Kuchyňské tipy a triky pro každý den
Zápach vařeného květáku.
Při vaření květáku přidáváme do slané vody bobkový list.Zmírňuje se tím zápach, který vzniká při vaření.
________________________________________________________________________________
Smetana do omáček.
Když chceme nalít smetanu do omáček,nejprve si smícháme kyselou smetanu s moukou,poté přilijeme sběračkou omáčky, znovu rozmicháme a teprve pak smísíme s omáčkou.
________________________________________________________________________________
Snazší loupání brambor.
Do vody na vaření brambor ve slupce,kápneme trochu oleje.Dají se pak snáze loupat.
________________________________________________________________________________
Šťavnatý guláš.
Pokrájené maso opékáme po částech v rozpáleném tuku a pak je vyjmeme.Tak zůstává tuk stále horký a póry masa se okamžitě uzavírají.Guláš je potom měkký a šťavnatý.
________________________________________________________________________________
Chránit vůni koření.
Mletá paprika je citlivá na světlo.Uchováváme jí proto v tmavých sklenicích,aby nestratily svou kořenící sílu.
________________________________________________________________________________
Jemná kůrka.
Pečená ryba získá křupavou kůrku, když přisypeme do horkého tuku trochu soli.
________________________________________________________________________________
Lákavě podávaná ryba.
Rybí závitky obalujeme před dušením jako bombony do namaštěného pergamenového papíru.Pak se při vaření a servírování tak nerozpadají.
________________________________________________________________________________
Připálený pokrm.
Když připálíme dušený pokrm, postavíme hrnec na 15 minut do dřezu naplněného studenou vodou.Pak přendáme obsah do čistého hrnce.Chladovým šokem se odstraní nepříjemná pachuť, připálenina zůstane v původním hrnci.
________________________________________________________________________________
Skladování řekviček.
Od řekviček ustřihneme kuchyňskými nůžkami nať,omyjeme je a ve vzduchotěsné plastikové nádobě je ukládáme do chladničky.Tak zůstanou téměř týden čerstvé.
________________________________________________________________________________
Nemáte rádi ovčí sýr?Lze jej nahradit balkánským sýrem,nivou nebo hermelínem.
________________________________________________________________________________
Místo provensálského koření
lze použít na okořenění pokrmu tymián,saturejku,bazalku a oregáno.
________________________________________________________________________________
Jak na připálenou omáčku
Připálenou omáčku nebo zapraženou polévku ihned přelijeme do jiné nádoby. Můžeme ji napravit povařením s chlebovou kůrkou.
________________________________________________________________________________
Krásně zbarvený bramborák
Bramborák zůstane i po upečení zlatožtutý, přidáme-li do nastrouhaných brambor trochu vařícího mléka.
________________________________________________________________________________
Voňavé sušené houby
Chuť sušených hub zvýrazníme, když je před použitím na minutku vložíme do vyhřáté trouby.
________________________________________________________________________________
Jak na smažené sladkosti
Hrnec na smažení by měl být co nejvyšší, aby z něj neprskal horký olej. Pečivo vkládáme po částech a to tak, aby plavalo v jedné vrstvě. Po usmažení každé porce odstraníme z hrnce zbytky těsta, jinak tuk hořkne, nebo se kousky lepí na další pečivo.
________________________________________________________________________________
Křehká třená bábovka
Třená bábovka bude křehká a vláčná, když při tření žloutků s cukrem budeme postupně přidávat tolik lžic vlažné vody, z kolika vajec bábovku připravujeme.
________________________________________________________________________________
Ohřívání uzenin
Jak poznáme, zda už je ohřívaná uzenina dostatečně prohřátá? Když ode dna nádoby vyplave k povrchu. Uzeninu bychom měli vkládat do teplé vody (nemá vřít). Šťavnatější a chutnější jsou však uzeniny ohřívané v páře.
________________________________________________________________________________
Obalování ryb
Ryby na smažení neobalujeme předem, ale těsně před přípravou jídla. Jinak těstíčko zvlhne a při smažení z porcí opadává. Smažená ryba bude křehčí, když ji před obalením namočíme do slaného mléka.
________________________________________________________________________________
Citron dokáže zázraky
Nejen oloupaná jablka, hrušky nebo banány neztratí barvu, když je zakapeme citronovou šťávou, ale i žampiony a květák, pokud do vody, ve které se vaří přidáme trochu citronové šťávy.
________________________________________________________________________________
Sůl udrží vůni kávy
Kupujeme-li mletou kávu ve větším balení, mnohdy se stane, že ještě před tím, než ji spotřebujeme, ztratí své typické aroma. Jestliže doma, hned po přesypání do krabičky, ke kávě přidáme špetku soli a dobře promícháme, budeme se vůní svého oblíbeného nápoje moci těšit mnohem déle.
________________________________________________________________________________
Mléko bez škraloupu
Škraloup na ranním mléce či kakau je přízrakem našich dětí. Když ale nalijeme horký nápoj do hrnečku a přidáme k němu kostku ledu, po škraloupu nebude ani památky.
________________________________________________________________________________
Jak uchovat mango
Aby si mango uchovalo svou chuť a vůni skladujeme je na chladném místě (ne v chladničce) odděleně od ostatních potravin. Oloupeme škrabkou a na úhledné plátky nejlépe nakrájíme malým ostrým nožíkem.
________________________________________________________________________________
Nadýchané palačinky
Pokud do těsta přidáme trošku sodovky nebo jednu či dvě lžíce rumu, budou palačinky nadýchané jako obláček. Je ale potřeba, nechat těsto alespoň hodinu ležet, aby mouka mohla nabobtnat. Bude potom stravitelnější.
________________________________________________________________________________
Snáze vyklopené buchty
Když jsou buchty dozlatova upečené, nevyndáme je ihned, naopak, necháme je ještě asi 5 minut ve vychládající troubě. Předejdeme tomu, aby se buchty po vyklopení potrhaly.
________________________________________________________________________________
Játrové knedlíčky do polévky
Hovězí polévku si lze jen stěží představit bez játrových knedlíčků. S těstem se ale špatně pracuje, lepí se a knedlíčky nemají ten správný tvar. Proto si zavářku připravíme dříve a uložíme ji alespoň na jednu hodinu do ledničky.
________________________________________________________________________________
Pozor na alkohol
Houby se nesnášejí s alkoholem. Zapíjíme je raději pouze malou sklenkou piva. Rozhodně není vhodné víno, které s houbami kvasí.
________________________________________________________________________________
Jak na kečup v láhvi
Pokud nemůžeme dostat kečup z láhve ani třepáním či klepáním, stačí, když do ní zastrčíme až ke dnu brčko. Tím se do láhve dostane vzduch a kečup vyteče.
________________________________________________________________________________
Voda vyluhuje vitamíny
Ovoce nikdy nemáčíme dlouho ve vodě, protože se v ní vyluhují cenné vitamíny. Ovoce raději oplachujeme pod tekoucí vodou.
________________________________________________________________________________
Plíseň v krabici na chléb
Chléb by se neměl ukládat v igelitových sáčcích, ale nejlépe ve lněné a čisté utěrce. Takto zabalený nezplesniví. Ve schránce na chléb se nevytvoří plíseň, když ji jednou za týden vymyjeme octovou vodou. Ocet spolehlivě ničí bakterie.
________________________________________________________________________________
Ohřívané hranolky
Nikdy je neohříváme znovu v tuku, ale v páře nad hrncem. Zůstanou pak mnohem chutnější a nejsou tak mastné.
________________________________________________________________________________
Trik s přesolenou polévkou
Přesolenou polévku budeme moci zase jíst, když do ní přidáme dva vaječné bílky. Ztuhlý bílek pohltí většinu soli. Polévku pak scedíme a bílek odstraníme. Stejně naložíme i s kalnou hovězí polévkou.
________________________________________________________________________________
Odstanění zápachu z ryb
Ne každému je příjemné intenzivní aroma čerstvých ryb. Bohužel se dost dlouho drží nejen na rukou, ale také na nádobí, ve kterém jsme ryby připravovali. Zbavit se ho můžeme tím, že ruce a nádobí potíráme kávovou sedlinou.
________________________________________________________________________________
Ryby a maso rozmrazujeme v mléce
Ryby i maso se nejlépe rozmrazují v mléce. Zmizí příchuť mražených potravin a pokrmy z nich jsou mnohem jemnější.
________________________________________________________________________________
Sušený hrách jako čerstvý
Sušený hrách chutná jako čerstvý, když se nechá zhruba 24 hodin namočený ve vodě a dalších 24 hodin bez vody naklíčit.
________________________________________________________________________________
Aby sýr nevytékal při smažení
Aby sýr při smažení nevytékal a byl krásně křupavý, obalíme ho hned raději dvakrát a před smažením necháme ještě půl hodiny v mrazáku.
________________________________________________________________________________
Zahušťování omáček
Trocha ve vodě rozpuštěného solamylu dodá omáčce žádocí hustou konzistenci, aniž by byla ovlivněna její chuť.
________________________________________________________________________________
Šťavnatá červená řepa
Pokud neloupané bulvy červené řepy zabalíme do alobalu, neztrácí řepa při vaření šťávu.
________________________________________________________________________________
Aromatické fondue
Masové fondue bude obzvlášť aromatické, budeme-li ho potírat kořeněným olejem. Ten připravíme tak, že do oleje vložíme koření a bylinky (tymián, majoránku a bobkový list) a necháme dva týdny rozležet. Před použitím koření scedíme.
________________________________________________________________________________
Chutný slepičí vývar
Slepičí vývar získá vynikající chuť, pokud v něm povaříme červenou feferonku.
________________________________________________________________________________
Šlehání sněhu
Sníh z bílků bude pěkně tuhý, pokud bílky předem hodně vychladíme. V žádném případě se však do bílků nesmí dostat část žloutku. Také tempo šlehání je rozhodující - začínáme zvolna a poté neustále zrychlujeme.
________________________________________________________________________________
Uchovávání sýrů
Ideálním místem pro skladování sýrů je vlhký sklep. Jelikož jej však málokdo z nás má k dispozici, musíme sýry uchovávat v chladničce. I tak však můžeme zabránit tomu, aby sýr vysychal, pokud jej zabalíme do navhlčené utěrky.
________________________________________________________________________________
Mytí šalotky
Šalotka je sice mnohem aromatičtější než cibule, je však také ostřejší. Její ostrost se dá zmírnit, jestliže ji po posekání propláchneme vodou.
________________________________________________________________________________
Příprava salátu
Zelený hlávkový salát po omytí okamžitě osušíme. Nevložíme jej však do zálivky, ani jej zálivkou nepokapeme. Listy salátu pouze opatrně ponoříme do zálivky, poté je vyjmeme, přebytečnou tekutinu opatrně otřepeme a salát upravíme na mísu.
________________________________________________________________________________
Domácí chléb
Pro úspěšné upečení chleba není rozhodující přesné dodržování množství uvedených surovin uvedených v receptu. Nedá se totiž přesně stanovit, protože různé druhy mouky se chovají odlišně. Chceme-li dosáhnout žádoucí konzistence těsta, musíme například přidat více tekutiny nebo mouky. Chléb získá pěkný lesklý povrch, když bochník bezprostředně po upečení potřeme studenou vodou.
________________________________________________________________________________
Silný vývar
Kosti a odřezky masa prudce opečeme s osmaženou zeleninou a rajčatovým protlakem. Vše podlijeme vínem a necháme vychladnout. Potom směs zalijeme studenou vodou, asi 3 hodiny vaříme, přecedíme, propasírujeme přes síto a podle potřeby ještě svaříme.
________________________________________________________________________________
Vypeckování oliv
Černé olivy se zpravidla prodávají neodpeckované, ačkoliv celá řada receptů počítá s olivami odpeckovanými. Vypomoci si můžeme použitím odpeckovače třešní.
________________________________________________________________________________
Tímto děkujeme za zaslání tipů a triků paní Blažkové z Ústí nad Labem