neboli taky golden syrup, Goldsaft nebo cukrový sirup byl objeven koncem 19.století při průmyslovém zpracování cukrové třtiny. Zlatý sirup se nejvíce využívá v anglické kuchyni jako sladká poleva na palačinky, pudinky nebo jiná sladká jídla. V neměcky mluvících zemích se můžete setkat s náhrážkou, která se vyrábí buď ze směsi třtinového a klasického cukru nebo pouze z přírodního cukru(v asijské kuchyni se používá na přelití tradičních mooncakes.
Doma si jej můžete vyrobit svařením 1kg cukru se 700 ml vody a 4 plátky citronu. Nechá se mírně zhoustnout a poté se vychladí přes noc, kdy zhoustne ještě více. Plátky citronu se poté vyjmou a sirup se nechá stát alespoň 2 měsíce. Trvanlivost tohoto domácího zlatého sirupu je cca 1 rok.
Doma si jej můžete vyrobit svařením 1kg cukru se 700 ml vody a 4 plátky citronu. Nechá se mírně zhoustnout a poté se vychladí přes noc, kdy zhoustne ještě více. Plátky citronu se poté vyjmou a sirup se nechá stát alespoň 2 měsíce. Trvanlivost tohoto domácího zlatého sirupu je cca 1 rok.