Pečená husa v dobrém kondymentu // Tvarohové knedlíky
Pečená husa v dobrém kondymentu
Husu bez drobů a křídel upeč dobře přiklopenou do měkka. Do sladkého mléka nebo smetany rozkvedlej šest žloutků a dvě paličky česneku, utřeného se solí. Za stálého míchání zahřej, až zhoustne, ale nevař. Nakonec okořeň šafránem. Tímto kondymentem polij na míse porce husy.
Husa, 1l 33% smetana , 2 paličky česneku, sůl, pepř, šafrán, 6 vajec
1. Husu očistíme a důkladně prosolíme. Dáme do chladu odpočinout. Poté ji položíme na pekáč a přiklopíme. Dáme do vyhřáté trouby na 90°C a pečeme 8 hodin, nekontrolujeme. Poté zvýšíme teplotu na 140°C a pečeme další 2 hodiny. Nakonec odklopíme a teplotu zvýšíme na 180°C a dopečeme. Pokud chceme mít zlatou kůrku potřeme ke konci husu pálenkou ze švestek.
2. Smetanu zahřejeme na 70°C a vmícháme do ní rozšlehané žloutky. Přidáme třený
česnek, šafrán a osolíme. Pozvolna táhneme do zhoustnutí omáčky. Nesmíme vařit!
3. Pečenou husu doplníme touto jemnou omáčkou a výpekem, který máme z husy.
Omáčku můžeme doplnit nasekaným čerstvým estragonem, nebo tymiánem. Vhodná příloha tvarohové noky.
Tvarohové knedlíky
Do měkkého tvarohu přidej vejce, sekanou petrželku, muškátový květ, trochu soli, dobře promíchej a tvaruj kulaté knedlíčky. Uvař v osolené vodě.
Pokud použiješ tvarohu tvrdého zjemni trochou másla, nebo smetany.
4 porce, 500g tvaroh, 2 vejce + 2 žloutky, čerstvá petrželka, sůl, muškátový oříšek
1. Vytvoříme si těsto ze všech ingrediencí a poté tvoříme malé noky.
2. Vkládáme do vroucí vody a vaříme 6 min. Po uvaření ihned servírujeme, nebo vyndáme do ledové vody a později ohřejeme.
Pokud bude těsto řídké (záleží na tvarohu) tak přidáme hrubou mouku. Nočky můžeme opéct na másle.