Slovník pojmů
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Výsledky:
Výraz | Popis |
---|---|
Quesadilla
|
je tortilla přeložená na půl, plněná náplní (nejoblíbenější je šunka a sýr), která je osmažená. Krájí se poté ještě napůl.
|
Quiche
|
(kiš) je slaný kruhový koláč. Název Quiche se užívá ve francouzské gastronomii. Quiche se plní slanou náplní(např. parmská šunka, sýr, créme fraiche,zeleninou,..)
|
Quinoa |
neboli také merlík chilský je v Latinské Americe velmi využívána jako obilovina(nejedná se o obilovinu, ale o pseudoobilovinu). Postupem času se stává stále populárnější po celém světě. Quinoa má vysokou nutriční hodnotu, neobsahuje lepek a je ideální i pro osoby trpící celiakií. Ze semen quinoy se mele mouka, která je poté součástí slaných a sladkých pokrmů, tak se s ní dá zahušťovat. V Latinské Americe z ní pálí pálenku Chica. Oblíbená je i v salátech(před konzumací se povaří). Quinoa obsahuje vitaminy - riboflaviny, thiaminy, kyselinu listovou, beta karoteny, vitamin C a alfa-tokoferoly, škrob a bílkoviny.
|
Quinoi |
(Quinoa)jedná se o nejstarší obilniny pocházející z Jižní Ameriky, kterou znali i staří Inkové.
Má velmi vysoký obsah bílkovin, který je vyšší než u ostatních obilovin a vyrovnanou skladbu esenciálním aminokyselin. Neobsahuje lepek a je snadno stravitelná. Obsahuje vlákninu, hořčík, fosfor, železo, vitamin E, thiamin Americká NASA díky těmto vlastnostem s quinoi počítá jako s potravinou pro posádky na vesmírných letech. Quinoi se velmi jednoduše připravuje. Propláchne se vodou a vaří se jako rýže v dvojnásobném množství vody než je množství quinoi. Po uvaření má quinoa lehkou, nadýchanou strukturu a jemně lehkou oříškovou příchuť. Quinoi můžeme ochutit zeleninou, kořením. Na slano i sladko ochucenou například medem, ovocem, s ořechy |