je zbytek po vycukernění cukrové třtiny nebo cukrové řepy. Je velmi lepkavá a mazlavá. Používá se v lihovarnictví při výrobě lihu, droždí a kyseliny citrónové.
Obsahuje mnoho prospěšných látek pro náš organismus - vápník, hořčík, fosfor, železo, draslík, sodík, zinek, měď, chróm, glukózu, sacharózu, nenasycené mastné kyseliny linolovou, linoleovou, olejovou, vitaminy skupiny B (kyselinu listovou, kobalaminy, riboflavin, pyridoxol, nikotinamid, kyselinu pantotenovou), inositol, kyselinu fosforečnou. Dále obsahuje důležité enzymy. Melasa je asi nejbohatší na vápník a hořčík, obsahuje je ve vyvážené a pro lidský organismus velmi dobře vstřebatelné podobě.
Používá se do koláčků, sušenek a jiného sladkého pečiva.
Obsahuje mnoho prospěšných látek pro náš organismus - vápník, hořčík, fosfor, železo, draslík, sodík, zinek, měď, chróm, glukózu, sacharózu, nenasycené mastné kyseliny linolovou, linoleovou, olejovou, vitaminy skupiny B (kyselinu listovou, kobalaminy, riboflavin, pyridoxol, nikotinamid, kyselinu pantotenovou), inositol, kyselinu fosforečnou. Dále obsahuje důležité enzymy. Melasa je asi nejbohatší na vápník a hořčík, obsahuje je ve vyvážené a pro lidský organismus velmi dobře vstřebatelné podobě.
Používá se do koláčků, sušenek a jiného sladkého pečiva.