je nejušlechtilejší odrůda rýže pěstovaná na úpatí Himalájí a jedna ze světově nejoblíbenějších druhů rýže. V hindštině slovo basmati znamená královna vůní. Má jedinečnou vůni a chuť připomínající oříšky. Nejoblíbenější je na indickém subkontinentu.
Je stovky let šlechtěna v Indii a Pákistánu.
Rýže basmati je po sklizni minimálně rok a půl až 2 roky uskladňuje v suchu a temnu. Poté se očistí a balí a expeduje do balíren.
Tato doba je nezbytná k tomu, aby zrnka vyschla a tím měla lepší chuť, menší lepivost a kratší dobu přípravy.
Rýže basmati má nižší glykemický index=méně kalorií, než běžné druhy rýže a je přirozeně bezlepková a lehce stravitelná.
Používá se při redukci váhy, u zastánců zdravé výživy a sportovců.
Je stovky let šlechtěna v Indii a Pákistánu.
Rýže basmati je po sklizni minimálně rok a půl až 2 roky uskladňuje v suchu a temnu. Poté se očistí a balí a expeduje do balíren.
Tato doba je nezbytná k tomu, aby zrnka vyschla a tím měla lepší chuť, menší lepivost a kratší dobu přípravy.
Rýže basmati má nižší glykemický index=méně kalorií, než běžné druhy rýže a je přirozeně bezlepková a lehce stravitelná.
Používá se při redukci váhy, u zastánců zdravé výživy a sportovců.