jsou sladké plody ostružiníku. Plody jsou černé až 2 cm velké. Ostružiny mají silné ochranné a antioxidační účinku díky obsaženým bioflavonoidům, obsahují draslík, hořčík a železo, sacharidy, organické kyseliny a mají i vysoký obsah vitaminu C.
Sirup z ostružin a cukru se používá při horečnatých onemocněních.
Ostružiny mohou předcházet nádorovým a srdečním onemocněním, detoxikují organismus, zpomalují stařeckou degradaci mozku, napomáhají léčbě zápal plic a jiné zánětlivých onemocnění, snižují následky ozáření a chemoterapie. Chrání zrak a další orgány před volnými radikály.
Ostružiny se konzumují čerstvé, ale i tepelně upravené(zavařeniny, džemy, sirupy, do omáček, sladkých pokrmů, dezertů). Můžeme je i uchovat zmražené a použít je později( např. do zmrzlin, dření,...), ale i sušené.
Pro léčebné účely používáme plod i list ostružiníku.
Sirup z ostružin a cukru se používá při horečnatých onemocněních.
Ostružiny mohou předcházet nádorovým a srdečním onemocněním, detoxikují organismus, zpomalují stařeckou degradaci mozku, napomáhají léčbě zápal plic a jiné zánětlivých onemocnění, snižují následky ozáření a chemoterapie. Chrání zrak a další orgány před volnými radikály.
Ostružiny se konzumují čerstvé, ale i tepelně upravené(zavařeniny, džemy, sirupy, do omáček, sladkých pokrmů, dezertů). Můžeme je i uchovat zmražené a použít je později( např. do zmrzlin, dření,...), ale i sušené.
Pro léčebné účely používáme plod i list ostružiníku.