Králičí maso-poklad, který má na dosah každý
Život na vesnici má oproti životu ve městě dozajista spoustu nevýhod. S trochou nadsázky se ale dá říct, že na všechny člověk zapomene v momentě, kdy mu dojde jak snadný je na venkově přístup k čerstvým potravinám.
Každý jsme jiný a každý ocení něco jiného. Pro mě například je největším pokladem českého pěstitelství a chovatelství tolik typický králík. Za rok každý Čech spořádá v průměru asi necelých osmdesát kilogramů masa. Králičího masa se přitom spotřebuje v porovnání s vepřovým, hovězím nebo kuřecím jen nepatrný zlomek.
V čem tento fakt vězí? Nebude to jeho malou energetickou hodnotou. Tento zápor bohatě převyšují výhody, jakými jsou velmi nízký obsah tuku, dobrá stravitelnost a skvělá chuť. Myslím, že překážkou ve větším rozšíření tohoto zdravého druhu masa je jeho špatná dostupnost. V obyčejných obchodech ho člověk shání jen těžko, a když se mu to povede, tak se nejedná o zrovna kvalitní kousek.
Veliké štěstí má ten, koho zásobují příbuzní žijící na venkově nebo si našel svého dodavatele z řad ostatních chovatelů. Maso od nich je většinou kvalitní a oproti tomu ze supermarketů i levné. Ještě větší štěstí mají ti, kteří mají možnost králíky chovat doma. V malém množství jsou poměrně nenároční. Náklady na jejich chov jsou minimální. Při chovu rozumného množství zabere péče o ně dvacet až čtyřicet minut denně. Úpravu, po které může jít králík na pekáč nebo pánev, zvládne po získání určitých zkušeností každý člověk. A pokud Vám podobný úkon dělá potíže, určitě najdete v okolí někoho, kdo ho zvládne.
At už si dáte práci s vlastním chovem, nebo se sháněním jiného dobrého zdroje masa. Odměnou Vám bude chutná zdravá surovina, hodící se na přípravu nepřeberného množství pokrmů. Při čemž každý z nich je opravdu výborný.
Výborný je králík na slanině se zelím a bramborovým knedlíkem. Zde je recept:
http://www.senzarecepty.cz/recept/maso/1652-kralik-na-slanine/
Dobrou chuť Vám přeje tým WWW.SENZARECEPTY.CZ