patří mezi tykvovitou zeleninu. Má bílou, některé druhy také oranžovou a světle zelenou barvu a má tvar disku nebo slunečnice. Obsahuje až 90% vody, minerální látky - sodík, vápník, železo, draslík, vitamin C, betakaroten. Patizon můžeme v kuchyni upravovat různými způsoby(vařením, vařením v páře, smažením, grilováním, zapékáním, dušením, pečením), také je výborný plněný masem nebo zeleninou, strouhaný a připravený jako bramborák. Patizon má spíše moučnou dužinu chutí připomínající cuketu, dýni nebo lilek a obsahuje semena, která lze též konzumovat.
Skladujte jej na temném chladném místě.
Konzumace patizonu je vhodná zejména pro osoby trpící otoky nohou, při snaze o snížení vysokého krevního tlaku a při nerovnováze organismu. Působí také močopudně.
Skladujte jej na temném chladném místě.
Konzumace patizonu je vhodná zejména pro osoby trpící otoky nohou, při snaze o snížení vysokého krevního tlaku a při nerovnováze organismu. Působí také močopudně.