Rybíz se začal pěstovat v 16.století.
Obsahují velké množství vitaminu C. 40 bobulí například obsahuje doporučenou celodenní dávku vitaminu C pro dospělého člověka.
Dále obsahuje vitaminy skupiny B(Kyselinu Panthonelovou, Niacin, Karoten), vitamin P(Rutin) a vitaminy A. Má velmi vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, pektinu a tříslovin.
Obsahuje železo, vápník, hořčík, mangan a draslík.
Rybíz napomáhá zvyšovat imunitu těla, napomáhá při zánětech sliznic, angíně, rýmě a při prevenci rakoviny, má příznivý vliv na cévy a oči.
Rybíz se jí v syrovém stavu, používá se do koláčů, velmi dobře konzervuje díky velkému obsahu Pektinu, vyrábí se z něj šťávy, limonády, sirupy, marmelády a džemy.
Obsahují velké množství vitaminu C. 40 bobulí například obsahuje doporučenou celodenní dávku vitaminu C pro dospělého člověka.
Dále obsahuje vitaminy skupiny B(Kyselinu Panthonelovou, Niacin, Karoten), vitamin P(Rutin) a vitaminy A. Má velmi vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, pektinu a tříslovin.
Obsahuje železo, vápník, hořčík, mangan a draslík.
Rybíz napomáhá zvyšovat imunitu těla, napomáhá při zánětech sliznic, angíně, rýmě a při prevenci rakoviny, má příznivý vliv na cévy a oči.
Rybíz se jí v syrovém stavu, používá se do koláčů, velmi dobře konzervuje díky velkému obsahu Pektinu, vyrábí se z něj šťávy, limonády, sirupy, marmelády a džemy.