Slovník pojmů
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Výsledky:
Výraz | Popis |
---|---|
Šalotka
|
|
Šalvěj |
má v kuchyni všestranné použití. Používá se do sýrových pokrmů, do nádivek, do mas, zvěřiny a do omáček.
Používá se také jako kloktadlo při bolestech v krku. Šalvěj velmi napomáhá trávení tučných jídel a utišuje trávicí soustavu. Také snižuje nervovou podrážděnost, mírní nadměrné pocení a pocity úzkosti. Umejete li si vlasy šalvějovým výluhem, vlasy budou lesklé a pružné |
Šerbet |
je orientální nealkoholický chlazený nápoj vyrobený z cukru a ovoce ( např. granátových jablek) nebo kvašením hlíz šáchoru jedlého.
|
Škvarky |
jsou vedlejším produktem při škvaření sádla. Škvarek je zbytek masové tkáně, která zůstane po rozpuštění tuku. Škvarky se používají do pomazánek, jako přísada do pokrmů a příloh.
|
Šlehačka |
označena také jako smetana na šlehání je velmi tučná smetana o obsahu 33 a více procent tuku. Tuto smetanu lze vychlazenou vyšlehat do husté pěny- šlehačky. Šlehačkou můžeme zdobit pokrmy a moučníky, ale tekutou jí můžeme použít na zjemnění a zahuštění omáček, polévek, zapékaných pokrmů
|
šoldra |
neboli muřín je typický slezský sváteční velikonoční pokrm. Jedná se o šunku a jiné uzeniny v pečené v chlebovém těstě.
|
Šoulet |
je typický židovský pokrm z fazolí, krup, hovězího masa, vajec a cibule.
|
Šoulet |
zapékaný pokrm z krup a hrachu
|
Špaldová mouka |
je mouka vyrobena ze špaldy, což je druh pšenice. Používá se jako běžná mouka na vaření a pečení. Špaldová mouka dle studií posiluje imunitní systém a je tak vhodná pro zdravou výživu. Je velmi dobře stravitelná.
|
Špenát |
je pro lidský organismus důležitá listová zelenina, která má svůj původ v jihozápadní Asii. Jak se v posledních letech zjistilo, tak špenát není tak bohatý na železo, jak se předpokládalo, ale obsahuje i cenné živiny a působí podle některých průzkumů jako prostředek na prevenci rakoviny. Obsahuje vysoké množství karotenoidů, vitamin B, lutein, karotenový pigment, draslík, vitamin K.
Špenát je dobrý na předcházení degenerace žlutých skvrn oční sítnice způsobující slepotu u starších lidí, reguluje krevní tlak, anémii, zácpu. Špenát se dá použít do těstovin, risott, jako příloha ke knedlíkům, masu, rybám, do polévek, salátů, omáček a pomazánek. Špenát můžeme koupit čerstvý( zde při koupi dávejte pozor, aby nebyl povadlý a neměl hnědé tečky)nebo mražený(v celku, nebo mixovaný) Čerstvý špenát skladujeme v lednici maximálně 3 dny. |
Špetzle - spätzle
|
jsou původem z Německa. Jedná se o nudle vyborené z mouky, vajec a soli. Z těchto surovin se vyhněte těsto, které se poté pasírovačem na spätzle nebo přes cedník s velkými oky propasíruje do vroucí osolené vody a uvaří se.
Po uvaření je můžeme podávat jako přílohu(např. se smetanovou nebo hermelínovou omáčkou) nebo jako hlavní jídlo. Dají se také po uvaření orestovat na pánvi na troše oleje, kdy jsou i trochu křupavé, ale můžete je upravit i nasladko např. s čerstvými třešněmi, cukrem, máslem a skořicí. V Německu se špetzle také konzumují např. s čočkou a párkem, cibulovou klobásou, s dušeným hovězím masem, se sýrem a cibulí, kysaným zelím a cibulí. V Maďarsku špetzle naleznete často v polévkách |
Šproty |
jsou menší mořské rybky, které se podobají na malé sledě. Mají velmi chutné maso. Loví se v Severním, Baltickém a Středozemním moři. Prodávají se uzené, konzervované v oleji. Šproty můžeme použít do pomazánek a pěn nebo konzumovat samotné.
|
Švestky
|
jsou plody Slivoně švestky nebo švestky domácí. Mají modré až fialové sladké plody.
Konzumuje se syrová, dá se zmrazit, kompotovat, kandovat, sušit. Vyrábí se z nich povidla, používá se do koláčů, ovocných knedlíků, kvašením a destilací se z ní vyrábí slivovice. Plody jsou bohaté na vitaminy A, B, E, železo(krvetvorba), fosfor(látková přeměna, zuby, kosti), vápník(kosti, zuby, nervy), draslík(srdce, nervy, svaly), hořčík(mozek, svaly, metabolismus). Švestky jsou spolehlivé projímadlo Konzumace švestek má příznivý dopad na krvetvorbu a látkovou výměnu, kvalitu a zdraví pokožky, nehtů a vlasů, je prevencí nebezpečné anémie. Díky vitaminu E, který je silným antioxidantem, tak švestky napomáhají v boji proti volným radikálům. Vitamin E je také prevencí některých druhů rakoviny a kardiovaskulárních chorob, zlepšují peristaltiku střev(jsou výrobné přírodní projímadlo vhodné i pro děti), napomáhají zbavování tuků a jsou vhodné při hubnutí. |
Je výborná na dochucení grilovaného masa, k dochucení zvěřiny, k mořským rybám, do omáček, salátů a polévek.
Obsahuje vitamíny A,B,C, draslík, železo, mangan, sodík, síra, křemík, selen, jód.