je jedna z nejoblíbenějších a nejvýznamnějších plodin po celém světě. Pocházejí z Jižní Ameriky odkud je do Evropy přivezli španělští kolonizátoři.
Oblíbenost brambor po celém světě způsobil také fakt, že jsou nenáročné na přírodní podmínky a mají vysokou výnosnost. V 19.století brambory ochránili Evropu před hladomorem a epidemií kurdějí.
Celá rostlina vyjma hlíz-brambor je jedovatá.
Brambory obsahují okolo 24% sušiny, z toho 75% tvoří škrob, cukry, kyselinu citrónovou, polyfenoly, minerální látky - mangan, železo, měď, magnézium, nikl, vápník, draslík, fosfor, fluor, sodík, chrom, vitamíny B1, B2, C a PP.
Brambory se doporučují jako dietní potravina, která obsahuje mnohem méně sušiny než obiloviny. Brambory jsou důležité pro činnost kardiovaskulárního systému, metabolismus tekutin v těle, pro zdravé klouby, kosti, vlasy, nehty, kůži, šlachy a svaly.
Z brambor se vyrábí škrob, alkohol, hranolky, kaše, noky, knedlíky.
Brambory se dají vařit, smažit, restovat.
Velké množství mine
Oblíbenost brambor po celém světě způsobil také fakt, že jsou nenáročné na přírodní podmínky a mají vysokou výnosnost. V 19.století brambory ochránili Evropu před hladomorem a epidemií kurdějí.
Celá rostlina vyjma hlíz-brambor je jedovatá.
Brambory obsahují okolo 24% sušiny, z toho 75% tvoří škrob, cukry, kyselinu citrónovou, polyfenoly, minerální látky - mangan, železo, měď, magnézium, nikl, vápník, draslík, fosfor, fluor, sodík, chrom, vitamíny B1, B2, C a PP.
Brambory se doporučují jako dietní potravina, která obsahuje mnohem méně sušiny než obiloviny. Brambory jsou důležité pro činnost kardiovaskulárního systému, metabolismus tekutin v těle, pro zdravé klouby, kosti, vlasy, nehty, kůži, šlachy a svaly.
Z brambor se vyrábí škrob, alkohol, hranolky, kaše, noky, knedlíky.
Brambory se dají vařit, smažit, restovat.
Velké množství mine