Sváteční mlsání
Neexistují snad krásnější a oblíbenější svátky, než jsou Vánoce. Všichni se na ně vždy těší, a každý se důkladně připravuje na jejich oslavu.
K vánocům neodmyslitelně patří vánoční cukroví, sváteční výzdoba (girlandy, množství světýlek, ozdoby, zdobené košíčky, andělíčci, betlémy a další), vánoční stromek se spoustou ozdob, řetězů, a samozřejmě tradiční sváteční pokrmy – rybí polévka, bramborový salát se smaženým kaprem (pro ty co neradi ryby, je tu kuřecí, vepřový nebo krůtí řízek.
Svátky nejsou jen časem, kdy se věnujeme našim blízkým a milovaným osobám, ale také ten pravý čas, kdy každá hospodyňka vytasí své nejlepší recepty, aby připravila pohoštění pro své přátelé a známé, kteří si na Vás rádi v tomto období největšího shonu vzpomenou, a rozhodnou se Vás navštívit a potěšit svou přítomností, protože většina z nás na sebe přes rok díky svým povinnostem nemá čas. Ochutnat navzájem své výtvory, ať už cukroví nebo zákusky, vyměnit si recepty, poklábosit o životě, případně si předat nějaký ten dárek, to prostě k vánocům patří.
Mezi tradiční vánoční cukroví patří slepovaná linecká kolečka, pracny, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda, kokosové kuličky, perníčky a další. Pro inspiraci přikládám pár receptů.
Linecká kolečka
Těsto:
14 dkg tuku (nejlépe Hera)
22 dkg hladké mouky
2 žloutky
½ balíčku prášku do pečiva
7 dkg cukru moučka
1 vanilkový cukr
Všechny suroviny smícháme a vypracujeme hladké těsto. Vyválíme a vykrajujeme kolečka, která po upečení slepíme pikantní zavařeninou (nejlépe linecká ovocná směs či červený rybíz). Nakonec potřeme čokoládovou polevou a po zaschnutí polevy pocukrujeme moučkovým cukrem. Kdo nechce polevu, může jen slepit a pocukrovat.
Poleva:
1 tuk Omega
4 lžíce kakaa
2 čokolády na vaření
2 lžíce cukru moučka
Ve vodní lázni vše rozehřejeme a vymícháme do hladka.
Pracny
40 dkg polohrubé mouky
25 dkg másla nebo Hery
20 dkg cukru moučka
15 dkg strouhaných vlašských oříšků
2 vejce
Skořice dle chuti
5 dkg kakaa
2 hřebíčky (rozdrtit nebo utlouci)
Moučkový a vanilkový cukr na obalení
Vše zpracujeme v těsto. Necháme tak hodinku odpočinout v lednici. Potom těsto vtlačujeme do formiček a upečeme. Ještě teplé vyklepneme a obalíme v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem.
Další recepty najdete na našich stránkách http://www.senzarecepty.cz/recept/cukrovi/
Zdroje obrázků: pixabay.com, archiv KH