Jablečný tart s vanilkovou zmrzlinou a karamelovou omáčkou
Ingredience: (4 porce)
400 g listové těsto
3 jablka
1 lžíce cukru krystal
2 dl smetany
4 kopečky vanilkové zmrzliny
50 g másla
200 g cukru krystal
hladká mouka na podsypání
moučkový cukr na posypání
Postup:
1. Oloupaná jablka zbavte jádřinců a na struhadle nakrájejte na plátky.
2. Listové těsto rozválejte na cca. 0,3 mm silný plát, propíchejte děrovacím válečkem a plátky jablek naskládejte na těsto tak, aby se překrývaly.
3. Potřete rozpuštěným máslem, posypte krystalovým cukrem a pečte v předehřáté troubě při 190 °C dozlatova.
Karamelová omáčka:
4. Smíchejte cukr s vodou, dejte vařit a nechte zkaramelizovat. Poté vmíchejte smetanu, odstavte a zjemněte máslem.
5. Jablečný tart servírujte s kopečkem vanilkové zmrzliny a karamelovou omáčkou.