je vytrvalá rostlina z čeledi hvězdicovitých, která se podobá bodláku. Je pěstována v teplejších oblastech.
V ledničce nám seříznuté artyčoky vydrží zabalené cca 3 týdny.
Artyčok je znám jak v gastronomii, tak ve farmacii pro své léčivé účinky.
Obsahuje inulin( cukr vhodný pro diabetiky ), cynarin,organické kyseliny, vitaminy A,B,C, draslík, vápník, zinek, železo a hořčík. Zvyšuje tvorbu žluči a její vylučování, podporuje detoxikaci jater a žlučníku, snižuje obsah cukru v moči.
V gastronomii je používán tepelně upravený(dušený, pečený, smažený, dušený), plněný masem nebo podávaný s omáčkami.
Artyčoky se upravují tak, že je nejprve zbavíme stonků, oschlých nebo tvrdých částí a poté se uvaří ve vroucí osolené vodě s trochou octa nebo citronu. Srdíčko artyčoku patří k nejhodnotnější části, ale tepelně se upravují i listy. Ty se jedí jako pochoutka namáčené v různých dipech.
V ledničce nám seříznuté artyčoky vydrží zabalené cca 3 týdny.
Artyčok je znám jak v gastronomii, tak ve farmacii pro své léčivé účinky.
Obsahuje inulin( cukr vhodný pro diabetiky ), cynarin,organické kyseliny, vitaminy A,B,C, draslík, vápník, zinek, železo a hořčík. Zvyšuje tvorbu žluči a její vylučování, podporuje detoxikaci jater a žlučníku, snižuje obsah cukru v moči.
V gastronomii je používán tepelně upravený(dušený, pečený, smažený, dušený), plněný masem nebo podávaný s omáčkami.
Artyčoky se upravují tak, že je nejprve zbavíme stonků, oschlých nebo tvrdých částí a poté se uvaří ve vroucí osolené vodě s trochou octa nebo citronu. Srdíčko artyčoku patří k nejhodnotnější části, ale tepelně se upravují i listy. Ty se jedí jako pochoutka namáčené v různých dipech.