je kořen stejnojmenné rostliny původem z Asie(Čína,Indie,.). Používá se jako ingredience do pokrmů(čerstvý - např.asijská kuchyně) nebo jako koření (sušený).
Se zázvorem se můžete setkat i v kandované formě.
Zázvor je rovněž výtečný k přípravě zdraví prospěšných čajů a sirupů. Může mít žlutou, okrovou až černou barvu. Má výraznou citrusovou vůni. Jeho chuť je rovněž výrazná a při větším množství pikantní.
Zázvor má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Léčí se jím nachlazení, rýma. Je používán při žaludečních nevolnostech například při cestování. Má výhodu, že je vhodný i pro těhotné(v menší míře. Snižuje hladinu cholesterolu, napomáhá správnému krevnímu oběhu, pomáhá redukci váhy, zpomaluje některé druhy rakoviny. Jeho konzumace není příliš vhodná pro děti.
Skladování:
Kupujete li čerstvý zázvor, dbejte na to, aby byl čerstvý,tvrdý, se svěží vůní a jemnou kůrou. Nekupujte scvrklé nebo měkké kořeny. Lze jej skladovat v lednici, mrazáku nebo zcela běžně jako např. brambory.
Se zázvorem se můžete setkat i v kandované formě.
Zázvor je rovněž výtečný k přípravě zdraví prospěšných čajů a sirupů. Může mít žlutou, okrovou až černou barvu. Má výraznou citrusovou vůni. Jeho chuť je rovněž výrazná a při větším množství pikantní.
Zázvor má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Léčí se jím nachlazení, rýma. Je používán při žaludečních nevolnostech například při cestování. Má výhodu, že je vhodný i pro těhotné(v menší míře. Snižuje hladinu cholesterolu, napomáhá správnému krevnímu oběhu, pomáhá redukci váhy, zpomaluje některé druhy rakoviny. Jeho konzumace není příliš vhodná pro děti.
Skladování:
Kupujete li čerstvý zázvor, dbejte na to, aby byl čerstvý,tvrdý, se svěží vůní a jemnou kůrou. Nekupujte scvrklé nebo měkké kořeny. Lze jej skladovat v lednici, mrazáku nebo zcela běžně jako např. brambory.