je obilovina původně pocházející ze střední Asie. Pohanka má vyváženou skladbu 18 aminokyselin, má vysoký obsah vícenenasycených mastných kyselin(zejména kyselinu linolovou), obsahuje vlákninu, zinek, měď, selen, mangan a vitamíny B1, B2, niacin, cholin, rutin, vitaminy C a E. Pohanka je zdrojem cenných dietních bílkovin pro osoby citlivé na lepek, je vhodná při těhotenství k detoxikaci organismu, regeneruje jaterní buňky poškozené alkoholem a chorobami, pomáhá snižovat krevní tlak a cholesterol, pomáhá cévní pružnosti, napomáhá při léčbě vředů, střevních nádorech a při stavech místního krvácení a při silných a dlouhých menstruacích.
Pohanková mouka se používá na pečení a přípravu bezlepkových pokrmů, pohanková semínka se dají konzumovat vařená(např. s brynzou), zapékat, připravovat ji na sladko i naslano, do polévek, karbanátků a jiných pokrmů
Pohanková mouka se používá na pečení a přípravu bezlepkových pokrmů, pohanková semínka se dají konzumovat vařená(např. s brynzou), zapékat, připravovat ji na sladko i naslano, do polévek, karbanátků a jiných pokrmů