Vepřové výpečky na pivu s bramborovým knedlíkem a špenátem
Na 4 porce potřebujeme:
800 g vepřového bůčku (bok)
800 g cibule a 1 cibuli na špenát
1 paličku česneku
1 lžíci rajského protlaku
1 lžička kmínu
hrubě mletý černý pepř
500 ml libovolného piva
600 g brambor typu C
200 g hrubé mouky
2 žloutky
sůl
500 g mraženého špenátu
50 g másla
muškátový oříšek
100 ml smetany ke šlehání
Vepřový bůček bez kůže si pokrájíme na 4×4 cm velké kostky a vložíme do pečící nádoby (skleněné nebo litinové). Přidáme na kostičky pokrájenou cibuli, 6 stroužků rozmačkaného česneku, protlak, kmín, pepř a sůl, promícháme. Vložíme do předehřáté trouby na 220°C.
Maso kontrolujeme a mícháme každých 10 minut. Až je obarvené dohněda a pustí tuk, začneme jej vždy po troškách podlévat vodou. Pečeme až doměkka, ke konci pečení začneme výpečky podlévat namísto vody pivem. Cibulka, šťáva z masa a pivo nám vytvoří hustou omáčku.
Brambory uvaříme doměkka a necháme vystydnout. Nastrouháme, smícháme s moukou a žloutky, osolíme a vytvarujeme knedlíky (s těstem musíme pracovat rychle, protože řídne), které vaříme v osolené vodě 15 -- 20 minut.
V rendlíku si rozpustíme máslo, na kterém si necháme lehce zezlátnout najemno nakrájenou cibuli, přidáme smetanu a vyvaříme na poloviční objem. Přidáme špenát, špetku muškátového oříšku, bílý mletý pepř, sůl a provaříme. Nakonec dochutíme dvěma stroužky rozmačkaného česneku.
Na každý talíř položíme 4 plátky (nebo jednu kouli, podle tvaru, který jsme zvolili) bramborového knedlíku, špenát a nakonec výpečky