Lívance s čerstvým ovocem
Ingredience:
500 ml mléka, 200 g hladké mouky, 100 g hrubé mouky, 25 g krupicového cukru, 10 g droždí, 2 lžíce oleje, 2 lžíce rumu, 1 lžička citrónové kůry, 1 vejce, sůl,
Ovocná směs:
300 g lesního ovoce (jahody, maliny, ostružiny, borůvky apod.), 200 g měkkého tvarohu, 100 g moučkového cukru, 50 g vanilkového cukru,
Postup:
1. Droždí promíchejte s cukrem, rozřeďte malým množstvím vlažného mléka, přidejte hrubou mouku, promíchejte, až vznikne řídké těstíčko -- kvásek, který nechejte na teple vykynout.
2. Do větší mísy nastrouhejte citrónovou kůru, přidejte zbylé vlažné mléko, celé vejce, rum a rozšlehejte.
3. Do směsi přisypte hladkou mouku, vykynutý kvásek, mírně osolte, pečlivě promíchejte a nechejte v teple minimálně 20 minut nakynout.
4. Pánev na smažení lívanců rozehřejte, vytřete olejem, naběračkou nalévejte těsto do pánve a lívance smažte zvolna po obou stranách dozlatova.
5. Usmažené lívance podávejte s prohřátým ovocem smíchaným s moučkovým cukrem, zdobte ušlehaným tvarohem s vanilkovým cukrem, čokoládovými hoblinkami a lístkem máty.