Slovník pojmů
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Výsledky:
Výraz | Popis |
---|---|
sýr Roquefort |
je považovaný za krále sýrů s modrou plísní na světě. Svou pověst si vysloužil díky jedinečné chuti, v níž se kombinuje nasládlost ovčího mléka s ostrou plísňovou houbovou příchutí. Vyrábí se výhradně z nepasterovaného tučného ovčího mléka a zraje v jeskyních v pohoří Combalou poblíž města Roquefort-sur-Soulzon, po němž nese jméno. Vlhké prostředí jeskyní je nasyceno výtrusy plísně penicilium roqueforti, která se nachází pouze na tomto jediném místě na světě. Díky plísni začne sýr asi po 6 týdnech plesnivět - zrání v jeskyni trvá min.4měsíce. Zralý roquefort je uvnitř krémový, hustý a bílý, kůra by měla být leskle bílá, někdy může být zbarvená lehce do oranžova. Sýr se prodává ve tvaru válce, nejčastěji 10 cm vysokého a vážícího mezi 2,5 - 3 kg.
|