(B1,B2, B3 a B6), které jsou rozpustné ve vodě, vitamin E - rozpustný v tucích.
Hrubá pšeničná mouka obsahuje také lepek. Na lepek mohou mít mnozí lidé alergii nebo nesnášenlivost. |
Hruška - hrušky
|
je plod hrušně. Hrušky podle dozrávání se dělí na letní, podzimní a zimní. Nejméně trvanlivé jsou letní, nejvíce trvanlivé zimní. Hrušky obsahují nízký obsah vitaminu C, ale mají docela vysoký obsah vitaminu B, zejména pod slupkou.
Hrušky mají vysoký obsahu draslíku a nízký obsah sodíku a jsou vhodné při léčení nemocí oběhového ústrojí a ledvin. Jelikož odvodňují, pomáhají při otocích. Jsou velmi vhodné pro odtučňovacích kůrách díky svému nízkému obsahu bílkovin, tuků a sacharidů. Také napomáhají k pročištění střev, odstraňování zácpy, podporují tvorbu krve, posilují imunitní systém a vylučují z těla jedovaté látky. Hrušky někdy mohou způsobovat nedostatečný vývoj plodu u těhotných žen, v některých případech potrat. Z hrušek se dají připravovat dezerty, nakrájené se dají sušit, vyrábějí se z nich mošty, džemy, přidávají se do buchet a koláčů. |
Hruškovice |
je pálenka z hrušek. Velmi je ceněna její ovocná chuť. Chuť se neznásobuje s vyššími % alkoholu.
Má načervenalou barvu a pije se v Chorvatsku s trochou mléka. |
Hruškovice |
je pálenka ze zralých zkvašených hrušek. Obsahuje kolem 32% alkoholu.
|
Hřebíček |
je sušený kalich s poupětem hřebíčkovce kořenného. Používá se do sladkých pokrmů, kompotů, pečiva, masa a rýže. Má výrazné aroma a nasládlou chuť. Má antiseptické a lokálně-anastetické účinky.
|
Hummus |
Hummus - typické arabské jídlo. Jeho základní součástí je cizrna. Podává se samostatně, jako omáčka nebo příloha k hlavnímu jídlu.
|
Husa |
je z rodu vrobozobých ptáků. Husy se chovají zejména pro maso, játra, sádlo, peří a vejce. Husí maso je velmi jemné, má vysoký obsah železa, ale má i vysoký obsah tuku. Husí sádlo má vysoký obsah nenasycených mastných kyselin.
H |