Řepkový olej je získávám ze semen rostliny řepky olejné. Získává se buď lisováním zastudena nebo tepelných zahříváním. Lisováním zastudena se získává nejkvalitnější olej.
Získaný surový řepkovž olej se používá při výrobě mnoha potravin, kterými jsou například majonézy, tatarské omáčky a rostlinné tuky. Vhodný je pro smažení, ale i do salátů či nálevů.
Mimo potravinářství se používá kvůli svým dobrým vlastnostem i jako přísada do nafty.
Řepkový olej obsahuje velmi málo nasycených mastných kyselin. Obsahuje naopak velké množství mononenasycených i esenciálních mastných kyselin omega 6 a omega 3. Tyto omega 6 a omega 3 esenciální kyseliny jsou velmi důležité pro naše zdraví. Řepkový olej obsahuje téměř ideální poměr 4:1.
Podle posledních výzkumů se ukazují, že pro naše srdce a kardiovaskulární systém je řepkový olej stejně prospěšný jako král mezi oleji - olej olivový. V některých parametrech ho dokonce předčí.
Získaný surový řepkovž olej se používá při výrobě mnoha potravin, kterými jsou například majonézy, tatarské omáčky a rostlinné tuky. Vhodný je pro smažení, ale i do salátů či nálevů.
Mimo potravinářství se používá kvůli svým dobrým vlastnostem i jako přísada do nafty.
Řepkový olej obsahuje velmi málo nasycených mastných kyselin. Obsahuje naopak velké množství mononenasycených i esenciálních mastných kyselin omega 6 a omega 3. Tyto omega 6 a omega 3 esenciální kyseliny jsou velmi důležité pro naše zdraví. Řepkový olej obsahuje téměř ideální poměr 4:1.
Podle posledních výzkumů se ukazují, že pro naše srdce a kardiovaskulární systém je řepkový olej stejně prospěšný jako král mezi oleji - olej olivový. V některých parametrech ho dokonce předčí.