Slovník pojmů
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Výsledky:
Výraz | Popis |
---|---|
Žampiony
|
|
Žampiony ve slaném nálevu |
- jedná se o očištěné žampiony naložené do slaného nálevu. Žampiony jsou většinou pokrájené na plátky, ale prodávají se i celé a různě ochucené.
|
Želatina |
je velmi čistý a jemný klíh, který se vyrábí tak, že se kosti, šlachy, kůže a další suroviny bohaté na kolagen dlouze povaří. Vařením se kolagen přemění na gtutin, který má rosolovací schopnosti.
Želatina se používá v gastronomii do dortů, zákusků, pokrmů v aspiku |
Žervé |
Gervais nebo v ČR známé pod obchodní značkou Lučina patří mezi tvarohové krémové sýry jemné chuti, které se vyrábějí prokysáním sýřeniny pasterizovaného kravského mléka - termizací.
Termizace je zpracování při teplotách mezi 50 - 75°C . Žervé je měkký, čerstvý, nezrající sýr, který má bílou barvu. Na trhu je dodání bez příchutí nebo i s mnoha příchutěmi (bylinková, s česnekem, paprikou,....) Žervé obsahuje velké množství kvalitních bílkovin Žervé můžete konzumovat naslano i nasladko. |
žloutek |
je označení pro živiny obsažené ve vajíčku. Má žlutou až oranžovou barvu. Dříve se říkalo, že čím je žloutek tmavší, tím je zdravější, protože slepice byly krmeny zelenou pící a přirozenou stravou. Mnozí drůbežáři, aby zvýšili prodejnost svých vajec, tak klamou spotřebitele a přidávají slepicím do krmení barvivo kanthaxenthin, který způsobuje zbarvení vaječných žloutků. Toto barvivo není naštěstí nikterak závadné a životu nebezpečné.
Žloutek obsahuje mezi 10 - 16% proteinů. Vaječné proteiny jsou cenné díky svému vysokému obsahu esenciálních aminokyselin, které si lidský organismus nedokáže sám vyrobit. Stravitelnost vaječných proteinů je mezi 98 - 100%. Žloutek také obsahuje vysoké množství lipidů, vitaminů A, B12, D, E, Tiaminu, Riboflavinu, Biotinu, kyseliny listové a pantotenové. Dále minerály sodík, draslík, vápník, fosfor, železo, zinek, selen, jód a mangan. Žloutky se používají při výrobě majonéz, tatarských omáček, holandské omáčky, do těst, na přípravu špaget po uhlířsku(Ca |
Žurek |
je polská kyselá polévka s vajíčkem a brambory
|
Žampiony obsahují campestrin přírodní antibiotikum, psaillotin.
Žampiony snižují cukr v krvi a jsou vhodné pro diabetiky.