je plod citrusovníku. Citróny mohou mít od tmavě, před světle zelenou a žlutou barvu.
Obsahují velké množství kyseliny citronové, vodu, proto se používají k okyselování do řady pokrmů.
Citrónová šťáva se používá i na jablka. Způsobuje, že oloupaná jablka nehnědnou.
Citróny taktéž obsahují provitamin A, vitamin B a C, sacharidy, pektin, vonné silice, bioflavonoidy, vápník, fosfor, hořčík, draslík, železo a zinek.
Citrón se používá i jako lokální antiseptikum při zápachu z dechu, pomáhá při astmatu a při detoxikační dietě, při kašli a nachlazení, při spále, záškrtu, při bolestech hlavy, na vodní kámen, stimulují funkci střev.
V pokrmech citrón skvěle nahrazuje ocet. Například v zálivkách do salátu, omáčkách a při zavařování.
V gastronomii se používá i žlutá citrónová kůra, která nám skvěle provoní pokrm.
Pozor, pokud používáte citrón a smetanu.
Hrozí zde, že se vám smetana kvůli citrónu srazí.
Obsahují velké množství kyseliny citronové, vodu, proto se používají k okyselování do řady pokrmů.
Citrónová šťáva se používá i na jablka. Způsobuje, že oloupaná jablka nehnědnou.
Citróny taktéž obsahují provitamin A, vitamin B a C, sacharidy, pektin, vonné silice, bioflavonoidy, vápník, fosfor, hořčík, draslík, železo a zinek.
Citrón se používá i jako lokální antiseptikum při zápachu z dechu, pomáhá při astmatu a při detoxikační dietě, při kašli a nachlazení, při spále, záškrtu, při bolestech hlavy, na vodní kámen, stimulují funkci střev.
V pokrmech citrón skvěle nahrazuje ocet. Například v zálivkách do salátu, omáčkách a při zavařování.
V gastronomii se používá i žlutá citrónová kůra, která nám skvěle provoní pokrm.
Pozor, pokud používáte citrón a smetanu.
Hrozí zde, že se vám smetana kvůli citrónu srazí.