Svatomartinské hody
Jako tomu je každý rok 11.11. je svátkem svatého Martina a sním i přichází svatomartinské hody. Zatím to vypadá, že letos Martin na bílém koni nepřijede. To ale nebrání tomu, aby se na jeho počest lidé, tak jako každý rok i letos dobře najedli.
Pomalu v každé restauraci je v těchto dnech servírováno svatomartinské menu, to zahrnuje především tradiční husu. Podle pověsti rušily husy svým kejháním Martina při kázání. Za trest jsou teď na Martinův svátek pečeny, a jedeny spolu s knedlíkem a zelím.
Svátek svatého Martina je a především dříve byl jeden z nejoblíbenějších svátků. V mnoha vesnicích se v tento den slavilo posvícení. Zajímavé je to, že pro čeládku tímto dnem končila služba a buďto si hledali nové zaměstnání na další rok nebo prodlužovali stávající dohody. Často se tak dělo nad sklenkou prvního vína toho kterého roku. Ano je řeč o dalším výrazném atributu těchto dní, a to, svatomartinském víně(mladé víno). Svatomartinské víno, přestože zraje jen několik týdnů, stihne získat nezaměnitelnou ovocnou chuť a má nižší obsah alkoholu. Toto víno není vhodné k archivaci a nejlepší je jej vypít nejpozději do jara. Svatomartinské víno se smí prodávat vždy nejdříve 11.11. od 11:00. K tomuo vínu se kromě husy jedla další těžká jídla jako například koláčky a rohlíčky.
I když zatím asi nenachumelí, zkuste si svátek Martina- světce, který se o svůj plášť rozdělil s žebrákem, vychutnat v nějaké dobré restauraci nebo doma s rodinou. Určitě ale nad talířem s pečenou husou, koláči a sklenkou svatomartinského vína, které letos bude šťavnaté a plné ovocité chuti.