jsou velmi sladké bobulovité plody ostružiníku maliníku, které rostou na popínavém keři.
Barvivo, které dává malinám barvu, je velmi silným antioxidantem. Čím tmavší barva, tím ve vyšší koncentrace antioxidantů. Plody, šťáva, listy jsou velmi vhodné při léčbě horečnatých a zánětlivých onemocnění, jsou doporučovány i u Alzheimerovy choroby a na zlepšení zdravotního stavu alkoholiků a kuřáků, pomáhají při průjmech, kašli a při problémech s trávením.
Maliny obsahují vitamíny B7, C, E, minerální látky(zinek, fosfor, železo a vápník), třísloviny, pektin a organické kyseliny.
Maliny se používají syrové, dají se zavařovat jako kompot a do marmelád, do ovocných koláčů, pohárů, lívanců a nákypů.
Barvivo, které dává malinám barvu, je velmi silným antioxidantem. Čím tmavší barva, tím ve vyšší koncentrace antioxidantů. Plody, šťáva, listy jsou velmi vhodné při léčbě horečnatých a zánětlivých onemocnění, jsou doporučovány i u Alzheimerovy choroby a na zlepšení zdravotního stavu alkoholiků a kuřáků, pomáhají při průjmech, kašli a při problémech s trávením.
Maliny obsahují vitamíny B7, C, E, minerální látky(zinek, fosfor, železo a vápník), třísloviny, pektin a organické kyseliny.
Maliny se používají syrové, dají se zavařovat jako kompot a do marmelád, do ovocných koláčů, pohárů, lívanců a nákypů.