je polotvrdý sýr z kravského mléka, které se v letních měsících pasou na pastvinách v pohoří Jura. Protože na výrobu jediného obrovského kola sýra Comté o průměru 50-70cm, které váží kolem 30 až 55 kg, bylo potřeba asi 500 litrů mléka, sdružovali se jurští hospodáři už od středověku do sýrařských sdružení. Ta byla provozovateli tzv. fruitiéres - družstevních sýráren. Tyto sýrárny existují dodnes a dodnes se v nich vyrábí sýr Comté stejným způsobem. Tradice výroby však sahá až do dob před naším letopočtem a byla oceněna mimo jiné i tím, že Comté dostal již v roce 1952 označení A.O.C.
Sýr se vyrábí z nepasterovaného mléka montbéliarského skotu, které je velmi tučné. Poté, co se sýrová hmota vylisuje ve formě ze smrkového dřeva, umístí se do zracího sklepa, kde se pravidelně natírá nasyceným roztokem soli a obrací. Proces zrání trvá nejméně 90 dnů, častěji však 18-24 měsíců. Čím déle sýr sýr zraje, tím má jemnější ovocnou chuť a výraznější aroma, které připomíná oříšky. Tvrdá kůra skrývá
Sýr se vyrábí z nepasterovaného mléka montbéliarského skotu, které je velmi tučné. Poté, co se sýrová hmota vylisuje ve formě ze smrkového dřeva, umístí se do zracího sklepa, kde se pravidelně natírá nasyceným roztokem soli a obrací. Proces zrání trvá nejméně 90 dnů, častěji však 18-24 měsíců. Čím déle sýr sýr zraje, tím má jemnější ovocnou chuť a výraznější aroma, které připomíná oříšky. Tvrdá kůra skrývá