Vepřová panenka ve slanině s karamelizovanou cibulkou
Na 2 porce potřebujeme:
2×200 g vepřové panenky ze středu
6 tenkých dlouhých plátků kvalitní slaniny
1 dcl drůbežího vývaru
slunečnicový olej
4 červené cibule
40 g krupicového cukru
50 ml červeného vinného octa
Cibuli si nakrájíme na slabé proužky a dáme ji zesklovatět do rendlíku s rozehřátým olejem. K zesklovatělé cibuli přidáme cukr a ocet a redukujeme (vyváříme tekutinu), až do zhoustnutí. Dochutíme špetkou soli, popř. octem nebo cukrem a odstavíme.
Vepřovou panenku zabalíme pevně do slaniny. Položíme ji na rozpálenou pánvičku se dvěma lžícemi oleje a opékáme ze všech stran, dokud není slanina pěkně obarvená. Poté ji podlijeme vývarem, přivedeme k varu, pánvičku odstavíme, panenku obrátíme a vše zakryjeme a necháme 5 minut odpočívat.
Karamelizovanou cibulku rozdělíme na talíře. Panenku diagonálně rozkrojíme a položíme přes cibulku. Vývar na pánvičce přivedeme k varu a vyváříme až na poloviční objem nebo do vydatné chuti, odstavíme, vmícháme oříšek másla a přelijeme přes maso. Můžeme podávat také s bramborovou kaší.