Jak může vypadat zdravý oběd?
Myslíte si, že zdravé vaření postrádá lahodnou chuť a kreativitu? Že si zdravými způsoby nedokážete připravit lahodné pokrmy, na které jste zvyklí? Máte dojem, že přechod na zdravou stravu nebudete schopni zvládnout a že se budete muset naučit zcela nové postupy a kuchařské dovednosti? Buďte bez obav. I zdravé vaření může lahodit oku i chuti. Existuje nepřeberné množství receptů na klasické pokrmy, jen v moderním kabátě. Jeden takový si nyní představíme.
Pečený králík je klasika
Jako klasický pokrm jsme zvolili pečeného králíka. Každý z nás má osvědčený recept, jak má vypadat bezkonkurenční králík. Velké množství těchto receptů obsahuje špek, se kterým se králík peče. Aby maso zůstávalo šťavnaté a nebylo vysušené. Existují ale i způsoby, jak králíka připravit bez špeku, s lahodnou chutí a tak, aby maso šlo krásně od kosti a nebylo vysušené. Trik je v pečení. Žádné prudké bez pokličky, ale pomalé pečené několik hodin při nižších teplotách a po celou dobu s víkem. Ideálně v kombinaci s cibulí a jen jemně podlít vodou.
Zapomeňte na houskové knedlíky
Klasickou přílohou k pečenému králíkovi je houskový knedlík a zelí. Ani knedlík ani zelí (zejména kysané a zahuštěné), nejsou zcela zdravými potravinami, zejména když se konzumují pravidelně. Ke králíkovi se ale hodí i jiné přílohy, které mohou být mnohem zdravější. Například polenta – kukuřičná kaše. Ta je mírnější chuti, ale když jí smícháte s výpekem z králíka a s pečenou cibulí, bude lahodná.
Trošku špenátu, ale čerstvého
Tento recept může být obohacen i špenátem, ale žádným protlakem, ale čerstvými podušenými listy. Listy opláchněte, na pánvi si rozehřejte palmový olej, nechte orestovat nasekaný česnek a dejte listy špenátu. Nechte orestovat, dochuťte solí, pepřem a bazalkou a podlijte trochou vody a bílým vínem. Stačí 3 minuty redukovat a je hotovo.