Vepřová žebírka ve sladké omáčce
Na 2 porce potřebujeme:
1 kg neokrájených vepřových žeber
10 ml rajského protlaku
50 g čerstvého zázvoru
5 lžic slunečnicového oleje
5 stroužků česneku
1 chilli papričku (pokud chceme žebra pikantní)
4 lžíce sojové omáčky
6 lžic cukru
šťávu z jednoho citrónu
špetku soli
Vepřová žebírka si rozkrájíme na jednotlivá žebra.
Smícháme dohromady protlak, nasekaný zázvor, rozmačkaný česnek, nakrájenou chilli papričku zbavenou semínek (lze vynechat), olej, sojovou omáčku, cukr a citrónovou šťávu. Vše rozmixujeme a můžeme naředit trochou vody, pokud je směs hustější než kečup.
Rozmixovanou marinádu smícháme s žebry a vše narovnáme do pečící nádoby s víkem (můžeme nechat marinovat přes noc, žebra budou chutnější). Vložíme do trouby předehřáté na 130 °C a pečeme přikryté 2 hodiny, občas zkontrolujeme a můžeme podlít vodou. Po dvou hodinách víko odkryjeme, teplotu zvýšíme na 180 °C a žebra necháme zapéct s omáčkou do lesku a hnědé barvy (cca 15 minut), můžeme je obrátit a opéct ještě z druhé strany (dáváme však pozor, abychom je nespálili).
Žebírka podáváme na dřevěném prkénku nebo na talířích s bílým pečivem a listovým salátem.