nebo také glutamát, glutamát sodný, wei-su je bezbarvá krystalická látka, která se používá zejména v asijské kuchyni, ale i ve výrobě, protože přidává masovou chuť do pokrmů. Chuť glutamátu se označuje jako umami.V přírodě tuto látku naleznete zejména v houbách, v některých zrajících sýrech nebo rajčatech. Potraviny, které obsahují glutamát mají na balení značku E621. Glutamát se hodně přidává do kořenících přípravků, sójových omáček, sušených polévek.
Nadměrné používání glutamátu může vyvolat bolesti hlavy, zvracení, pálení v krku, pocení, závratě a bušení srdce a tzv. Kwokovu nemoc. Potraviny s glutamátem by neměli konzumovat děti do 3 let.
Nadměrné používání glutamátu může vyvolat bolesti hlavy, zvracení, pálení v krku, pocení, závratě a bušení srdce a tzv. Kwokovu nemoc. Potraviny s glutamátem by neměli konzumovat děti do 3 let.