Kližka s Guinessem
Na 4 porce potřebujeme:
800 g hovězí kližky
1 kg cibule nakrájené na kostičky
4 stroužky drceného česneku
500 ml piva Guiness (lze použít i černé pivo, ale Guiness je charakteristicky hořký)
2 lžíce kvalitního italského rajského protlaku
hovězí vývar
hrubě mletý pepř
sůl
150 g sádla
Kližku odblaníme (zbavíme tenké blány na povrchu) a nakrájíme na větší kostky cca 4×4 cm.
V hrnci se širším pevným dnem rozpálíme sádlo, vložíme cibuli a smažíme až do tmavohnědé barvy (pozor nespálit), poté přidáme kližku a za občasného promíchání také smažíme až do tmavohnědé barvy a do té doby, kdy kližka přestane pouštět šťávu. Připečenou šťávu seškrábeme ze dna, kližku rozhrneme do stran hrnce a doprostřed dáme protlak, který za stálého míchání opečeme dohněda.
Přidáme česnek a pepř. Přilijeme 100 ml vývaru a za občasného promíchání jej vyvaříme. Připečený vývar odškrábneme ode dna a přilijeme další, takto postupně spotřebujeme 500 ml vývaru.
Nakonec zalijeme pivem Guiness, popřípadě doplníme vývarem tak, aby kližka byla zakrytá, osolíme, stáhneme teplotu a přikryté dusíme doměkka, občas promícháme, popř. podlijeme dalším vývarem.
Podáváme s bramborovou kaší a libovolnou zeleninou připravenou v páře.