Jak na polévku - tipy a triky
Jak na polévky
Přesolená polévka
Když polévku přesolíte, tak máte několik možností, jak to zachránit
-
Vmíchejte do přesolené polévky 1-3 bílky, nechte je srazit a opatrně odeberte. Potom polévku slijte přes jemný cedník. Nebo můžete z bílků vyšlehat sníh, který vložte do polévky a nechte jej srazit a přes jemný cedník jej odeberte.
-
Nakrájejte syrovou bramboru na čtvrtky, které v polévce povařte a poté je vyjměte.
Jak mít polévku čirou bez zakalení
1)Polévku můžete přecedit přes plátno, které vložíte do cedníku
2)Pomocí rozšlehaného bílku, který rozmícháte a povaříte v horké polévce a po 10 minutách polévku přes cedník nebo plátno přecedíte.
Jak odebrat tuk z polévky
Tuk z polévky můžete odebrat těmito způsoby
1)Nechat polévku vychladnout v lednici. Tuk se srazí na hladině a lze pak jednoduše odebrat z hladiny lžící.
2)Odebírat tuk lžící nebo naběračkou během vaření. Tuk leží na hladině a lze jej lehce rozpoznat.
3)Přeložíme nadvakrát papírový ubrousek a rychle jej protáhneme po hladině. Tuk se na ubrousek natáhne.
Zahušťování polévek
Polévky můžeme zahušťovat těmito způsoby:
1. Jíškou
-
Škrobovou moučkou
-
zahušťovat žloutkem,
-
sladkou smetanou
-
crème fraîche nebo zakysanou smetanou
-
zeleninovým pyré
-
instantní bramborovou kaší.
Jak předejít přetékání polévky nebo omáčky při vaření
Aby nám polévka nebo omáčka při vaření v hrnci nevytékala, potřeme horní
okraj vnitřní strany hrnce olejem, sádlem nebo jiným tukem.
Maso a kosti na vývar vždy vkládáme do studené vody, aby pustily šťávu.