Slovník pojmů
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Výsledky:
Výraz | Popis |
---|---|
Sekacz |
je tradiční polské sváteční pečivo, které se v domácnosti moc nepeče, jelikož je jeho příprava velmi pracná. Nazývá se královským pečivem, které se na stolech objevuje při narození dětí, při svatbách, pohřebních hostinách, při svatém přijímání,o velikonocích a o vánocích. Jeho výrobou se většinou zabývají jen pekárny nebo cukrárny. Vyrábí se tak, že se vypracuje tučné piškotové těsto do kterého se přimíchá sníh, aby bylo těsto velmi lehké. Těsto se nanáší na válečky, které můžeme znát například při přípravě trdelníku a peče se stejně jako trdelníky na ohni(válečky jsou obalené pergamenem) a po vrstvách se pomalu přilévá na otáčející se váleček s těstem Vznikne tak vrstvený opečený dezert, který má na vrchu opečené výstupky a vypadá jako vánoční stromek s několika patry větví.(od toho i německý název Baumkuchen). Sekacz se používá jako samostatný dezert(krájí se po kolech, kde jsou vidět jeho vrstvy. Někdy jich mohou být i desítky), ale i do ovocných omáček nebo do náplní např.pirohů
|