nebo li Kur domácí se chová zejména kvůli produkci vajec a na maso. Slepice chované na maso se nazývají Brojleři, kteří se rychle vykrmují a poráží se mezi 30. -50.dnem života. Slepice, které se chovají za účelem produkce vajec se nazývají nosnice.
Maso se používá zejména do polévek a omáček, ale i ve studené kuchyni nebo do klobás. Maso slepic bývá trochu tužší než je tomu u kuřecího masa a je nutné ho déle tepelně zpracovat. Maso se dá dusit, vařit, smažit. Maso je velmi lahodné, lehce stravitelné a dietnější než kachní maso. Ve vhodné úpravě je vhodné i pro pacienty s dietou.
Slepičí vývar je silnější než kuřecí a používá se jako lék při nachlazení.
Maso se používá zejména do polévek a omáček, ale i ve studené kuchyni nebo do klobás. Maso slepic bývá trochu tužší než je tomu u kuřecího masa a je nutné ho déle tepelně zpracovat. Maso se dá dusit, vařit, smažit. Maso je velmi lahodné, lehce stravitelné a dietnější než kachní maso. Ve vhodné úpravě je vhodné i pro pacienty s dietou.
Slepičí vývar je silnější než kuřecí a používá se jako lék při nachlazení.