je označení pro živiny obsažené ve vajíčku. Má žlutou až oranžovou barvu. Dříve se říkalo, že čím je žloutek tmavší, tím je zdravější, protože slepice byly krmeny zelenou pící a přirozenou stravou. Mnozí drůbežáři, aby zvýšili prodejnost svých vajec, tak klamou spotřebitele a přidávají slepicím do krmení barvivo kanthaxenthin, který způsobuje zbarvení vaječných žloutků. Toto barvivo není naštěstí nikterak závadné a životu nebezpečné.
Žloutek obsahuje mezi 10 - 16% proteinů. Vaječné proteiny jsou cenné díky svému vysokému obsahu esenciálních aminokyselin, které si lidský organismus nedokáže sám vyrobit. Stravitelnost vaječných proteinů je mezi 98 - 100%. Žloutek také obsahuje vysoké množství lipidů, vitaminů A, B12, D, E, Tiaminu, Riboflavinu, Biotinu, kyseliny listové a pantotenové. Dále minerály sodík, draslík, vápník, fosfor, železo, zinek, selen, jód a mangan.
Žloutky se používají při výrobě majonéz, tatarských omáček, holandské omáčky, do těst, na přípravu špaget po uhlířsku(Ca
Žloutek obsahuje mezi 10 - 16% proteinů. Vaječné proteiny jsou cenné díky svému vysokému obsahu esenciálních aminokyselin, které si lidský organismus nedokáže sám vyrobit. Stravitelnost vaječných proteinů je mezi 98 - 100%. Žloutek také obsahuje vysoké množství lipidů, vitaminů A, B12, D, E, Tiaminu, Riboflavinu, Biotinu, kyseliny listové a pantotenové. Dále minerály sodík, draslík, vápník, fosfor, železo, zinek, selen, jód a mangan.
Žloutky se používají při výrobě majonéz, tatarských omáček, holandské omáčky, do těst, na přípravu špaget po uhlířsku(Ca