Silvestrovské hodování
Jako každý rok je tu Silvestr. Den, kterým se loučíme se stávajícím rokem a těšíme na na rok nadcházející. Přičemž si dáváme předsevzetí, která většinou nesplníme. Ale jak se říká: „Slibem nezarmoutíš :)“.
Většina z nás se v tento den slaví se svými přáteli a rodinou. Ke správné silvestrovské oslavě mimo jiné patří jídlo.
Mezi typická silvestrovská jídla v naší zemi v minulosti patřila:
Hovězí vývar s drobnou krupicí tzv. Milionový
-
- jedl se z tradice, aby byly doma peníze
Ovar s křenem
-
- jedl se z tradice, aby se uchovalo dobré zdraví
Bílá ovarová polévka s kroupami
-
- na podporu zdraví, plodnosti a potence
Čočka na kyselo
-
- jedla se z tradice po půlnoci, aby byly doma peníze. Podle zlých jazyků, ale byl důvod jiný a to, aby se spravily chutě po silvestrovském bujarém hodování
Jako jeden z mála silvestrovských pokrmů na novodobé novoroční tabuli zůstal. Říká se, že čím více čočky na Nový rok sníte, tím více peněz budete mít.
Pečené vepřové maso
-
- jedlo se z tradice pro zdraví a radost
Vepřový rypáček
-
- jedl se z tradice pro svižnost a pracovitost. Povětšinou jej dostávala hospodyňka.
Tato tradice se již moc neudržuje. Nevím, co by na tento pokrm řekly naše manželky a přítelkyně :)))))
Novoroční hranatý dort
-
- jedl se proti bídě a hladu. Hranatý tvar měl symboliku blahobytu a bohatství
Novoroční vánočka – vánočka novoročka
-
- jedla se pro štěstí. Do vánočky se zapekl 1 zelený hrášek a kdo jej našel ve vánočce, tomu se měla smůla vybýhat celý nadcházející rok
Novoroční jablka
-
- jedla se pro odvahu, sílu a zdraví
Jak vidíte, tak do současných dní z typických jídel pro silvestrovské pohoštění zůstala jen čočka, ovar a bílá ovarová polévka.
Jinak se říkalo, že na novoročním stole nesmí být nic, co běhalo rychle, mělo peří a křídla. Pověra pravila, že kdyby něco z toho bylo na stole, štěstí by z domu uteklo sousedům. Na Nový rok by se nemělo prát a věšet prádlo, větší to smrt někoho blízkého.
V současné době se při silvestrovských oslavách spíše můžete setkat z různými jednohubkami (kanapkami), které mohou být servírovány na pečivu, ale i na keramických lžičkách nebo mističkách, s dezerty, cukrovím, které nám zůstalo z vánoc, slaným a sladkým pečivem, chlebíčky, ale i s pokrmy, které dříve nebyly pro Silvestr u nás tradiční jako jsou losos, mořské plody, sušené šunky,....
Mimo pokrmů k oslavám u většiny z nás patří i alkohol. Různá vína, sekty, šampaňské, pivo a tvrdý alkohol. S alkoholem by se to nemělo přehánět. Před popíjením alkoholu by se nemělo hladovět a během konzumace alkoholu by se mělo pravidelně jíst. Zejména ovoce a zelenina, ale můžeme si dopřát i jídla slaná a trochu tučná (nutriční terapeuti v tento den doufám přivřou oči nebo při čtení přeskočí tuto větu) a pít dostatek nealkoholických nápojů. Alkohol by se neměl míchat.
Ale co když už se to trochu přehnalo?
Jak z ranní kocoviny spolené velmi často s velkými bolestmi hlavy?
Tady je pár tipů, jak na ranní kocovinu:
*Udělejte si silný vývar – kuřecí, slepičí, hovězí
*Pijte vodu bez bublinek do které vymačkejte citrón nebo pomeranč nebo do vody rozpusťte rozpustný vitamin C.
*Pomůžou i kyselé věci jako jsou například sladkokyselé okurky, zavináče, utopenci, tlačenka s octem
*Zkuste si udělat ovocný nebo zeleninový fresh z Vámi oblíbeného ovoce nebo zeleniny
*Bylinkový čaj
*Procházka na čestvém vzduchu
*Sprcha
Přejeme Vám, abyste krásné oslavili příchod Nového roku a pokud možno bez kocoviny a těšíme se na Vás i v roce nadcházejícím.