Netradiční jablkové mlsání: 3 snadné a chutné recepty
Jablka jsou typickým ovocem našeho podnebného pásu, a proto odborníci doporučují, abychom jim přednost před exotickými druhy ovoce. Naše těla jsou na ně totiž stavěná, a tak z nich dokážou vstřebat mnohem více výživných látek.
Na vaření a pečení s jablky máme spousty receptů děděných po generace. Jablíčka je možné v kuchyni použít mnoha způsoby, jak to ostatně dokládají i mnohé jablkové recepty na našich stránkách. Dnes si ale ukážeme recepty, které jsou nejen netradiční a zdravé, ale taky velice chutné a připravené jsou raz dva
Špaldový koláč s jablky
špalda je tradiční odrůdou pšenice. Má lepší výživové složení a naše střeva ji dokáží lépe strávit, proto bychom se ji měli naučit zařazovat do našeho jídelníčku co nejčastěji. Má sice jinou, mnohem výraznější chuť než obyčejná pšenice, ale v kombinaci s jablky je přímo perfektní. Najdete jí například ve stálé nabídce řetězce Albert.
Na špaldový koláč s jablky budete potřebovat tyto ingredience:
Těsto:
-
200 g špaldové mouky
-
3 polévkové lžíce studené vody
-
130 g másla
-
špetka soli
Jablečná náplň:
-
jablka
-
skořice
-
cukr (dle chuti)
-
mleté ořechy
-
na zahuštění strouhanka nebo piškoty, není však nutné
Posypka (není nutná, ale mnozí se bez ní neobejdeme):
-
60 g másla nebo sádla
-
60 g cukru
-
75 g špaldové mouky
Postup:
Začneme přípravou těsta. Z mouky, soli, másla a vody vyhněteme vláčné těsto. Pak ho zabalíme do folie a necháme cca půl hodiny odpočívat v lednici, aby se lepek aktivoval a těsto se spojilo.
Pak připravíme náplň z jablek - nakrájíme je nebo nastrouháme a smícháme s cukrem, skořicí a mletými ořechy. Následně je podusíme na troše másla, aby ztratila přebytečnou vodu. Případně lze jablka zahustit piškoty nebo strouhankou, musíte však potom počítat s hutnější náplní, což znamená, že koláč nebude tolik šťavnatý.
Asi po půl hodině vytáhneme těsto z ledničky a necháme ho pár minut odležet v pokojové teplotě. Těsto poté vyválíme, nejlépe pod fólií, ve které bylo zabalené v lednici - díky tomu se totiž nebude trhat.
Vyválené těsto opatrně přeneseme na kulatou koláčovou formu, kterou jsme, pokud je to nutné, předem vymazali tukem a vysypali hrubou moukou. Nesmíme jej zapomenout propíchat na dně formy vidličkou. Pak na něj nasypeme jablečnou směs a dáme zapéct na 30 minut do trouby rozehřáté na klasických 180 stupňů Celsia.
Poté koláč zasypeme posypkou a necháme dopéct dalších 10 až 15 minut. Když máme jablečnou směs příliš řídkou, můžeme dát posypku na jablka hned při začátku pečení, aby z nich natáhla více šťávy.
Bramborová placka s jablky
Aby jablečný dezert nebyl jen přehlídkou sacharidů, přidáme do něj bílkoviny v podobě vajec. S těmi se krásně snoubí brambory v podobě placky, jejíž příprava je opravdu snadná.
Na bramborovou placku s jablky budeme potřebovat:
Těsto:
-
500 g brambor
-
1 vejce
-
2 dl mléka
-
špetka soli
Náplň:
-
5 jablek
-
1 vanilkový (nebo skořicový) cukr
Postup přípravy:
Brambory oloupeme, nastrouháme najemno a přidáme k nim trochu soli a také vejce. Vše promícháme a spaříme vařícím mlékem, čímž nám vznikne poměrně řídké těsto. Poté dáme rozehřát troubu na 180 stupňů a na pekáčku si rozpálíme sádlo nebo olej. Na něj nalijeme připravené řídké těsto a rozprostřeme jej.
Na základ z těsta nasypeme strouhaná jablka a vanilkový nebo skořicový cukr a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme asi 20 minut nebo dokud jablka s cukrem nezezlátnou.
Jablečná povidla
Jablečná povidla sice nepřipravujeme jako samostatný dezert, ale máme je předem nachystána pro jakékoliv další pečení. Výborně se hodí do buchet, závinu, vdolků, ale i ke kombinaci s masem nebo zeleninou.
Jablka mají sladkokyselou chuť, která zůstane i v povidlech. Jablečnými povidly proto můžeme ozvláštnit kuře, kachnu, husu, ale pochopitelně i vepřové nebo hovězí maso. Jablečná povidla využijeme také k dochucení omáček podávaných k masu nebo k zelenině.
Na jablečná povidla budeme potřebovat:
-
10 litrů oloupaných a nadrobno nakrájených jablek
-
1 kg cukru
-
1/2 l vody
-
citronová kůra z cca 3 c
-
itronů
-
kyselina sorbová pro konzervaci, protože jablka ráda kvasí i po převaření
Postup přípravy:
Vše důkladně rozvaříme, aby ani kousek jablka nezůstal syrový, a nakonec přisypeme kyselinu sorbovou v množství dle návodu od výrobce (pro cirka 4 kg výsledného produktu). Ještě horkou směs naplníme do sklenic a řádně zašroubujeme. Pokud použijeme zavařovací sklenice s omnia víčky, po zavíčkování sklenice ještě obrátíme dnem vzhůru, abychom zajistili vznik kýženého podtlaku.
Nevíte, kde nakoupit jablka za dobrou cenu? Sledujte akční nabídky na Letakomat.cz .
Zdroj obrázků: pexels.com