Slovník pojmů
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Výsledky:
Výraz | Popis |
---|---|
Pohanková mouka |
Pohanková mouka se používá na pečení a přípravu bezlepkových pokrmů, pohanková semínka se dají konzumovat vařená(např. s brynzou), zapékat, připravovat ji na sladko i naslano, do polévek, karbanátků a jiných pokrmů. Vyrábí se mletím pohanky, což je obilovina původně pocházející ze střední Asie. Pohanka má vyváženou skladbu 18 aminokyselin, má vysoký obsah vícenenasycených mastných kyselin(zejména kyselinu linolovou), obsahuje vlákninu, zinek, měď, selen, mangan a vitamíny B1, B2, niacin, cholin, rutin, vitaminy C a E. Pohanka je zdrojem cenných dietních bílkovin pro osoby citlivé na lepek, je vhodná při těhotenství k detoxikaci organismu, regeneruje jaterní buňky poškozené alkoholem a chorobami, pomáhá snižovat krevní tlak a cholesterol, pomáhá cévní pružnosti, napomáhá při léčbě vředů, střevních nádorech a při stavech místního krvácení a při silných a dlouhých menstruacích.
|
Recepty:
|